data
Fokus Podcast

Data- en identiteitsbescherming in een wereld van online transacties

24.05.2023
door Amaryllis De Bast

Voor de veertiende aflevering van Fokus Podcast bevinden we ons in de virtuele wereld van IT en gaan we dieper in op alle digitale uitdagingen waar we vandaag mee kampen. We leven en werken steeds vaker online. Daardoor is digitaal ondernemen het nieuwe normaal. In een wereld vol online interacties is data- en identiteitsbescherming belangrijker dan ooit.

Naast alle voordelen die digitalisering met zich meebrengt, krijgen we ook regelmatig te maken met datalekken en de nood aan cybersecurity. Is al onze data wel veilig? Ronald De Temmerman is VP Strategic Sales & Alliances bij IT-beveiligingsbedrijf Globalsign en wijst vol overtuiging op de vele voordelen van digitalisering: “Er zijn talloze manieren om je data correct te beveiligen. Zoals authenticatie bij het aanmelden bij een systeem, het gebruik van digitale certificaten of verschillende vormen van encryptie. Op serverniveau zijn er eveneens mogelijkheden om beveiliging toe te passen. Dus voor elk type data op welk niveau dan ook, bestaan er manieren om deze veilig te stellen.”

Toch bericht de pers vaak over situaties waarin databeveiliging in een negatief daglicht gesteld wordt. Dit is zowel positief als negatief, volgens Bryan Brouckaert, IT-software architect en zaakvoerder van IT-consultancybedrijf Egelke: “De middelen zijn voorhanden, maar het probleem ligt bij de menselijke factor.” Enerzijds wordt de IT-sector soms ten onrechte de schuld gegeven. Anderzijds leidt de aandacht van de media wel tot een publieke vraag naar verbetering van de regelgeving met betrekking tot IT-beveiliging. “Het is echter nog steeds de verantwoordelijkheid van de persoon aan het hoofd van het bedrijf om ervoor te zorgen dat de data voldoende beveiligd is en niet de taak van het ingehuurde IT-bedrijf”, benadrukt Steven Maas, Sales Director Encryption bij het IT-bedrijf Thales.

Hoe langer, hoe digitaler

“Digitalisering is here to stay”, verklaart De Temmerman vastberaden. “Toch geloof ik dat de verhouding tussen technologie en de menselijke factor van groot belang blijft. Uiteindelijk is het de mens die de software adopteert, niet andersom.” Technologie is tegenwoordig impliciet aanwezig en speelt een significante rol in zowel de samenleving als de economische sector. “Als bedrijf moet je wel meedoen aan de digitalisering, je kan gewoonweg niet anders.” Maas waarschuwt echter dat we niet blindelings de technologie mogen volgen: “Je moet steeds alle technologie die je hanteert beveiligen. Je wil niet dat iemand bijvoorbeeld je auto hackt.” Hij benadrukt daarom dat een evenwicht tussen beveiliging, gemak en prijs de leidraad moet zijn.

Tips voor een waterdichte beveiliging

Wat is het essentiële advies voor ondernemers die bezig zijn met digitalisering om dit proces veilig en soepel te laten verlopen? De Temmerman besluit dat het van cruciaal belang is om van in het begin aan je digitale beveiliging te denken. Niet pas als afwerking van je eindproduct. Brouckaert sluit zich hierbij aan en benadrukt dat elke sector verschilt. Hij moedigt aan om alle behoeften van A tot Z te bekijken met de juiste expertise, om zo tijdig gespecialiseerde mensen in te schakelen voor monitoring.

Maas sluit af met de tip voldoende te investeren in je beveiliging: “Wanneer je gehackt of afgeperst wordt, zijn de kosten veel hoger dan een investering in goede beveiliging. Een paar maanden geleden zagen we hier in Antwerpen hoeveel schade dit gebrek aan een goede beveiliging kan veroorzaken toen de gigantische databank gehackt werd. De kosten lopen op tot miljoenen euro’s.” Durf aanpassen, durf hulp vragen en haal de juiste tools in huis, ongeacht de kostprijs. Dat is de boodschap.

Benieuwd naar meer? Beluister dan zeker de volledige aflevering om je te wapenen tegen de cyberuitdagingen van morgen op ons Spotify– of YouTube– kanaal.

Vorig artikel
Volgend artikel