foliumzuur
Gezin

Zwanger worden? Neem zeker foliumzuur in!

26.11.2019
door Fokus Online

Heb je een zwangerschapswens? Mooi. Weet dat de inname van foliumzuur het risico op een open ruggetje bij je kindje aanzienlijk kan doen dalen. Vergeet dus niet om tijdig je zwangerschap met je arts, vroedvrouw of je apotheker te bespreken en te vragen achter foliumzuurtabletten.

Foliumzuur is een vitamine die we dagelijks opnemen uit onze voeding. Je vindt het vooral in verse groene groenten en met een normale voeding neem je voldoende hiervan op. Maar de hoeveelheid die je ervan nodig hebt tijdens de zwangerschap is groter en die kun je niet behalen met alleen maar je voeding.

Timing van inname

Daarom is het aangeraden om minstens vier weken voordat je stopt met je voorbehoedsmiddel dagelijks 0,4 mg foliumzuur in te nemen, tot minstens de twaalfde week van je zwangerschap. De functie van foliumzuur tijdens je zwangerschap start meteen al na de bevruchting. Dan begint de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel bij je baby, vertrekkend vanuit de neurale buis.

Belang van foliumzuur

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de correcte sluiting van die neurale buis en dat proces is al voltooid op het einde van de zesde zwangerschapsweek. Indien die sluiting niet correct verloopt, krijg je een baby met een open ruggetje of met een ander neuraalbuisdefect. In België zal ongeveer 6 op 10.000 zwangerschappen getroffen worden door een kindje met een open rug en/of een ander neuraalbuisdefect.

“Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de correcte sluiting van die neurale buis en dat proces is al voltooid op het einde van de zesde zwangerschapsweek.”

Waarom foliumzuur innemen ?

Gelukkig is het risico dus klein. Maar de gevolgen zijn echter ernstig genoeg. Je kunt met een tijdig preventieve en dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur dit risico verkleinen met minstens 50 procent. Praat erover met je arts, vroedvrouw of apotheker. Heb je een voorgeschiedenis van een kindje met een open ruggetje of open schedel in je familie, dan overleg je ook best tijdig met je arts. Doe dit ook als je anti-epileptica of sulfasalazine inneemt, wanneer je een maagverkleining hebt ondergaan of als je diabetes of sikkelcelanemie hebt. In al die gevallen kan een hogere dosis foliumzuur ook nodig zijn.

Tenslotte enkele belangrijke tips voor een gezonde zwangerschap op een rijtje:

1.  Start tijdig met je dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur, dwz vanaf je zwangerschapswens (ten minste één maand voordat je met je voorbehoedsmiddel stopt) tot de 12de week van je zwangerschap.

2.  Word je niet snel zwanger, blijf dan dagelijks foliumzuur innemen.

3.  Raadpleeg je arts als je zelf al een baby hebt met een open ruggetje of open schedel of als dit bij iemand van je naaste familie is gebeurd, alvorens zwanger te worden en te starten met foliumzuur. Je arts zal de dosis van foliumzuur aanpassen.

4.  Vul je inname van foliumzuur aan met een gezonde en gevarieerde voeding.

5.  Kijk eens op de website van de Vlaamse Overheid www.gezondzwangerworden.be. Je vindt er naast informatie over foliumzuur ook communicaties over alcohol, roken en andere nuttige informatie die je kan helpen voor en tijdens je zwangerschap.

 


Meer over…

Kela Pharma, een farmaceutisch bedrijf, bouwt haar portfolio steeds meer uit rond foliumzuurhoudende voedingssupplementen. Foliumzuur is van essentieel belang gedurende ons hele leven, meer bepaald voor een gezonde zwangerschap maar ook voor het algemeen welzijn in een latere levensfase. Wij streven ernaar vrouwen te overtuigen tijdig foliumzuur in te nemen alvorens zwanger te worden.

Vorig artikel
Volgend artikel