liefde
Maatschappij

Bert van Dijk: Kerst, teken van hoop en liefde in actie

10.12.2019
door Fokus Online

Lopen doe je door stappen te zetten. En dan nog één, en nog één… De wereld van één mens kunnen we veranderen − en dan nog één, en nog één… Zo kunnen we als mensen heel veel doen om dromen waar te maken. 

De wereld verbeteren

We kwamen elke maand bij elkaar om een maatschappelijk onderwerp te bespreken. En na twee uur wisten we vaak wel wat er moest gebeuren. Maar we dronken nog een glas en lieten alles zoals het was. Dat begon me dwars te zitten, want we kunnen écht wel iets doen om de wereld te verbeteren. Het begint simpelweg bij jezelf.

Tien jaar geleden hebben we Mercy Ships België opgericht aan de keukentafel, met vrienden en kennissen, als vrijwilligers. Met passie om de allerarmsten in de wereld te helpen door medische hulp te brengen met een ziekenhuisschip. En vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een zichtbare horizon. In december zitten we weer een aantal keer met elkaar aan tafel. En die tafel is voor mij één van de belangrijkste meubelstukken in huis. Daar eten we, praten we, zwijgen we, lachen en huilen we. We vertellen er verhalen. We hebben aandacht en respect voor elkaar. Aan die tafel zijn we mens. Echt mens.

Open en eerlijk, met respect

Pas wanneer we echt mens zijn, zeggen we oprecht: alstublieft, dankuwel en sorry. Alstublieft, ik wil iets met je delen. Om jou gelukkig te maken en te helpen. Dankuwel, door dankbaar te zijn voor alles wat je van de ander krijgt, hoe klein het ook is. Dankbaar om waar we geboren zijn. En sorry dat ik iets verkeerd heb gedaan of gezegd. Open, eerlijk, met respect en liefde.

En die liefde betekent niet jezelf maar de ander centraal stellen. Er voor elkaar zijn is het belangrijkste dat er bestaat. Zonder liefde is de mens geen mens. Daarvan ben ik overtuigd. We noemen deze weken ook wel de warmste weken van het jaar. Niet omdat het binnen warmer is dan anders, wel omdat het buiten kouder is en het verschil zo nadrukkelijk wordt. Kouder voor veel mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Die op de vlucht zijn, honger lijden of eenzaam zijn. Mensen die geen toegang hebben tot medische zorg. Mensen die wanhopig zijn en vaak alle hoop verloren hebben. Zij hebben niet gekozen waar hun wieg stond. En dat verschil mag ons niet onverschillig laten.

Wanhoop omzetten in hoop

Op ons ziekenhuisschip werken honderden vrijwilligers om anderen te helpen. Om wanhoop om te zetten in hoop. We laten de hoop naar mensen varen om hen weer perspectief te bieden en een zichtbare horizon te geven. Want daar heeft iedereen recht op. Hulpverlening is hoopverlening. Liefdadigheid is de daad bij het woord voegen en liefde omzetten in actie. Iets doen voor die ander, dichtbij of veraf. Doe het omdat ieder mens telt. Jij ook.

Ik wens jou heel mooie dagen vol hoop en liefde.

Vorig artikel
Volgend artikel