financiële
Business

Karel Baert: Financiële kennis voorop

24.11.2020
door Fokus Online

Goed dat je in dit dossier op zoek bent gegaan naar antwoorden op jouw geldvragen. Veel weten over geld en ermee bezig zijn, dat loont de moeite. Als CEO van Febelfin leg ik je graag uit waarom.

Betere financiële geletterdheid

Onze sector bouwt volop mee aan een betere financiële geletterdheid. Meer nog, we vinden het een absolute prioriteit. Waarom? Recent onderzoek toonde aan dat er een sterke link bestaat tussen financiële kennis, betrokkenheid en het voorkomen van geldproblemen. Ben je goed op de hoogte van jouw geldzaken en voel je je betrokken? Dan heb je al enkele zeer belangrijke troeven in handen om minder geldzorgen te hebben. Financiële kennis is dus cruciaal. 

Stelselmatig budgetbeheer

Een concrete tip? Maak eerst en vooral stelselmatig werk van budgetbeheer. Als je elke maand een overzicht van je geldzaken hebt kunnen opstellen, dan heb je al direct een meer gerust gevoel. Zo weet je precies hoeveel geld er binnenkomt, maar ook hoeveel er buiten gaat en waarop je zou kunnen besparen. Bovendien helpt budgetbeheer je om niet alleen op korte termijn te denken, je kunt gemakkelijker en met meer inzicht toewerken naar echte spaar-, uitgaven- of investeringsdoelen. Wat ook nog belangrijk is voor de langere termijn: denk tijdig aan je financiële toekomst en begin bijvoorbeeld (zo vroeg mogelijk) met pensioensparen. Of bekijk eens of beleggen op de beurs iets voor jou is. Ook hier is kennis key. Beslis niet halsoverkop, neem je tijd en zorg ervoor dat je heel goed begrijpt welke producten je aankoopt. 

Tip: Maak werk van budgetbeheer.

- Karel Baert, CEO Febelfin

Duurzaamheidslabel

Misschien heb je al eens overwogen om je te verdiepen in duurzame beleggingen? Om je weg te vinden in het grote aanbod, is er een jaar geleden een duurzaamheidslabel in het leven geroepen: Towards Sustainability. De website towardssustainability.be geeft een overzicht van alle beleggingen die het label mogen dragen – momenteel zijn dat er meer dan 500. Zo kun je investeren in producten die het beste bij jouw persoonlijke overtuigingen passen.

Durf praten over je financiën

Aan je eigen financiële kennis werken is dus belangrijk, maar je staat er natuurlijk niet helemaal alleen voor. Jouw bankier geeft maar al te graag persoonlijk advies. Dat brengt me bij een belangrijke boodschap die Febelfin de afgelopen maanden vaak heeft gecommuniceerd: Durf over je financiën te praten. Spreek je bankier aan, liefst voordat financiële problemen zich eventueel voordoen. Nu meer dan ooit, tijdens deze moeilijke periode, want voorkomen is beter dan genezen.

Jongeren

We moeten met zijn allen ook zeker denken aan onze jongeren. Ook hen moeten we financieel weerbaar maken en goed inlichten. Want ik herhaal het graag: veel weten over geld en er veel mee bezig zijn, wapent hen tegen heel wat financiële moeilijkheden. Vandaag en in de toekomst. Tips voor jong en oud vind je op onze websites
mijngeldenik.be en febelfin.be.

Vorig artikel
Volgend artikel