financiële kennis
Finance

Isabelle Marchand: “Financiële kennis voorop bij oud én jong”

27.04.2022
door Fokus Online

Genoeg weten over geld en hier bewust mee bezig zijn, dat loont de moeite. Voor oud én jong. Want jongeren die een financiële basiskennis hebben en zich betrokken voelen bij hun geldzaken, hebben al troeven in handen om later minder geldzorgen te ervaren.

Toch is het zo dat niet alle jongeren over voldoende financiële kennis beschikken. En dat heeft ook een invloed op hun financiële veiligheid. Momenteel weet maar liefst 30 procent van de jongeren niet wat phishing is en zou 14 procent hun bankkaart en pincode uitlenen in ruil voor geld. De financiële sector beschouwt financiële geletterdheid dan ook als een topprioriteit en vindt het broodnodig om hieraan te helpen bouwen. Het verhogen van financiële kennis bij jongeren is cruciaal, want financieel weerbare en goed ingelichte jongeren worden volwassenen die later betere financiële beslissingen nemen. Daarbij vervullen de ouders, het onderwijs en beleid een belangrijke rol.

Een woord van advies? Praat met je kind over geld. Financiële kennis, die krijg je met de paplepel mee. Ouders vormen een lange tijd het eerste aanspreekpunt voor geldvragen. Door hierover in gesprek te gaan met je kind, geef je van thuis uit waarden mee over omgaan met geld, over sparen en budgetbeheer. Financiële attitudes kunnen al op zeer jonge leeftijd worden gevormd, en een heel leven lang worden meegedragen. Je kind ondersteunen bij het ontwikkelen van de nodige vaardigheden en het zelfvertrouwen om zich bewust te worden van financiële risico’s en kansen, is een goed idee. 

Een woord van advies? Praat met je kind over geld.

- Isabelle Marchand, woordvoerder Febelfin (Belgische Federatie van de Financiële Sector)

Niet enkel het gezin legt de basis voor financiële geletterdheid. Ook het onderwijs en beleid spelen een sleutelrol. Scholen bieden persistente fundamenten voor kennis, vaardigheden en attitudes, ook rond geldzaken. Wat je op school leert, zal ervoor zorgen dat je later in het leven, wanneer het er echt toe doet (zoals bij het aangaan van een huurcontract of een hypothecair krediet), sterker staat met de vergaarde financiële kennis. Het belang hiervan is ook in het onderwijs gegroeid. Financiële educatie zit sinds 2019 vervat in de eindtermen in het Vlaamse onderwijs voor de eerste graad, en sinds 2021 voor de tweede graad.

Bovendien bestaan er heel wat initiatieven die financiële kennis willen opkrikken. Zo is er eind maart in heel Europa ‘De Week van het Geld’. Tijdens deze themaweek wordt volop het belang van financiële educatie onder de aandacht gebracht, met allerlei activiteiten die plaatsvinden in samenwerking met het onderwijs.

Voldoende weten over geld en hiermee bezig zijn wapenen ons immers tegen heel wat financiële moeilijkheden. Vandaag en in de toekomst. Tips vind je op mijngeldenik.be, een website gevuld met allerlei nuttige content en tips voor jongeren die meer willen weten over financiële zaken. 

Vorig artikel
Volgend artikel