soa's
Gezondheid

Voorkom met deze tips soa’s bij je tiener

20.04.2023
door Fokus Online

In de puberteit worden tieners heel vaak geconfronteerd met veranderingen in hun lichaam en hun relaties met anderen, ook bij jouw tiener. In deze periode willen ze graag wat meer experimenteren en ontdekken wat die veranderingen te bieden hebben. Maar dit brengt ook een aantal risico’s met zich mee, zoals seksuele overdraagbare aandoeningen. Als ouder wil je natuurlijk dat je tiener veilig en gezond blijft, dus is het belangrijk om met hen te praten over het voorkomen van soa’s. Dat is niet altijd evident, want hoe moet je zo’n persoonlijk onderwerp aankaarten bij – of all people – je tieners? En wat moet je ze dan precies meegeven? Lees verder voor enkele tips! 

Doe het veilig

Eerst en vooral is het belangrijk dat je zelf ook open staat om dit onderwerp te bespreken. Pas als je tieners voelen dat je een open houding aanneemt, zullen zij ook open zijn over hoe zij erover denken. Naar aanleiding van je gesprek kan je wat foldertjes over ‘wat is hiv’ of ‘wat is chlamydia’ laten rondslingeren in je huis. Zo zijn ze al een beetje op de hoogte. Veroordeel je tieners ook niet als ze al seksueel actief zijn, maar probeer hen te helpen om het veilig te doen.

Moedig je tieners aan om enkel seks te hebben wanneer ze er klaar voor zijn en om dit veilig en verantwoord te doen. Geef hen mee dat het belangrijk is om open en eerlijk te communiceren met je partner over je seksuele geschiedenis en het risico op soa’s. Laat hen weten dat het oké is om hun grenzen aan te geven en eigen keuzes te maken over hun seksuele gezondheid. Daarnaast moet je je tieners informeren over hoe je veilig kan vrijen. Dat doe je door bijvoorbeeld gebruik te maken van condooms of andere barrièremethoden. Als ouder is het belangrijk om te praten met je tiener over de mogelijkheden en ze ook aan te moedigen deze te gebruiken. Geef hen ook mee dat een condoom bijvoorbeeld niet 100% beschermt, maar wel het risico op soa’s vermindert. Vandaar dat je open communicatie ook best aanhaalt.

Wat als het misgaat?

Als ouder is het ook belangrijk om je tiener te informeren over wat ze moeten doen als het toch mis gaat en ze denken dat ze een soa hebben opgelopen. Moedig hen aan om met jou of een ander vertrouwenspersoon hun zorgen te bespreken. Geef hen informatie over lokale gezondheidsklinieken waar ze in vertrouwen getest en behandeld kunnen worden. Zo geef je hen de tools en het vertrouwen om verantwoord om te gaan met hun seksuele gezondheid. Stel hen ook gerust dat je de meeste soa’s relatief gemakkelijk kan behandelen als je er op tijd bij bent. Maak hen dus attent op het belang van testen. Het is namelijk niet zo eenvoudig om bijvoorbeeld trichomonas symptomen of symptomen van andere soa’s te herkennen.

Vorig artikel
Volgend artikel