job
Jongeren

Bijverdienen in de zomervakantie: zo begin je eraan

08.06.2022
door Nieke van der Burgh

De zomer is voor veel jongeren hét moment om een centje bij te verdienen. Of je nu kiest voor werk in de horeca, retail of in de sector van jouw studies, het vinden van de job, het solliciteren en de praktische kant zijn voor elke jongere hetzelfde.

Bij het hele proces, vanaf de beslissing dat je wil werken tot je effectieve start, zijn er enkele dingen die je best in het achterhoofd houdt. Zo ben je er zeker van dat je op alle vlakken voorbereid bent. Joke Van Bommel, woordvoerder bij VDAB, raadt aan eerst je eigen socialemediakanalen na te kijken. “Bekijk wat er van en over jou online staat. Toekomstige werkgevers kijken jouw kanalen namelijk vaker na dan je denkt. Sommige dingen, bijvoorbeeld foto’s tijdens het uitgaan, zet je dus beter privé.”

De volgende stap is het opstellen van je curriculum vitae (cv). Ook als je nog geen werkervaring hebt, is dit een grote troef
om je toekomstige werkgever meer over jezelf te vertellen. Vermeld ten eerste zeker je studies en hobby’s. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan of heb je bij de scouts of chiro gezeten? Dit vertelt veel over je vaardigheden en competenties. Het toont bijvoorbeeld dat je je graag engageert en dat je sociaal bent, wat vaak betekent dat je goed kunt netwerken. “Dat komt al voort uit zaken die je bijna ‘spelenderwijs’ doet, zowel op school, in vakanties als in je vrije tijd”, aldus Van Bommel.

Staat je cv op punt? Dan kan je zoektocht naar vakantiewerk beginnen. In België zijn er verschillende organisaties die een vacaturedatabank hebben, speciaal voor jongeren of studenten. Hierin kun je bijvoorbeeld filteren op basis van de sector,
de regio en het soort werk om zo jouw ideale werkplek te vinden. Kenbaar maken dat je op zoek bent naar een job raadt Van Bommel steeds aan. “Spreek je netwerk op sociale media, vrienden en familie aan. Er is altijd wel iemand die je verder kan helpen en zo kom je vaak ook bij een job dicht bij huis terecht.”

Weet waar de werkgever naar op zoek is, naar welke kennis en competenties en hoe jij hieraan voldoet.

— Joke Van Bommel, VDAB

Na het vinden van de job die je graag wil doen, komt het aan op het sollicitatiegesprek. Belangrijk hierbij is om je goed voor te bereiden. Stap niet spontaan naar het gesprek, maar doe zelf al wat opzoekwerk. Wat doet het bedrijf, hoe stellen ze zichzelf voor op hun website, hoe zijn ze georganiseerd et cetera. Zorg er ook voor dat je de vacature goed kent: weet waar de werkgever naar op zoek is, welke kennis en competenties nodig zijn en hoe jij hieraan voldoet, zegt Van Bommel.

Ook wanneer je bent aangenomen, zijn er nog enkele praktische zaken waar je als student best rekening mee houdt. Ten eerste is het belangrijk dat je over een contract met je werkgever beschikt. Hierin staan onder andere de basisidentificatiegegevens van jou en je werkgever, een korte functiebeschrijving, de begin- en einddatum van de job en, niet onbelangrijk, het loon. Wanneer je geen contract hebt als je aan je studentenarbeid begint, ben je volgens het recht minder beschermd en mag je in principe niet gebruikmaken van de 475-uurregeling. Dit houdt een pakket (contingent) van 475 uur in waarvoor je als student minder sociale bijdragen (2,71 procent) betaalt.

Wanneer je deze grens echter overschrijdt, dus vanaf het 476e uur, betaal je voor die extra uren net zoals voltijdse werknemers 13,07 procent, zegt Kris Wils, communicatiemanager bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. “Je kunt je uren zelf in de gaten houden via de teller op de website van student@work zodat je weet waar je staat, maar het is vooral belangrijk voor de werkgever. Hij of zij doet de aangiftes voor de gewerkte uren en kan zo bijhouden of je nog binnen de grenzen van de 475 uur zit.”

Belangrijk om te weten is dat je als student ook al belastingen moet invullen. “Over die vraag is er vaak onduidelijkheid. Dat was in mijn studententijd al zo. Maar ja, het is verplicht. Dit kun je doen via Tax-on-web. Maar vaak vult de fiscus het formulier al voor jou in via een vereenvoudigde aangifte. Jij moet dit dan enkel nog nakijken en ondertekenen”, aldus Wils. Gelukkig is het dus niet zo moeilijk om in orde te brengen.

Vorig artikel
Volgend artikel