barbecue
Agri & Food

De nieuwste ‘modegrill’: groenten op het rooster gelegd

25.03.2019
door Fokus Online

Je hebt zo van die mensen – de die hard barbecueërs –  die 365 dagen per jaar staan te grillen. Vroeger was vooral vlees het hoofdingrediënt, maar ondertussen liggen de prioriteiten ergens anders. Ook de langvergeten groenten hebben ondertussen hun weg naar de grill gevonden.

Sla, dungesneden tomaatjes, wat worteltjes en – als het wat zotter mocht – een aardappel in aluminiumfolie: dat was alles op vlak van groenten dat je bij de gemiddelde barbecue-gelegenheid kon terugvinden. Anno 2019 heeft de betere groentebereiding zijn plek gevonden te midden van al dat vlees. Mensen leven bewuster en zijn met veel meer bezig dan enkel vlees. Er wordt meer nadruk gelegd op het lokale, het klimaat, de ecologische voetafdruk… En dat leeft bij zowel jong als oud.

Nieuwe dimensie

Daarom wil ik graag die balans tussen vis, vlees en gevogelte enerzijds en groenten anderzijds herstellen, ze loodrecht tegenover elkaar plaatsen. Dat doe ik samen met Peter De Clerck, met wie ik een boek schreef hierover. Hij behandelt de proteïnekant, terwijl ik de veelzijdigheid van de groentebereidingen naar voren wil schuiven. Ik merkte namelijk op dat voor veel mensen het bereiden van groenten op de barbecue een heel nieuw terrein was. Maar geloof me: eens je het doet, kun je niet meer stoppen. Er bestaan zoveel verschillende technieken waarmee je kunt experimenteren, dat barbecueën weer een heel nieuwe dimensie krijgt. En vergeet niet: al doende leert men.

Mensen leven bewuster nu, ze zijn met veel meer bezig dan enkel vlees.

Gelukkig zijn de Belgen wel echte bbq’ers, Bourgondiërs die bovendien graag samen zijn. Het sociale aspect vind ik persoonlijk dan ook het belangrijkste aspect aan barbecueën. Dat samenhorigheidsgevoel past bij onze cultuur: barbecueën is delen. Als je eten deelt, kan erover gepraat worden en blijft de conversatie gaande.

Tips

Ik deel daarom graag nog enkele tips voor het barbecueën. De belangrijkste: begin niet te vroeg met grillen, wanneer de kolen eigenlijk nog niet klaar zijn. Houtskool moet roodgloeiend van kleur zijn, anders komen er stoffen vrij die veel te intens van smaak zijn. Steek je barbecue dan ook een uur op voorhand aan: de laatste 20 minuten moet je beginnen. En als je dan toch milieubewuster wil grillen, steek dan een paar groenten in de kolen: spitskool, pompoen of andere harde groentesoorten doen hiervoor prima dienst. Die zullen dan zwartblakeren, maar kun je nadien nog perfect gebruiken – zolang je de verbrande rand eraf haalt – en op die manier serveren of simpelweg in een puree verwerken. Als finishing touch: schik een lekkere salade in een schaal, snijd wat citroenen of limoenen overlangs en grill vervolgens de platte kant. De bbq-smaak dringt in de citrus, die je dan uitperst over je salade. Meng met wat olijfolie en kruiding en je hebt een overheerlijke, gegrilde citrusjus. Simpel en lekker: zo hoort een barbecue uiteindelijk te zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel