Nutri-Score
Agri & Food

De Nutri-Score: het ABCDE van gezonde voeding

22.12.2020
door Frederic Petitjean

Je hebt ze allicht ook al gezien op de verpakkingen van voedingsproducten: de lettertjes – van een groene A tot een rode E – die aanduiden hoe gezond (of ongezond) een product wel is. Waar komt die Nutri-Score eigenlijk vandaan? En hoe werkt dit precies? Katrien Van Biesen en Roel Dekelver, respectievelijk Health & Nutrition Manager en woordvoerder van Delhaize, leggen uit.

Van ontbijtgranen over slaatjes tot chocoladerepen: de Nutri-Score houdt rekening met alle ‘goede’ eigenschappen van een voedingsproduct, zoals de aanwezigheid van vezels en eiwitten bijvoorbeeld, en zet die af tegen de minder goede ingrediënten – vet, zout, suikers… Op basis daarvan bepaalt een algoritme welke letter wordt toegekend. Die letter wordt dan op de verpakking gezet, of staat in de supermarkt op het prijsetiket in de rekken vermeld.

Een snel en gemakkelijk systeem

“Het systeem is bedoeld om gemakkelijk en snel te zijn”, legt Dekelver uit. “Als je van elk voedingsproduct de complete ingrediëntenlijst moet ontcijferen, ben je een halve dag bezig met je aankopen. Met de Nutri-Score zien consumenten meteen welke producten gezonder zijn dan andere. Het geeft ook een idee bij welke retailers ze de meeste gezonde producten vinden én het zet ook de producenten aan om gezondere waren op de markt te brengen. Door de Nutri-Score kunnen zij zich niet meer wegsteken achter moeilijke woorden en ingrediëntenlijsten.”

De Nutri-Score kent zijn oorsprong in Frankrijk, waar het enkele jaren geleden op grote schaal werd ingevoerd. Ondertussen doen ook België, Spanje en Portugal mee. Nederland springt volgend jaar op de kar. “Het was een systeem dat we al een tijdje in de gaten hielden”, zegt Van Biesen. “Omdat we op zoek waren naar een goede vervanger van het GDA-systeem, het ‘Guideline Daily Amount’-label. Ook dat geeft voedingsinformatie op de verpakking, maar de meeste klanten vonden het veel te ingewikkeld. Uit alle wetenschappelijke onderzoeken en consumententests bleek dat mensen de Nutri-Score het beste begrepen.”

Nutri-Score
Ontdek hier hoe Nutri-Score werkt.

Gezond evenwicht

Delhaize heeft nog een paar andere systemen getest, waaronder ook een soort stoplichtsysteem met rood, oranje en groen. Maar die hebben het niet gehaald. “Zo’n rood stoplicht kwam heel beschuldigend, bijna dreigend over”, zegt Dekelver. “Het is niet de bedoeling om te gaan culpabiliseren. Het is zeker een goed idee om meer producten met A en B te kiezen, maar we willen mensen niet met een schuldgevoel opzadelen als ze af en toe eens een product met D of E eten. Vooral het gezond evenwicht is belangrijk.”

Delhaize gaat zelfs zo ver dat ze op gezonde voedingsproducten, met A en B dus, meer kortingen geven op de klantenkaart dan voor minder gezonde producten. “We zien dat zo’n korting absoluut werkt”, zegt Dekelver, “met een meerverkoop tot 30 procent. Het excuus dat gezonde voeding duurder is, willen we dan ook graag zo snel mogelijk de wereld uit helpen. De Nutri-Score is ook een belangrijk onderdeel van ons commercieel plan.”

Ik ben er zeker van dat je in meer dan 90 procent van de producten met Nutri-Score een goede richtlijn hebt om gezonder te eten.

Bijna alle merken mee aan boord

Bij het huismerk van Delhaize zijn momenteel zeker 90 à 95 procent van alle voedingsproducten voorzien van een Nutri- Score, maakt Van Biesen zich sterk. “In totaal zullen dat meer dan 4.000 producten zijn. Alles samen schat ik dat er in de winkels van Delhaize reeds 12.000 producten van het label voorzien zijn, voor alle merken. Ook Colruyt en Carrefour doen mee met het systeem, al heeft Delhaize wel duidelijk het voortouw genomen (lacht).”

“De Nutri-Score staat of valt natuurlijk met een zo breed mogelijke uitrol”, vult Dekelver aan. “Zo’n driekwart van alle voedingsproducten die in de supermarktrekken liggen zullen ruw geschat al een Nutri-Score hebben. Ook meer en meer leveranciers zetten er zich achter, grote jongens als pakweg Danone. Dat is voor andere bedrijven natuurlijk een signaal om ook mee te doen, zeker omdat we merken dat de publieke opinie hieromtrent steeds luider klinkt. Het is een sneeuwbal die niet meer te stoppen is.”

Compleet transparant systeem

Ook de Belgische overheid heeft de Nutri- Score ondertussen volop omarmt, voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block was bijvoorbeeld een groot voorstander. “Momenteel is het nog een vrijwillig systeem”, zegt Van Biesen. “Maar vanuit de Europese Commissie wordt er nu bekeken of men moet verplichten de Nutri-Score te vermelden. Dat is een echter een procedure die jaren duurt, het zal dus nog niet voor morgen zijn.”

Blijft natuurlijk de vraag: kun je complexe materie als gezonde voeding in één letter vatten? Is het systeem niet té simplistisch? “De exacte manier waarop de Nutri-Score wordt berekend is online te vinden”, zegt Van Biesen. “Het is een compleet transparant systeem dat op een brede wetenschappelijke consensus is gebouwd. Het wordt door ons ook niet aangepast, wij gebruiken het exact zoals het hoort. Is het compleet onfeilbaar? Neen, waarschijnlijk niet. Natuurlijk zullen er hier en daar interpretatiefouten zijn, maar ik ben er zeker van dat je in meer dan 90 procent van de producten met Nutri-Score een goede richtlijn hebt om gezonder te eten.”

Vorig artikel
Volgend artikel