oktober
Cultuur

Cultureel oktober: ‘Wat gaan we doen vandaag?’

16.10.2018
door Fokus-online.be

Wie zegt dat het aantal interessante, plezante of zelfs imposante zaken om te doen tijdens de herfst samen met de bladeren laag-bij-de-gronds is, die heeft het grondig mis. Ook tot we ons bezighouden met Sinterklaas, Kerstmis –of wat dan ook vereist dat mensen cadeaus krijgen om niets te doen –, staat er genoeg op de agenda. En vullen maar, die vrije tijd!

Film Fest Gent, 9-19 oktober

Te beginnen met eentje waar je best snel snel nog even tickets voor boekt. Film Fest Gent is een van de meest toonaangevende en ook echt toffe filmfestivals van ons landje. Er worden evenwel geen Ensors uitgereikt hier zoals bij Film Festival Oostende, maar er zijn tal van workshops, lezingen en uiteraard de beste nieuwe (kort)films om mee te pikken. Dit jaar ook met een focus op “het glorieuze verleden van een iets onbekender filmland”: Hongarije.

Misschien wel hét hoogtepunt, dat het Film Fest Gent zo onderscheidt van andere filmfestivals, zijn de World Soundtrack Awards. Filmmuziek, een onderschat aspect dat een film zo geweldig kan maken, wordt op 18 oktober extra in de verf gezet. Dus fans van de filmmuziek bewegen zich best een beetje allegrorichting Gent. Maar ook voor de nieuwsgierige muziekliefhebber kan het leuk zijn om het beste nieuwe talent en de toonaangevende oude muzikale rotten in het vak mee te maken. Vree wijs!

oktober
Johnny Depp in Edward Scissorhands van Tim Burton. ©20th Century Studios

The World of Tim Burton – tot 28 november 2018 – C-mine Genk

En om dan toch in de filmsfeer te blijven, kun je gemakkelijk op verplaatsing van Gent naar Genk gaan. In het C-mine cultuurcentrum vind je daar namelijk de wereld van filmmaker en allround favoriete weirdo Tim Burton terug. Burton’s meest bekende films komen aan bod in een groot expo, waaronder The Nightmare before Christmas, Big Fish, Corpse Bride, Edwards Scissorhands… Maar de tentoonstelling biedt meer dan dat. Je krijgt zowaar inkijk in het leven en denkwerk van Burton, waardoor het aantal achterliggende lagen aan zijn films veel duidelijker wordt, en het dus een veel interessantere filmervaring voor jou teweeg zal brengen.

Timmeke zelf is helaas reeds langs geweest voor een Q&A, dus die kans heb je ondertussen jammer genoeg gemist. Maar naar horen zeggen was het vooral veel Q(uestions) en zéér weinig A(nswers). Dus houd jezelf zeker niet tegen om in de bizarre wereld van Tim Burton rond te wandelen.

Het Lam Gods – NT Gent

“Wegens grote vraag: extra voorstellingen op 19, 20, 21 & 22 december!”, staat er overduidelijk te lezen bovenaan de website van het toneelstuk ‘Het Lam Gods’. Zij die verkiezen het nieuws hier en daar links te laten liggen, zullen denken: oh, dat moet wel goed zijn. Zij die niet naast de controverse konden kijken, weten wel waarom te gaan bezoeken.

Het stuk kwam, sinds het op de planken werd gebracht, voornamelijk in het nieuws vanwege de vrijscène die nogal, euh, ostentatief wordt voorgesteld – voor de ogen van een heel meisjeskoor. Regisseur Milo Rau deed al eerder stof opwaaien door een zoekertje te plaatsen naar een échte IS-strijder om mee in het toneelstuk op te voeren. Dat lukte evenwel niet, waardoor hij als alternatief dan maar de moeder van een omgekomen Syriëstrijder op het toneelstuk heeft gezet.

Los van alle ophef rond het toneelstuk, zijn er niets dan lovende recensies terug te vinden. Als je dus fan bent van een scenario dat een mix brengt van het hedendaagse met het spirituele, zit je in het NT Gent goed. Verwacht je niet aan een hele hoop live porno, wel aan een meerlagig menselijk verhaal gebaseerd op het (deels gestolen) twaalf panelen-kunstwerk van de gebroeders Van Eyck.

cultureel
Middelheimmuseum, Antwerpen

Smaakmeesters – tot 31 oktober – Stad Antwerpen

Heb je van al die cultuur honger gekregen. Dan staat de stad Antwerpen voor je klaar, met een buffet aan mogelijke eet- en drinkadresjes. Nog tot en met het einde van oktober kun je deelnemen aan dit culinaire festival. Zo’n 114 horeca- en speciaalzaken bieden hun lekkerste hapjes aan, drankjes en over-the-topafgewerkte menu’s met zaken waar je nog nooit van gehoord hebt. Dat allemaal aan een iets democratischer prijsje.

Bovendien kun je tijdens de weekends ook een culinaire wandeling maken, waarbij je onder begeleiding verschillende locaties bezoekt en tegelijkertijd tongstrelende dingen proeft. Een beetje wandelen en voor de rest eten en drinken? Je standaard weekend misschien, alleen met een veel hoger fijnproeversgehalte. Kom smaken ontdekken nog tot 31 oktober, vooraleer Halloween je zo de stuipen op het lijf jaagt dat je niets meer binnenkrijgt.

P.S.: In het kader van culinaire festivals, vind je ook in de maand oktober Jong Keukengeweld terug. Dit is een initiatief waarbij een aantal jonge topchefs onder 30 jaar een oversmakelijk menu voorschotelen aan een erg interessante prijs. Komt dat proeven!

Vorig artikel
Volgend artikel