klachten
Gezondheid

Zittend werk brengt steeds meer fysieke klachten met zich mee

28.05.2022
door Fokus Online

We brengen steeds meer tijd door achter onze computer. Deze eenzijdige houding zorgt dat men bepaalde spieren en gewrichten niet of nauwelijks gebruiken waardoor andere net overbelast worden. Met korte mobiliteitsoefeningen kan de balans hersteld worden en kan je klachten voorkomen. 

Tot de uitvinding van de landbouw rond 12.000 voor Christus was er sprake van een nomadische levenswijze waarbij jagers-verzamelaars rondtrokken op zoek naar eten en daardoor enorm veel bewogen.  Hier kwam een sedentaire (sedere is latijn zitten) levensstijl voor in de plaats.

Met de digitalisering van de samenleving nam het aantal zituren de laatste decennia sterk toe.  “De gemiddelde Vlaming zit 8,3 uur per dag”, vertelt Matthias Brammer, sportkinesist en manueel therapeut uit Mechelen. Volgens hem zal het aantal uren op een stoel alleen maar toenemen. “Zo worden we gemotiveerd om online te winkelen en bewegen we steeds minder en minder gevarieerd.” 

De kinesist merkt op dat een repetitieve, eenzijdige zittende houding negatieve gevolgen heeft voor ons lichaam.  “De mens is gemaakt om te bewegen. Alle spieren, gewrichten en botten zijn zo gestructureerd en met elkaar in balans om dat bewegen te ondersteunen. “Door lang en vaak in dezelfde houding te zitten, zal het lichaam onvermijdelijk compenseren met klachten als gevolg. Denk aan nekpijn, schouderklachten, lage rugpijn tot zelfs hoofdpijn en migraine. Hierdoor zal niet alleen de productiviteit dalen, maar gaat men vaak nog minder bewegen terwijl dat eigenlijk de bron van het probleem is.”

De mens is gemaakt om veel te bewegen, maar dat doen we steeds minder.

In de groepspraktijk zien Matthias en zijn collega’s steeds meer gevallen die verband houden met een zittende, eenzijdige houding. “Ik denk dat wel 70 procent van de problemen in de praktijk op enige wijze verband houdt met het zittende werk van mensen.” Volgens hem kunnen veel klachten voorkomen worden door dagelijks mobiliteitsoefeningen uit te voeren. “In deze oefeningen maak je je spieren en gewrichten los, die door het zitten onder spanning staan én prikkel je de spieren die door het zitten verzwakt zijn. Zo breng je de balans terug in je lichaam.”

Frequente bewegingsoefeningen met lage intensiteit helpen niet alleen om fysieke klachten op het werk te voorkomen. Ze zorgen er ook voor dat men het risico op blessures bij het sporten vermindert. 

“Het lichaam past zich aan aan de activiteit die je vaak doet”, vertelt de 29-jarige kinesist. “Zit je veel, dan word je goed in zitten. Andere lichaamsdelen kunnen dan verwaarloosd worden. Als je deze vervolgens intensief gaat gebruiken bij het sporten, ontstaan er bijna onvermijdelijk klachten op korte of lange termijn.” Ook hier kan regelmatige mobiliteitstraining soelaas bieden.

Vorig artikel
Volgend artikel