reizen
Gezondheid

Reizen als mentale boost

28.05.2022
door Benjamin Van Synghel

Na twee lange en lastige jaren – je weet wel waarom – oogt de komende zomer veelbelovend. We kunnen weer zorgeloos op reis, of toch min of meer. En dat is goed voor zowel lichaam als geest. Maar wat moeten we precies doen? En waar moeten we heen?

“Not all those who wander are lost.” Vrij vertaald: niet iedereen die ronddwaalt is verdwaald. Die beroemde woorden van J.R.R. Tolkien, auteur van In de ban van de ring, zijn vandaag nog steeds erg populair, vooral op sociale media en bij zij die gebeten zijn door de wanderlust-microbe. Reizen is een van de vele geneugten die de voorbije twee jaar op een lager pitje stonden. Grootse avonturen in Brazilië of Japan moesten plaatsmaken voor het herontdekken van Vlaanderen, vakantieland.

Maar dat lijkt nu achter de rug. De zomer van 2022 belooft er eentje van vrijheid te worden. We kunnen weer reizen. En dat is belangrijk, want reizen is goed voor lichaam en geest, stelt Ap Dijksterhuis. Naast psycholoog, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is hij een fervent reiziger. In zijn boek Wie (niet) reist is gek slaat hij de brug tussen beide passies.

“Burn-out is zowat volksziekte nummer één aan het worden”, opent Dijksterhuis. “Tijdens ons werkjaar bouwen we steeds meer stress op. Dan is het belangrijk om ons hoofd een paar keer per jaar helemaal schoon te maken. Een vakantie of reis is een heel goede manier om dat te doen. Beschouw het als een poetshulp in je hoofd.”

De mallemolen van het dagelijkse leven even achter ons laten, lekker nietsdoen, languit aan het zwembad, misschien met een roseetje erbij? Leuk, maar niet de ideale vakantiebesteding. Volgens Dijksterhuis hangen de positieve effecten van een vakantie af van een aantal factoren. “Je moet écht stoppen met werken en je losmaken van de dagelijkse zorgen. Maar dat doe je niet door tien dagen lang met je kont op het strand te liggen. Dan dwalen je gedachten sneller af naar thuis. Het is belangrijk om actief bezig te zijn, dingen te doen.”

Probeer jezelf uit te dagen. Van een weekje all-in in Benidorm krijg je geen mentale boost.

- Niel Van Herck, reisblogger Tjolaard.be

Dat hoef je Niel Van Herck geen twee keer te zeggen. Voor zijn bekroonde blog Tjoolaard reist hij de wereld rond. “Ik ben net terug uit Zwitserland, waar ik snowboarden combineerde met een paar extreme sporten: golfsurfen in een bassin in de bergen, rondcrossen op een elektrische sneeuwscooter…”, zegt Van Herck. “En binnenkort ga ik naar Groenland: duiken en kajakken tussen de ijsbergen. Eventjes weg van alles.”

Een vrij radicale vakantie-invulling die uiteraard niet voor iedereen is weggelegd. Maar met enkele tips zet hij ons goed op weg. “Hoe groot of klein ook: probeer jezelf een beetje uit te dagen. Van een weekje all-in in Benidorm krijg je geen mentale boost. Probeer eens iets anders. Slow travel, bijvoorbeeld reizen met de nachttrein, is heel tof. Of sluit op citytrip zo snel mogelijk aan bij een rondleiding door de stad, gegidst door een local. Dan zit je oriëntatie in de stad meteen helemaal goed. Het neemt de stress van het onbekende wat weg en je krijgt meteen voeling met de bestemming. Da’s echt een meerwaarde.”

Erg bruikbare tips, maar welke bestemming kies je dan precies? Lonely Planet heeft een en ander aan te raden. De iconische reisgids beveelt onder de noemer Best in travel jaarlijks een handvol bestemmingen aan. De IJslandse Westfjorden, spectaculair en onaangeroerd door het massatoerisme, staan bovenaan het lijstje. Daarop volgt de Amerikaanse staat West Virginia, ooit passioneel bezongen door John Denver. Je treft er een dunbevolkte regio met ongerepte bergen en onmiskenbaar erfgoed. Op nummer drie staat het wat exotischere en moeilijker te spellen Xishuangbanna, een autonome prefectuur in het zuiden van China, vlak bij de grens met Laos en Myanmar. Lonely Planet ziet deze plek terugkomen als een centraal knooppunt in de Zuidoost-Aziatische reissector.

En als het iets minder ambitieus mag? Lonely Planet sluit zijn top 10 af met een klassieker: Bourgondië. Adembenemende landschappen, nokvol wijngaarden en cultureel erfgoed. Want wat is er, na een actieve dagbesteding, mis met pain, vin et boursin?

Vorig artikel
Volgend artikel