bedrijf
Business

Gé Sletterink: Ondernemend de crisis door

29.11.2020
door Fokus Online

Hoe gaat het met jou? Ik wens jou en je familie alle gezondheid toe. En hoe is het met je bedrijf? Afstand houden is misschien in jouw bedrijf ook wel lastig of zelfs onmogelijk. Hoe kom jij de crisis door? 

Zakelijke thermometer

Hoe houd jij je bedrijf gezond? Helaas leidt handen wassen en een mondkapje niet meteen tot een zakelijke gezondheid. Je boekhouding is de enige betrouwbare indicator van hoe het werkelijk met je bedrijf gesteld is. Je kunt het eigenlijk bekijken als een zakelijke thermometer. En die is alleen betrouwbaar als je administratie helemaal bij is. Besteed daar met andere woorden dus voldoende tijd aan. Heb je de administratie uitbesteed aan een boekhouder of accountant? Bespreek de cijfers dan regelmatig. Alleen zo krijg je inzicht door overzicht. Je kunt bijsturen en op die manier houd je je betalingsverplichtingen onder controle.  

Kritisch overwegen

Breng je uitgaven in kaart en leg ze eens onder een vergrootglas. Pak je bankafschriften van het afgelopen jaar erbij en kijk heel goed waar je geld aan uitgeeft. Heb je alle abonnementen echt nodig? Mogelijk betaal je voor iets wat je al lang niet meer gebruikt, zoals software of oude telefoonlijnen. En bekijk ook de stilzwijgend verlengde contracten. Voor energie en verzekeringen kan overstappen bijvoorbeeld erg lonend zijn. 

Met een steunpakket probeert de overheid jou als ondernemer door de coronacrisis te helpen.

Steunpakketten

Check eveneens je regelingen. Met een steunpakket probeert de overheid jou als bedrijf door de coronacrisis te helpen. Het huidige steunpakket loopt van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021. De invulling van de regelingen in dit pakket hangt af van de ontwikkeling van het virus. Een mogelijke uitbreiding van beperkende maatregelen speelt hier ook in mee. De actuele regelingen lees je in het regelingenoverzicht van KVK. De KVK Corona regelingencheck helpt je bij het selecteren van de regelingen waarvan jij kunt gebruikmaken.

Wees realistisch

En bovenal: wees realistisch. Hoe de wereld er na corona uitziet, weet ik niet. Dat weet niemand. Maar het zal anders zijn, zoveel is zeker. Komt je klant straks wel weer terug bij jouw bedrijf? En besteedt hij hetzelfde bedrag als voor de coronacrisis begon? Stel jezelf deze vragen en bekijk je bedrijfsmodel en financiële mogelijkheden met een kritisch oog. De KVK Zwaar weer-routewijzer helpt je inzicht te krijgen in hoe jouw bedrijf ervoor staat en wat de mogelijke vervolgstappen voor jou zijn. Misschien kun je doorgaan, met een aanpassing van je businessmodel of extra financiering. Maar stoppen, om verdere financiële schade te voorkomen, kan ook een goed besluit zijn. Meer informatie vind je op kvk.nl/corona.

Vorig artikel
Volgend artikel