Home Maatschappij Prettige dagen Ticket naar de zon: Kerst en Nieuwjaar vieren in je zwempak?

Ticket naar de zon: Kerst en Nieuwjaar vieren in je zwempak?

Doet die schijnbaar eindeloze winter je energiemetertje naar de verkeerde kant door-slaan? Dan behoor jij tot de 69 procent van de Vlamingen die de Belgische winter liefst staalhard negeert en inruilt voor een zorgeloze vakantie op een zonovergoten strand. 

Maar welke winterzon-bestemmingen zijn nu eigenlijk écht de moeite waard? Wij vroegen het aan twee geroutineerde reisexperten die hun perfecte winterse getaways met plezier uit de doeken doen. Televisiemaker Ben Roelants stak meteen de loftrompet over Lanzarote, één van de dertien Canarische eilanden, maar vooral een geologisch pareltje waarvoor iedere estheet in zwijm valt. “Lanzarote is een fantastische winterbestemming, met nog altijd temperaturen rond de twintig graden, maar het is geen eiland dat je meteen inpakt met visuele clichés. Toen ik net geland was en met mijn huurauto de luchthaven uitreed, was ik niet bepaald onder de indruk van dat vulkanisch maanlandschap”, kijkt Ben terug. “Uiteraard zijn er de toeristische trekpleisters, zoals Puerto del Carmen, maar over het grootste deel van het eiland hangt een zweem van desolate schoonheid die je langzaamaan steeds meer betovert. Bezoek zeker àlle bouwsels van César Manrique, een architect die de meest waanzinnige projecten optrok, vaak in grotten, zoals het huis van acteur Omar Sharif.”

Kerst onder de zuiderse zon

Ook Marokko blijkt een goeie ontsnappingsroute, die ook nog eens lief is voor je portemonnee. “Een Club Med-kamer kun je er vaak aan dezelfde prijs als een gewoon hotel boeken”, weet Ben. “Of kies voor een charmante riad in koningssteden Fez en Marrakech. Combineer met een uitstap naar vissersdorpje Essaouira of een strandtrip naar Agadir en je vierdaagse winterbreak is mooi ingevuld.”  Nog niet helemaal overtuigd? Ga dan duiken of snorkelen in El Gouna in Egypte of dompel je onder in de ongerepte natuur van Aziatische landen zoals Laos, waar twee historische Unesco-sites je de adem zullen ontnemen. 

Bekijk de satellietbeelden op Google Maps om er zeker van te zijn dat het huisje echt te midden van de natuur ligt. Voorbereiding is key!
Laura Coolen, reisblog ‘What About Her’

Als je de platgetreden paden wilt vermijden, kies je voor Afrika. “Gambia staat op mijn to-dolijst, zeker weten”, gaat Ben verder. “Mensen halen er vaak nog hun neus voor op: ‘Het eten zal wel slecht zijn’ of ‘Vinden we daar wel een deftig toilet’. De vooroordelen zijn hardnekkig, maar je zou er misschien wel de meest fantastische vakantie ooit kunnen beleven. Ook Ethiopië heeft heel wat te bieden. Een land dat zijn gelijke niet kent, met een overvloed aan natuur en cultuur.” Niet alleen de sombere winter, maar ook het feestgedruis van kerst en Nieuwjaar is een verplichte kelk die veel Vlamingen liever aan zich laten voorbijgaan. Het klassiek familiediner met de obligatoire zatte nonkel ruilt 41 procent van de Vlamingen maar al te graag in voor een ontspannende trip naar het buitenland. Ook de Nederlandse Laura Coolen, bekend van haar reisblog ‘What About Her’, is fan van wat gezond escapisme tijdens de feestperiode. “De laatste jaren zit ik eigenlijk altijd in het buitenland”, vertelt Laura vanuit Afrika. “Ik ontvlucht de feestdagen en grote steden omdat ik niet van bruisende feestjes en drukke plekken houd. Ik ben dus liever ergens in de natuur, samen met m’n lief of met vrienden. Ik zoek vaak naar mooie natuurhuisjes met een open haard en veel wandelmogelijkheden, sla genoeg eten en drinken in en geniet daar dan van de mensen en de natuur om me heen.” Laura zoekt de weidse natuur op, en dat doet ze in zowat alle werelddelen. “De jaarwisseling in Thailand zal me altijd bijblijven: ik logeerde op het vrijwel onbewoonde eilandje Koh Ngai en luidde met een handjevol reizigers het nieuwe jaar in. Blote voetjes in het zand, een cocktail in de hand: heerlijk!”

“Maar ik herinner me evengoed een supermooie kerst in Zweden. We logeerden in Femsjö, Halland. We verbleven in een rood, houten huisje met knapperend haardvuur en keken uit op een ongelooflijk idyllisch winterwonderlandschap met een meer en het begin van een gigantisch oerbos.” Voor wie zelf graag kerst of Nieuwjaar viert in zo’n natuurhuisje, heeft Laura nog een handige tip. “Bekijk de satellietbeelden op Google Maps om er zeker van te zijn dat het huisje echt te midden van de natuur ligt, en niet naast één of andere drukke baan. Voorbereiding is key!”

MEER

Een middel tot erkenning en integratie

Sport Voor elke persoon is sporten wel belangrijk. Sporten is belangrijk voor het lichaam, voor de geest én voor de sociale ontwikkeling. Sporten sluit niemand uit en zeker niet de mensen met verstandelijke beperkingen.

Gezondheidszorg: het kan altijd (nog) beter

ZorgverleningIn 2017 stond België op de 11de plaats in de wereldranking wat kwaliteit van de zorgverlening betreft. Daarmee moesten we landen als Luxemburg (1), Singapore (2), en Zwitserland (3) laten voorgaan. Wat moet België ondernemen om een nog betere positie te bemachtigen?  

Huizenmarkt 2020

Vastgoed Vastgoedjaar 2019 was er een waarin een uitzonderlijk aantal vastgoedtransacties werd gesloten in Vlaanderen. De verkoop van woningen liep als een trein omwille van de steeds lagere intrestvoeten en de aangekondigde afschaffing van de woonbonus.  

Filip Peeters: ‘Er is maar een ding dat telt...

Dat de Belgische film boomt, is algemeen geweten en daar mogen we zeker fier op zijn. Volgens Filip Peeters zijn het de tax shelter en de professionalisering van de sector die de Belgische film populair maakten. Zo wil hij ook zichzelf nu opnieuw uitvinden.

Professor Alex Mottrie: “De komende tien jaar zal de...

Robotisering De tijd dat hij nog - zoals hij het zelf zegt - met ‘mes en vork’ opereerde, ligt al lang achter hem. Vandaag bedient professor Alex Mottrie een robot in de operatiezaal. “De toekomst van de geneeskunde gaat niet over blood & guts, maar over bits & bytes.”

Hoe goed scoort de Nutri-score?

evenwichtige voeding In augustus 2018 kondigde Minister van Volksgezondheid Maggie de Block de invoering aan van de Nutri-score als voedingslabel. Hiermee wil De Block het consumenten makkelijker maken om voor gezonde voeding te kiezen. Maar in hoeverre helpt dit de consument effectief? En wat voor impact heeft het label op voedingsproducenten? Nicholas Courant, woordvoerder van de federatie voor de Belgische voedingsindustrie Fevia, legt uit hoe voedingsbedrijven die doelstelling nastreven.