duurzaam
Business

Aandelen in altruïsme

24.11.2020
door Marleen Walravens

Profit – People – Planet: drie sleutelwoorden die aan belang winnen bij huidige investeringsproducten. Duurzaam beleggen is het nieuwe credo. Investeerders zoeken niet alleen financieel rendement, maar willen ook een bijdrage leveren ten gunste van de natuur en de samenleving. 

duurzaamKenny Frederickx.
Algemeen Directeur Forum Ethibel 

Is ethisch of duurzaam investeren de nieuwe trend?

“Forum Ethibel volgt al sinds haar oprichting in 1991 de evolutie van het duurzaam investeren in België. Lange tijd was het een niche voor een kleine groep investeerders. Later was het zogezegd een trend die na enige tijd wel zou uitdoven. Intussen is er veel maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid in het algemeen. De investeerders hebben deze beweging gevolgd: het totale volume in duurzame beleggingsproducten vervijfvoudigde over een periode van vijf jaar. En dan is er het ‘goed gevoel’. Beleggers willen natuurlijk rendement. Maar het accent valt niet meer eenzijdig op winst. Investeringen die overeenstemmen met een duurzaam toekomstbeeld zijn stabieler, waardoor er steeds meer vraag naar is.” 

Waar kun je als belegger terecht?

“Er is geen eenduidige definitie van duurzaamheid, dus is het soms wat zoeken. Het internet kan een eerste aanknopingspunt zijn. In België bestaat sinds vorig jaar het Towards Sustainability-label. Op de website van het label kun je per product nagaan welke duurzaamheidsstrategieën er worden toegepast. Ook MSCI ESG en Sustainalytics zijn twee grote ESG-dataleveranciers die meer transparantie bieden en de duurzaamheidsprofielen van grote bedrijven openbaar maken. Financiële instellingen bieden ook duurzame beleggingen aan. Je kunt dus zeker bij je bank terecht voor een investering die bij je visie past.” 

Welk advies heb je nog? 

“Ook voor duurzame beleggingen is een voldoende spreiding in de portefeuille nodig en denk je best op lange termijn. Ga op zoek naar financiële producten die op een positieve manier beleggen in bedrijven met een aantoonbare duurzame inzet voor een betere samenleving. Hou ook in het achterhoofd dat duurzaam meer betekent dan groen alleen. Wees bovendien waakzaam voor greenwashing: sommige investeringen worden als duurzaam in de markt gezet, maar als je dieper kijkt, zit er slechts een dun laagje duurzaam vernis op. En voor wie dit een stap te ver is: je gaat al een heel eind in de goede richting door eenvoudigweg een duurzame spaarrekening te openen of te starten met een duurzaam pensioenfonds.” 


investerenJan Vander Elst.
Head of Investments Koning Boudewijnstichting

Is ethisch of duurzaam investeren de nieuwe trend?

“Investeren voor een sociale impact is niet nieuw en is de afgelopen jaren opmerkelijk gegroeid. Dit blijkt ook uit de mapping die de Koning Boudewijnstichting liet maken over impact investment in ontwikkelingslanden, een vorm van investeren waarin ze zelf ook actief is. We zien nu dat investeerders naast financieel ook een sociaal rendement willen realiseren. Deze evolutie zet zich verder door omdat het vermogen geleidelijk aan getransfereerd wordt naar de jongere generaties, die bezorgd zijn om maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaat, ongelijkheid en armoede. Tot slot maken technologische en financiële innovaties social impact-investeringen toegankelijker, bijvoorbeeld via crowdfunding.” 

Waar kun je als belegger terecht?

“De mogelijkheden zijn heel uitgebreid, afhankelijk van de verschillende verwachtingen aan sociale impact en financieel rendement. Dit gaat van lokale energie- of landbouwcoöperatieven, over crowdfunding voor start-ups of kmo’s in binnen- en buitenland die ook een sociale en/of ecologische impact nastreven, instellingen in microkredieten tot specifieke investeringsfondsen rond een thema – toegang tot water, verlaging CO2-emissies… Vele organisaties, ook de Koning Boudewijnstichting, breiden gaandeweg hun opties uit met impactinvesteringen. Daarnaast bieden banken natuurlijk ook beleggingsfondsen aan die rekening houden met criteria op vlak van milieu, maatschappij en bestuur.” 

Welk advies heb je nog?

“Net omdat het aanbod aan social impact-investeringen zo uitgebreid is en de sector nog in volle ontwikkeling is, wordt huiswerk maken nodig. Je moet bepalen in welke thema’s je wilt investeren – bijvoorbeeld microfinanciering, hernieuwbare energie, gezondheidszorg – en met welke motivatie: Begrijpen welke sociale impact en financieel rendement je kunt verwachten. Afhankelijk van je altruïstische ambities en de aard van de gekozen investering kan er meer of minder risico aan verbonden zijn en kan het soms ook minder financieel rendement opleveren. Zo is het beter om met een beperkt deel van je vermogen te beginnen. Geleidelijk aan kun je dan je portefeuille aan duurzame investeringen laten evolueren.” 


duurzaamSébastien Mortier.
Inhoudelijk Medewerker Fairfin vzw 

Is ethisch of duurzaam investeren de nieuwe trend?

“Duurzaam of ethisch investeren bestaat al een hele tijd. Het is echter lang een kleine nichemarkt geweest. Steeds meer mensen beseffen dat ze met financiële keuzes, net als met consumptiekeuzes, een impact hebben op onze samenleving. Banken spelen daar gretig op in, maar bieden meestal maar een flauw afkooksel van het origineel. Met mooie verkooppraatjes meten ze een groen imago aan, maar de realiteit is in veel gevallen minder ‘groen’kleurig. Hun beleid is vaak weinig ambitieus. Vele banken verhandelen nog steeds een pak onverantwoorde investeringen en spelen nog een te kleine rol in de sociale en ecologische transitie. Dat zorgt voor een sterk groeiende trend van niet-bancaire duurzame investeringen.” 

Waar kun je als belegger terecht?

“Banken bieden verschillende duurzame beleggingsproducten aan, maar zoals gezegd, zijn er vele tinten groen. Duurzaam investeren kan gelukkig ook buiten de bank om. Op de website fairfinlabel.be vind je een reeks investeringsmogelijkheden in de sociale economie, die een strenge duurzaamheidstest hebben doorstaan. Met Socrowd kun je aan sociale crowdfunding doen: geld inzamelen voor een sociaal project, dat daarenboven wordt verdriedubbeld. Tenslotte kun je dankzij de Winwinlening op een fiscaal voordelige manier geld lenen aan een kmo of zelfstandige. Daarbij kies je natuurlijk best een project met een positieve impact. Meer informatie hierover vind je in de Starterskit van FairFin.”

Welk advies heb je nog?

“Kijk niet enkel naar de duurzaamheid van de investering zelf, maar ook van de bank in haar geheel. Dat kan dankzij de website bankwijzer.be van FairFin, waar je banken kunt vergelijken op verschillende ethische thema’s. Daarnaast is transparantie een heel belangrijk criterium. Vertelt de bank op een duidelijke manier waarin er wel en niet wordt geïnvesteerd? Is er een duurzaam beleggingsbeleid en is het streng genoeg? Is de hele lijst bedrijven waarin geïnvesteerd wordt beschikbaar of enkel de sectoren? Dat zijn belangrijke vragen die je kunt stellen aan jouw bankier. Uiteraard is ook bij niet-bancaire investeringen een kritische houding belangrijk. Laat je vooral niet om de tuin leiden.” 

Vorig artikel
Volgend artikel