seksuele gezondheid
Gezondheid

Wim Slabbinck: “Seksuele gezondheid is ook gezondheid”

28.05.2022
door Benjamin Van Synghel

Onze gezondheid is ons hoogste goed. Dat beseffen we vandaag meer dan ooit, na een impactvolle periode zoals de coronacrisis. Zowel onze mentale en fysieke als onze seksuele gezondheid. Want die is onlosmakelijk verbonden met hoe we ons voelen.

Corona heeft zijn sporen nagelaten. Er is uiteraard de fysieke component: het virus zelf. Dat heeft lelijk huisgehouden op onze lichamen. In ons land alleen al lieten tienduizenden mensen het leven. Vele anderen ondervinden nog steeds de gevolgen van een besmetting en/of ziekenhuisopname. En ook onze mentale gezondheid kreeg een serieuze knauw. Er was de angst voor het virus, er zijn de trauma’s van wie geliefden verloor, er zijn de niet te onderschatten effecten die het isolement en de coronamaatregelen op ons achterlieten. De mentale last was enorm, de huidhonger was nooit groter.

Godzijdank praten we daar steeds makkelijker over. De doorsnee Belg stapt vandaag makkelijker naar een therapeut dan tien jaar geleden. Het is vandaag een minder grote sprong om uit te spreken dat je af en toe een psycholoog ziet. En problemen als burn-out, depressie of angststoornissen zijn ook binnen de vriendenkring niet meer zo’n taboe als voorheen. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn.

Als ik één wens koester, dan is het dat we ook onze seksuele en intieme zorgen of verlangens wat meer met elkaar delen.

Maar wat dan met ons seksleven, ons seksueel bewustzijn, onze seksuele gezondheid? Want de m/v/x in de straat is op dat vlak niet kerngezond. Bijna de helft van alle vrouwen en ongeveer een derde van de mannen heeft een seksuele functiestoornis. Dat betekent dat (minstens) één aspect van het seksleven niet naar behoren verloopt. Bijvoorbeeld erectieproblemen, moeilijk vochtig worden, te snel klaarkomen, of net geen hoogtepunt kunnen bereiken. Al ondervindt niet iedereen daar problemen van. Als je ‘last ervaren’ als factor meetelt, dan kampt een kwart van de Vlamingen met een seksueel probleem. Dat is een ontstellend hoog cijfer. Nochtans is seksuele tevredenheid van essentieel belang voor ons mentaal en fysiek welzijn. Een fijne seksuele relatie met jezelf of je partner(s), kan onze stressniveaus doen dalen en ons zelfvertrouwen een boost geven. Het doet ons, kortom, goed voelen.

En toch blijft het over dat onderwerp muisstil. Terwijl de conversatie over fysieke en mentale gezondheid steeds opener wordt, bevindt seksualiteit zich nog steeds in een spanningsveld. Waarschijnlijk kent u, beste lezer, minstens één iemand die weleens een psycholoog of therapeut ziet. Maar van hoeveel vrienden en kennissen weet u dat ze een seksuoloog bezoeken? Juist, ja.

Laat ons daar wat aan doen. Als ik één wens koester, dan is het dat we ook onze seksuele en intieme zorgen of verlangens wat meer met elkaar delen. Met een goede vriend, je partner(s) of een professional. Want praten helpt. Erover spreken biedt ons een spiegel die ons leert dat iedereen het weleens moeilijk heeft. Dat seks ook eens lastig mag zijn, dat het niet altijd van een leien dakje loopt. Net in gesprek en dialoog kunnen we daarover gemoedsrust vinden. Laat ons dat allemaal wat meer doen. Oké?

Vorig artikel
Volgend artikel