interieur
Bouwen & Wonen

Gericht ingericht.
 Het prototype voor een goed interieur

23.10.2018
door Fokus-online.be

Interieur-enthousiastelingen hebben ongetwijfeld hun jaarlijkse portie design, gemixt met functionaliteit en innovatie alweer binnen. De Biennale Interieur 2018 toonden van 18 tot 22 oktober het strakste van het strakste, het kleurrijkste van het pallet en een algemene vormgeving om U tegen te zeggen. Een huis vol designstukken is misschien niet voor iedereen weggelegd. Maar laat het je vooral niet tegenhouden om je laten inspireren en zelf met een eigenzinnig interieur aan de slag te gaan.

Je hebt een huis of appartement, kangoeroewoning of boerderij, woonboot of caravan. Het maakt al niet uit. Want het belangrijkste is dat je je er thuis voelt. Daar zorg je grotendeels natuurlijk zelf voor. Een goed ingerichte woonst kan veel teweegbrengen. Gezelligheid, plezier, rust… Interieurevenementen zoals de Biennale tonen aan dat meubelstukken, accessoires of opbergruimtes meer zijn dan enkel een in elkaar geknutselde zetel van Ikea. Enkele houten planken aan de muur gevestigd of een fotokader hier en daar.

Ruimte indelen

Maar helaas, ja, als eerste stap richting een gewenst en huiselijk interieur moet je wel degelijk zéér goed nadenken over wat je wil in een ruimte. Je kunt natuurlijk ieder stuk dat je gelijk mooi vindt ook aankopen. Maar dat wil niet zeggen dat het achteraf per se een plek vindt in een bepaalde ruimte. Vooral kamers zoals de woonkamer dienen een grondige analyse en grondplan te krijgen alvorens spullen neer te planten. Een woonkamer is in vele woningen het hart van het huis. De plek waar alle afzonderlijke familieaders naartoe stromen en iedereen zijn eigen ding wil doen, vaak toch in een soort van gezamenlijk verband. Je lijst daarom best de plus- en minpunten op aan de ruimte, om vervolgens je noden aan te passen. Waar valt het meeste natuurlijke licht, heb je zicht op de tuin of een inspirerend uitzicht vanuit de lees/schrijfhoek. Waar bevinden de stopcontacten zich, en zijn er plekjes waar je kunt wegkruipen voor een beetje privacy? Het zijn enkele voorbeelden van vragen die je je daarbij kunt stellen.

Zones zaaien

Schets dan alles uit door zelf te tekenen en afmetingen te noteren of een desbetreffende app te gebruiken. En dan kun je beginnen puzzelen. Wat hoort waar, wat is het meest praktische en werkt op (een bepaald niveau) voor iedereen? ‘Zones’ kun je afbakenen door middel van (lage) scheidingswanden, gordijnen of nu best trendy open kasten die daarvoor kunnen dienen. Houten constructies in combinatie met metalen zijn stevig. Maar niet te robuust aanwezig. Ze kunnen tevens dienen als extra opslagplaats. Multifunctionaliteit is tevens ook een kwestie om rekening mee te houden, zeker in de steeds duurzamere samenleving die aan een opmars bezig is. Zo ook in het interieur, dus.

Open en groot

Let bij dit alles op het gevaar van overdaad. Prop je ruimte niet te vol met spullen. Want dan krijg je hoegenaamd een benauwd gevoel. Open ruimte doet namelijk veel voor een kamer. Het geeft je letterlijk de ruimte om te ademen en tot rust te komen. Een manier om die openheid te bewaren, maar wel voor een zekere afbakening te zorgen, is het inzetten van kleur, patronen of kunst- en kitschwerken aan de muur. Dat witte tinten een zeker ruimtelijk gevoel geven, weet je waarschijnlijk al. Je plafond en muren in dezelfde kleuren gieten – of met een zeer licht verschil – zorgt voor een groter gevoel in de ruimte. Ook kleurrijke decoratie zorgt voor een soort van diepte in de ruimte. Net zoals het gebruik van horizontale kleuraccenten. Het kan natuurlijk ook zijn dat je met hoge. En daarom iets minder gezellig ogende, muren zit. Dan schilder je het plafond best in een donkere kleur. Zodat de ruimte toch een tikkeltje knusser aanvoelt.

Als eerste stap richting een gewenst en huiselijk interieur moet je wel degelijk zéér goed nadenken over wat je wil in een ruimte

Licht-gewicht

Wat ook helpt, is het kiezen van de juiste verlichting. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Want is niet iedere staande lamp of gloeilamp zowat hetzelfde? Qua design maak je zelf de keuze wat er past binnen je budget of smaak. Maar toch kun je best enkele basismodellen overwegen en tips in het achterhoofd houden om een ruimte beter te doen ogen. Een goede basisverlichting doet veel. Want daarmee verspreid je verlichting op een gelijkmatige manier over de hele ruimte. Daardoor vermijd je te grote contrasten tussen bepaalde plekken. Je kunt voor een degelijke basisverlichting een of meerdere lampen verspreiden en naar verschillende kanten richten. Wat ook vaak gedaan wordt, is een (staande) lamp inzetten die naar boven gericht staat en dus weerkaatst op het plafond. Let there be light!

Gericht verlicht

Een volgende stap op je lichtplan is het aanvullen van je basislicht met accentverlichting. Hiermee creëer je een iets interessanter ogende ruimte, want basislicht alleen is maar saai. Door het accentueren kun je bepaalde architectonische details of mooie pronkstukken – letterlijk – in de spotlight zetten. Zo werkt het mooi in samenspel met basisverlichting en wordt het geheel een pak huiselijker. Accentverlichting dient vaak ook als werklicht. Denk aan een leeslamp of een spot dat ergens specifiek op gericht staat.

Tenslotte ga je als finishing touch ook sfeerverlichting toevoegen. Dat is niet echt een must in huis. Het is meer een manier om je persoonlijkheid en stylinggevoel wat te laten doorschemeren.

En dan kun je de ruimte beginnen invullen. Met designstukken, tweedehandsmeubelen die je voor een gunstig prijsje op de kop hebt kunnen tikken, de Ikea-klassiekers of de kleine ornamentjes en prullen die je op een van je vele reizen hebt opgepikt en meegenomen. Je woonst hoeft dus zeker niet karakterloos te zijn, ondanks de nodige blauwdruk die iedereen even moet uitschetsen alvorens de ruimte te vullen.

Vorig artikel
Volgend artikel