fusiesporten
Gezondheid

Fusiesporten waaien over naar België

30.06.2023
door Joost Schellekens

Doet de term ‘fusiesporten’ een belletje rinkelen? Wellicht niet, aangezien ze nog maar net België hebben bereikt. De term slaat op het combineren van intensieve work-outs met mentale rustmomenten. Professor Jeroen Scheerder denkt dat dit kan aanslaan bij de huidige generatie. ‘Het past perfect in deze tijdsgeest.’

De mensheid vermengt sporten al langer. “Hier zijn drie fases in te onderscheiden”, vertelt Jeroen Scheerder, professor sportsociologie aan de KU Leuven. “Eerst plaatste men simpelweg sporten achter elkaar. Denk maar aan de moderne vijfkamp of de triatlon. Later zagen we nieuwe sporten ontstaan die een hybride zijn van verschillende, bestaande sporten. Voorbeelden zijn bossabal, een combinatie van voet- en volleybal op een luchtkussen, en pickleball, wat padel en pingpong vermengt. Nu zijn we aan de derde fase beland, de zogenoemde fusiesporten. Hier combineren we (al dan niet intensieve) work-outs terwijl er aandacht is voor het mentale.”

Yoga in de boksring 

Fusiesporten zie je in het buitenland meer en meer opduiken, maar ze zijn in België nog niet populair genoeg om het ook hier een trend te noemen. Belgische sportclubs beginnen wel elementen over te nemen. In sommige fitnesscentra kun je na een intensieve bokssessie op adem komen tijdens een rustig yogamoment, wat zowel lichamelijk als geestelijk deugd kan doen. Professor Scheerder vermoedt dat deze work-outs verder zullen overwaaien naar België. “Fusiesporten passen zeer goed in de huidige tijdsgeest waarin we op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en mentale rust. Het combineren van de kracht en het uithoudingsvermogen van bijvoorbeeld boksen met de flexibiliteit en ontspanning van yoga kan een geweldige work-out zijn.”

De buitenlucht, de beweging en het gezelschap doen de sporters goed.

– Hilde Joossens, Powerwalking Ekeren by Hilde

Powerwalk the stress away

Een andere opmerkelijke fusiesport is powerwalking. Hilde Joossens heeft in Ekeren de enige club in België en merkt dat er grote vraag is naar sporten die ook de geest prikkelen. “Powerwalking is, zoals de naam al doet vermoeden, wandelen in een actieve houding en aan een stevig tempo. De HIIT (High Intensity Interval Training) is mijn intensiefste training. Daar stoppen we onderweg voor krachtoefeningen, die elke sessie op een andere spiergroep focussen.” 

Naast het fysieke is ook het mentale aspect belangrijk bij powerwalking. Therapeuten en huisartsen verwijzen regelmatig patiënten door naar Hildes club om daar hun mentale gezondheid aan te sterken. “De buitenlucht, de beweging en het gezelschap doen de sporters goed. Dat in combinatie met persoonlijke gesprekken doet wonderen voor mentale rust. Iemand met een burn-out die ik niet anders kan omschrijven dan een bang, fragiel vogeltje startte onlangs. Ze had schrik van mensen op straat en kwam daarom heel weinig buiten. In het begin heb ik haar apart begeleid, wat ik zelden doe. Na enkele weken kon ze meedraaien in de groep en nam haar persoonlijk leven een positieve wending. Zulke verhalen geven me enorm veel voldoening.”

Mentale gezondheid wint overal aan belang en begint nu ook in de sportwereld een prominentere rol in te nemen. “Ik heb positieve vooruitzichten wat fusiesporten betreft”, vertelt professor Scheerder. “Vooral in deze tijd waarin veel mensen te maken hebben met stress en mentale gezondheidsproblemen, kan het combineren van intense work-outs met rustige momenten van meditatie of ontspanning zeker een verschil maken.”

Vorig artikel
Volgend artikel