vakantie
Lifestyle

Jezelf verwarmen aan vakantie

24.10.2019
door Frederic Petitjean

De kortere, soms druilerige dagen die de winter met zich meebrengt, doen de gemiddelde mens wel eens dagdromen over andere oorden. Anywhere but here. Maar naar waar trek je dan? Wij sommen alvast drie opties voor op: dichtbij, actief of zonovergoten.

Wim Verscuren
Medewerker marketing en logies Logeren in Vlaanderen Vakantieland
Staycation

Voor wie is dit type vakantie?

“Een vakantie in eigen land is voor iedereen en voor alle seizoenen. De herfst en winter lenen zich prima voor een wandelvakantie met twee, al dan niet gekoppeld aan een deugddoende wellness of een culinair uitje. Ook de schoolvakanties en weekends zijn ideaal voor een gezins-, familie- of vriendenweekend. Een grote troef van een verblijf in eigen land zijn de korte verplaatsingen, zonder onzekerheid op luchthavens over vluchten of stakingen. Je begint dus snel aan je vakantie. Ook de gastvrijheid en kwaliteit van de logies in Vlaanderen is top. Dankzij het Vlaams Logiesdecreet ben je zeker van een kwaliteitsvol, comfortabel en veilig logies. Er is ontzettend veel te beleven en te bekijken in onze steden, gemeentes en regio’s, het ganse jaar door.”

Hoe bereid je je optimaal voor?

“Wij bieden bijvoorbeeld een platform aan, logereninvlaanderenvakantieland.be, waar je uit meer dan 900 logies kiest. Via thema’s zoals culinair, fietsen, wellness maar ook boerderijbeleving, romantisch… kun je selecteren of inspiratie opdoen. Een (kort) verblijf in eigen land kan zeker ook budgetvriendelijk. Bij alle logies vind je een (richt)prijs om te vergelijken. Logies die toegankelijk zijn voor minder mobiele personen staan aangeduid met een label. Zoek ook informatie over de regio op, wat je kunt doen: wandel- en fietstochten, eetgelegenheden, activiteiten, bezienswaardigheden. Zoek je een verblijf voor een grotere groep? Wees dan op tijd, want deze vakantiewoningen zijn veelgevraagd en vaak ver vooraf geboekt.”

Welke trends zijn er terug te vinden?

“We zien een verschuiving naar letterlijke ‘dichtbij’-vakanties. Een weekend of enkele dagen ertussenuit kan gerust in de eigen provincie of op een half uurtje rijden. Het samenzijn en de vlot bereikbare en geschikte locatie primeert. Zelfs een verwenweekend met twee kan bij wijze van spreken een dorp verder doorgaan. Vakantie is een tijd van ‘beleving’: het mag meer zijn dan enkel een overnachting. Ook arrangementen blijven scoren: een kant-en-klaarpakket waarbij een overnachting wordt gekoppeld aan wellness, een activiteit, culinaire maaltijden… Wil je iets origineler? Koppel je verblijf aan een tandem- of vespatocht, een gps-spel, een ‘kok-aan-vakantiehuis’ of kookworkshop, een ‘moordspel’-avond…”

Christophe Coppens
Communicatie Manager Sneeuwsport Vlaanderen
Wintersportvakantie

Voor wie is dit type vakantie?

“Wintersporters zijn voor mij sneeuwsporters. Mensen die houden van de natuur, de ontspanning in een spierwit landschap en die op zoek zijn naar een sportieve activiteit in de sneeuw. Ben je nu een die-hard sporter of heb je een lager sportniveau, er is voor iedereen wat wils tijdens een wintersportvakantie. Je kunt al snel het skiën of snowboarden onder de knie krijgen, om daarna een wintersportgebied te verkennen in het buitenland. Scheur je liever niet van 9u ’s morgens tot 17u ’s avonds de pistes af? Geniet dan van de overige faciliteiten van een wintersportgebied; après-ski’s, een tocht met hondensleën, schaatsen, een natuurtocht met rackets aan de voeten of baden in een bubbelbad met panoramisch uitzicht.”

Hoe bereid je je optimaal voor?

“Idealiter neem je enkele ski -of snowboardlessen op voorhand in Vlaanderen. Start met basislessen zo’n twee maanden voor je vertrek, dan is je lichaam goed voorbereid op wat er komt. Onderschat een wintersportvakantie niet, je bent maximaal acht uur intensief aan het sporten per dag, zes dagen na elkaar. Verzorg je lichaam op voorhand en tijdens je vakantie. Stretch voldoende en neem pauzes doorheen de dag. Je bent vaak in het hooggebergte en dat heeft een impact op je lichaam. Vergeet je nooit in te smeren tegen de zon en draag lippenbalsem. Warme wintersportkledij is natuurlijk een must. Hou het lokale weerbericht dagelijks in de gaten.”

Welke trends zijn er terug te vinden?

“Er is niets zo leuk als met het hele gezin alle pistes te kunnen verkennen. Daarvoor dien je allemaal een ietwat gelijk niveau te behalen. Als erkende sportfederatie doen we heel wat events om kinderen snel te leren skiën en snowboarden, zodat je familie een leuke vakantie kan tegemoet gaan. We hebben 28 clubs en tal van partner reisorganisatoren die je hierbij kunnen helpen. Van kinderski tot seniorenski. De organisatie organiseert een brede waaier van proefdagen voor kinderen die wensen te leren snowboarden en dit vanaf 3 jaar. De snowboards zijn vandaag de dag helemaal aangepast op de allerkleinsten. Je moet het zien om te geloven hoe je kleine telg, schattig schittert op een board!”

Mirella Grassi
Touroperator Planner bij Sunweb.be
Winterzon

Voor wie is dit type vakantie?

“Het lijkt misschien een ‘verkoopspraatje’, maar de winterzonvakanties zijn echt weggelegd voor alle leeftijdscategorieën. Vroeger leek de winterperiode, die loopt van november tot en met maart, met uitzondering van de schoolvakanties, ‘gereserveerd’ voor gepensioneerden. De laatste jaren zien we echter dat veel jongere koppels of jongere vriendengroepen een reisje boeken naar een zonnige bestemming. In plaats van een citytrip kiezen ze voor een korte zonvakantie waar je strand én cultuur kunt combineren.” 

Hoe bereid je je optimaal voor?

“Je kunt tot kort voor je vertrek je vakantie boeken. Je kiest de vertrekdatum met de beste prijzen en het meest aantrekkelijke aanbod. Ook de prijs van een pakketreis is vaak de helft, zeker buiten de schoolvakanties. Zelf hou ik van de rust tijdens het laagseizoen; geen overvolle stranden of stampvolle restaurants. Een zonnig tripje in de winter heeft ook heel wat gezondheidsvoordelen. Hier zijn de dagen kort en het aantal uren zon beperkt. Het zonnetje in pakweg Zuid-Europa doet deugd en geeft de nodige energie. Een bijkomend voordeel: de zon is niet van hetzelfde kaliber als tijdens de hete zomer. Daardoor ben ik actiever en kan ik enorm genieten van mijn looptochtje langs het strand ‘s ochtends, een fikse wandeling of een fietstocht.”

Welke trends vind je terug bij dit type vakantie?

“Reizigers kiezen er steeds vaker voor om meerdere vakanties per jaar te maken. Vooral de jongere generatie geeft de voorkeur aan zowel in de winter- als zomerperiode met het vliegtuig op vakantie te gaan. Ook wandelen is helemaal in. De gezondheidsvoordelen van een goede wandeling zijn al meermaals bewezen en we zien dat veel reizigers kiezen voor een bestemming waar je je ook actief kunt uitleven. Mijn favoriet eiland is La Gomera, dat vanuit Tenerife te bereiken is per boot. Het extra traject per boot is een nadeel voor wie snel op zijn bestemming wil zijn, maar anderzijds ideaal voor wie de niet platgetreden paden wil bewandelen – en wandelen kun je op La Gomera. Met een beetje geluk wordt de grote catamaran of de ferry begeleid door dolfijnen.”

Vorig artikel
Volgend artikel