reizen
Reizen

Reizen in 2021: anders, maar niet minder leuk

21.06.2021
door Bavo Boutsen

Ons reisgedrag werd door de coronapandemie volledig overhoop gehaald. De reissector probeerde waar mogelijk in te spelen op de situatie en zo ontstonden er nieuwe vormen van toerisme. Met de zomer in het vizier bespreken we de opvallendste trends.

Reisbeperkingen

We associëren corona massaal met reisbeperkingen. Zo hadden we iedereen voor gek verklaard die voor 2020 had voorspeld dat een formulier invullen dat aangeeft waar je geweest bent een algemeen gegeven zou worden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat reizen naar het buitenland het afgelopen jaar zelfs even wettelijk verboden was.

Nieuwe reisbewegingen

Tegelijkertijd creëerde corona ook nieuwe reisbewegingen. Heel wat toeristische bestemmingen deden de afgelopen maanden bijvoorbeeld verwoede pogingen om telewerkers aan te trekken. Aangezien we massaal aan het thuiswerken sloegen, konden we dat evengoed doen vanuit een tropisch vakantieoord, zo luidde de redenering.

Deze oproep was zeker niet aan dovemansoren gericht, want heel wat telewerkers trokken eropuit. Soms werden ze hier zelfs voor beloond. Griekenland pakte bijvoorbeeld uit met een belastingkorting van 50 procent voor wie er zich in de coronamaanden kwam vestigen.

Verder weg introduceerde Dubai een nieuw visum voor rondreizende telewerkers. Een gelijkaardig initiatief in Barbados draaide uit op een onverhoopt succes, want twee maanden na de invoering van de zogenaamde Barbados Welcome Stamp was er al voor meer dan een miljoen dollar aan visa verkocht op het Caraïbische eiland.

Ook de wereldwijde uitrol van vaccins speelt een rol in onze reisbewegingen. Zo kondigden de Malediven aan dat ze deze zomer vaccins willen gaan inzetten als lokaas om nieuwe toeristen aan te trekken. Bezoekers zouden er op zogenaamde vaxication kunnen komen, wat betekent dat men een verblijf op de eilandengroep koppelt aan twee inspuitingen, waarna ze ingeënt en uitgerust huiswaarts kunnen keren.

Ook een blik op de boekingen vanuit eigen land levert een aantal opvallende bevindingen op. “Men kiest vaker voor reizen met de bus en opvallend meer jongeren kiezen voor een eigen huisje of villa”, vertelt Jordy S’Jongers van jongerenreisbureau Summer Bash. “De reden is niet ver te zoeken: jongeren willen in hun eigen bubbel, en dus met hun eigen vrienden, op reis.”

Er wordt vaker gekozen voor reizen met de bus en opvallend meer jongeren kiezen voor een eigen huisje of villa.

— Jordy S’Jongers, Summer Bash

Goedkopere accommodaties

Ook de kostprijs vertoont een abnormaal patroon. “Normaal wordt alles alleen maar duurder naarmate het boekingsseizoen vordert, omdat de vroegboekkortingen wegvallen. Nu zie je eigenlijk de omgekeerde trend ontstaan. We zien dat accommodaties steeds goedkoper worden. Dat is opvallend”, legt S’Jongers uit.

Deze context indachtig stevenen we dus af op een zomer waarin spontane last minutes het merendeel van het verhaal zullen gaan uitmaken. Een evolutie die Martin Heylen toejuicht, tv-maker en misschien wel Vlaanderens bekendste reiziger. “Ik doe niets liever dan vertrekken zonder te weten waar je uiteindelijk terecht zal komen. Dat is niet alleen beroepsmatig zo, maar zeker ook als ik zelf op reis ga.”

“We leven in een wereld waarin we alles op voorhand moeten plannen. Voor mij is dat de grootste straf die je me kunt geven”, gaat Heylen verder. “Op voorhand op Google Earth gaan opzoeken hoe je bestemming eruitziet, dat is niet aan mij besteed. Geef mij maar een stip op een landkaart.”

Meer aandacht voor de directe omgeving

Tot slot kunnen we er niet omheen dat het afgelopen jaar onze blik veel meer op de directe omgeving is komen te liggen. De verwachting is dat dit ook deze zomer nog voelbaar zal zijn. Ook dat is volgens Heylen een goede zaak. “Eigenlijk werd er voordien veel te veel gereisd. Ik hoop dat mensen door de verplichte quarantaine zijn gaan inzien dat er van alles te beleven is rondom hen.

Ik probeer mensen al heel mijn leven de waarde van de eigen omgeving bij te brengen. Mijn advies: neem bijvoorbeeld eens een willekeurige tram in Brussel naar het eindpunt en probeer daar een avontuur te beleven. En als je onderweg iets ziet, stap dan uit en vergeet dat eindpunt”, besluit hij.

Vorig artikel
Volgend artikel