zeewier
Agri & Food

Toekomstvoedsel: De zilte smaak van zeewier

30.06.2023
door Rosalie Van Hoof

Al jaren heeft de culinaire wereld de mond vol van zeewier. Het is toekomstvoedsel: duurzaam, veelzijdig, rijk aan mineralen, hip. Klaar voor een zeewiersalade of een boterham met algenboter? 

Wakame, kombu, nori, dulse… Het zijn de koolrapen en kweeperen van weleer – vergeten groenten die vandaag steeds vaker komen bovendrijven. “In Aziatische landen, zoals Japan en China, kookt men al eeuwen met algen en zeewier. Het is een gangbaar ingrediënt, denk maar aan sushivellen. Ook bij ons raakt het stilaan ingeburgerd. Vooral de laatste jaren winnen deze vergeten zeegroenten aan populariteit”, vertelt voedingsexpert Floor Scheffers.

De Aziatische keuken wordt als een gezonde keuken beschouwd. Ook zeewier en algen hebben die reputatie. “Ze zijn inderdaad een goede bron van eiwitten en ijzer, en daardoor een geschikte vleesvervanger. Zeesla en nori bevatten echter wel vitamine B12, maar grotendeels in een vorm die ons lichaam niet kan opnemen.” De gezondheidsvoordelen zijn niet gelogen, maar misschien een tikkeltje overroepen? “Deze producten bevatten ook veel jodium. De hoeveelheid varieert sterk per soort. Om een te hoge inname te vermijden, is het verstandig om zeewier met mate te eten.” 

Sommige algen bevatten ook omega 3-vetzuren. “Ze zijn daarom een duurzaam alternatief voor vis. Zeewier groeit van nature in de zee en heeft dus enkel zonlicht nodig. Het haalt voedingsstoffen uit water – dat het tegelijkertijd ook zuivert. Bovendien is alles van zeewier eetbaar. Dat maakt het extra duurzaam.” Toch plaatst Scheffers daar een kanttekening bij: “Door de groeiende vraag wordt er soms te veel geoogst. Wanneer je zeewier koopt, kijk je best of het een ASC-keurmerk draagt.”

Vergeten zeegroenten winnen aan populariteit.

- Floor Scheffers, voedingsexperte

Wakame uit de Noordzee

Donald Deschagt, ook wel bekend als ‘seaweedchef’ en eigenaar van Le Homard et La Moule in Bredene, kookt al vijftien jaar met zeewier en algen. “Droog, vers, nat, gepekeld, zout… Ik ben een alleseter wat betreft zeewier”, vertelt hij. Het liefst werkt hij met producten uit de Noordzee – zelfs in België groeit wakame. Verder importeert Deschagt uit landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Engeland. “Zelf plukken kan, maar is niet aangeraden. Het vergt veel kennis van het product.”  

Maar ermee koken, dat kan iedereen. Deschagt raadt beginners aan gedroogd zeewier te kopen. Dat is verkrijgbaar in (gespecialiseerde) voedingswinkels. “Ik zeg altijd: keep it simple. En start eenvoudig. Maak bijvoorbeeld een mayonaise en meng daar gedroogde zeewiervlokken door. Ook in pasta is gedroogd zeewier een eenvoudig extraatje.” Wat geeft dat precies in je mond? “Zeewier is de ideale zoutvervanger. Het is de vijfde smaak, umami. Die proeft zilt, en is in de juiste dosis een absolute meerwaarde.”

Vorig artikel
Volgend artikel