citytrip
Lifestyle

Alternatieve citytrips

25.10.2018
door Fokus-online.be

De paasvakantie overleven/invullen: we doen het allemaal anders. Je kunt de gezelligheid opzoeken door opeengepakt de toeristische citytrips te bezoeken in binnen-en buitenland… of niet. 

Iedere stad heeft zijn hoogtepunten, populaire trekpleisters en eigenzinnige bezienswaardigheden. Er is niets mis mee om alle toeristische dingen van je lijstje te kunnen schrappen als je op citytrip gaat, maar een deel van jou zal toch altijd dingen willen zien die niet zo vanzelfsprekend zijn. De verborgen pareltjes, de plekken waar enkel de locals komen, de instagram-foto’s die niet door iedereen getrokken worden. De meeste tours bieden je een top tien toeristische attracties aan, anderen halen dan weer alles uit de kast om je te verrassen.

De strijd tussen de ‘alternatieve’ tourgidsen is groot – hoe wedijver je met een andere tour om het zowel origineel als authentiek te houden? – maar sommigen spannen toch wel de eigenaardige kroon.

Berlijn – Twilight Tour

Berlijn is hip, dat wist je misschien al. Kunstzinnige types vind je er in alle maten en vormen en qua trendy concepten zijn ze helemaal mee. Niet gemakkelijk om in dergelijke stad een originele tour te organiseren, maar kijk: die van de zogenaamde twilight tour, georganiseerd door Alternative Berlin Tours,doen het zomaar eventjes. Bij het vallen van de avond kun je samen op pad gaan met enkele andere avontuur-zoekende toeristen om kennis te maken met “the freaks that come out at night”. Hierbij bezoek je onder andere enkele verlaten of gekraakte gebouwen, een soort van futuristische bunker waar hackers bijeenkomen, en wandel je doorheen vervallen complexen die bijna als ruïnes gecategoriseerd kunnen worden. Hartkloppingen incluis, dus.

Toch iets te avontuurlijk voor jou als citytrip? Dan kun je ook de vele graffiti-plekken bezichtigen waar de stad om bekend staat en eventueel zelf een workshop meepikken. Ongeveer even origineel, iets veiliger en evenzeer met een hoog Berlijn-gehalte.

Krakau – Crazy Guides

De Poolse stad Krakau is een citytrip apart, naar verluidt of naar eigen ondervinding. Het is een stad met een rijke geschiedenis, dus het aantal alternatieve tours schikt zich daar gelijk even naar. De Crazy Guides organiseren in deze stad enkele gekke rondtochtjes, de meeste van hen met een zeer communistische insteek. Zo kun je nucleaire bunkers bezoeken, rondrijden in enkele old skool Trabant-wagens met bloemen- of tijgerprint, of schieten met echte Kalasjnikov-geweren. Uiteraard met een shot wodka achteraf inbegrepen.

Wenen/Salzburg – Sound of music tour/polaroid tour

Oostenrijk heeft evenzeer een rijke geschiedenis. Van operazalen tot universiteiten, haar hoofdstad Wenen staat vol grote, imposante gebouwen die cultuur en kennis ademen. Op een mooie dag kun je dus rekenen op een best prachtige lichtinval. En dat wil maar één ding zeggen: foto’s! Omwille van de rijkelijk architecturale Weense laag, kun je via tourgids Sophort een begeleide rondleiding krijgen, mét Polaroid-camera’s. Je walst doorheen de stad met een ouderwetse analoge camera, waarbij je zelf je foto’s trekt en achteraf natuurlijk bijhoudt. Zo zie je de stad door een andere lens, en kun je die herinneringen bij wijze van spreken gewoon in je achterzak steken.

Maar ook die andere grote stad in Oostenrijk, Salzburg, is niet geheel onbekend bij de meeste mensen. De feestdagen staan op filmisch vlak gegarandeerd gelijk aan ofwel een of andere kerstfilm of het alom bekende en geprezen (of grondig gehate) ‘The Sound of Music’. Of je het nu wil of niet, de meeste nummers ken je vanbuiten of klinken op z’n minst bekend in de oren. Maar fans van het eerste uur zullen ook de locaties meteen herkennen. In Salzburg kun je alle muzikale plekjes ontdekken, veelal met gebruik van de fiets. Een aanrader voor wie een van de bekendste films een keertje in het echt wil zien tijdens de feestdagen, in plaats van op het scherm.

Praag – tour der daklozen

Nee, het gaat hier niet om een of andere bizarre tour waarbij je kennismaakt met alle daklozen in een stad. Maar wel één waarbij dakloze mensen. Of mensen die zich in sociale situaties bevinden die dicht grenzen bij de armoede, een rondleiding doorheen de stad geven. Praag is hierin een voorloper. Maar ook Parijs, Barcelona en Londen zetten de iets minder fortuinlijke inwoners het gidsvlaggetje in de hand. In Praag zijn de tours op poten gezet dankzij een aantal studenten die een beurs kregen om het initiatief, genaamd Pragulic, op te starten.

Je kunt je daarbij natuurlijk verwachten aan een heel andere citytrip dan de meeste toeristen krijgen in de Tsjechische hoofdstad. Langs de populaire plaatsjes waar het koppen lopen is, zal je doorgaans niet passeren. Wel langs enkele kraakpanden en andere verborgen, iets meer underground, plekken. Ook de straatmuzikanten van Praag staan op de route.

Parijs – Space Invaders Family Tour

Hoe cool bovenstaande dingen ook mogen lijken, als je een paar bengels mee door de douane op de luchthaven hebt moeten sleuren, lijken avontuurlijke tours niet erg vanzelfsprekend. Los van de gewone tours doorheen een stad, kun je er ook enkele vinden op maat gemaakt voor kinderen. In Parijs vind je in die gezinscontext de ‘Space Invaders’-tour terug. Space Invaders is een van de oudste videogames, afkomstig uit Japan in de jaren ’70, en tevens de bron van inspiratie voor de Parijse artiest Invader. Over de hele stad maakt hij kleurrijke mozaïekjes met enkele van de Space Invaders-icoontjes op. De tour neemt je dus mee van de ene plek naar de andere waar je die kunt terugvinden. Het is voor de kinderen leuk om te zoeken en eventueel na te tekenen. En terwijl kunnen de ouders genieten van de wijk waarin de graffiti en keramische tegeltjes zich bevinden.

Moest je kiezen om met het hele gezin naar de stad van de liefde te trekken, dan is de Space Invaders-tour zeker een aanrader. Al valt wel op te merken dat er sinds vorig jaar heel wat mozaïeken zijn overplakt of gestolen. De tour zal dus misschien iets korter zijn geworden. Tenzij de tegeltjes ondertussen vervangen zijn. Maar één manier om erachter te komen…!

Vorig artikel
Volgend artikel