biologisch
Agri & Food

Niet zomaar plots bio

23.07.2019
door Evelien Jansen

Wanneer je de term ‘biologisch’ leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het een echt bioproduct betreft. De term is namelijk wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Biologische producten worden van boer tot winkel streng gecontroleerd. 

Biologisch is niet louter een marketingterm. Dat stelt Sabrina Proserpio van BioForum Vlaanderen. “Bio gaat veel verder dan werken zonder kunstmest, chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen of ggo’s. De biosector pleit voor een manier van produceren en handelen, gebaseerd op de principes van ecologische draagkracht, zorg, gezondheid en rechtvaardigheid. De wetgeving is slechts het startpunt. Die biowetgeving is overigens geen statisch keurslijf, maar een instrument dat blijft evolueren.”

Zo puur mogelijk

Biologische veehouders laten hun dieren vrij, geven ze tijd om te groeien en beperken het aantal dieren per hectare om problemen als mestoverschotten of erosie te voorkomen. Biologische telers houden via vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding hun gronden vruchtbaar. Die vruchtbare bodem vormt een natuurlijke bescherming tegen plagen en ziektes. “Biologische verwerkers zijn van mening dat een product zo puur mogelijk moet blijven, met zo weinig mogelijk toevoegingen”, gaat Proserpio verder. “Je product in de rekken van de supermarkt, mét biolabel, is dus wel degelijk door een streng proces gegaan.”

Biogarantie

Dat laatste kan bioboerderij De Dobbelhoeve – al sinds 1987 actief in Schilde – volmondig beamen. Bioboer Piet De Bolle teelt er de biologische groenten en aardappelen en schoonzus Stien Smessaert runt de winkel met veel aandacht voor het lokale en het bioverhaal.“Onze winkel is 100 procent een biogarantiewinkel,” stelt Smessaert. “Het biogarantielabel geeft aan dat een bedrijf zich engageert om extra aandacht te hebben voor een bredere duurzaamheid. Dat gaat over een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, afvalbeheer en transport. Hier worden we jaarlijks op gecontroleerd.” Het merendeel van de groenten die ze verkopen in hun winkel komt van eigen veld, met hoofdteelten van aardappelen en prei. “Ons aanbod wordt uitgebreid met groenten van boeren uit de buurt. Elke teler heeft immers zijn eigen specialisatie. Zo krijgen we een heel divers én biologisch aanbod.”

“Bioboeren vergt wat denkwerk, maar net dat maakt het zo interessant.
Piet De Bolle, De Dobbelhoeve

In het bioverhaal geloven

Door op die manier te werken, hebben ze bij De Dobbelhoeve zeker niet gekozen voor de makkelijkste weg. “Het is ontzettend hard werken en je kunt bij een eventueel probleem niet zomaar vergif spuiten om de oogst te redden, maar het vormt wel het pad dat we willen bewandelen”, zegt medezaakvoerder De Bolle. “Het is de meest vriendelijke en gezonde manier voor zowel mens als natuur en daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Ik begrijp dat sommige mensen niet graag de meerkost betalen voor bioproducten, maar ik daag hen uit om te berekenen hoe duur ze nu werkelijk zijn als je rekening houdt met de vele arbeidsuren én de winst voor je gezondheid. Wij geloven in elk geval in het bioverhaal en werken daar graag iedere dag keihard aan mee.”

Leren vooruitdenken

Biologisch telen is echter wel moeilijker geworden dan 10 jaar geleden. Er komen steeds meer biologische spelers op de markt, wat uiteraard een goede zaak is. Bioboeren moeten vandaag, net als andere boeren, leren om vooruit te denken. De Bolle: “Voor we een veld volplanten, moeten we weten of er genoeg mogelijke afnemers van de groenten zullen zijn. Doordat we minder kunnen ingrijpen bij problemen moeten we er ook steeds voor zorgen dat onze grond tip top in orde is.” En ook dat vergt de nodige planning. “Hebben we bijvoorbeeld een stuk grond vastgereden bij oogst, dan moeten we daar het volgende jaar een rustgewas op planten. Dat vergt wat denkwerk, maar net dat maakt bioboeren zo interessant. Het feit dat ik iedere dag met iets bezig ben dat de natuur met respect behandelt, is geen job maar een levensstijl voor mij. Ik vind het enorm boeiend om de natuur haar eigen gang te zien gaan,” sluit hij af.

Vorig artikel
Volgend artikel