microvakantie
Gezondheid

Lang leve de microvakantie

20.12.2023
door Justine Doyen

Het is niet altijd gemakkelijk om een balans te vinden tussen werk en privéleven. Net daarom is het cruciaal om voldoende pauzes in te lassen. Geregeld een ‘microvakantie’ plannen kan in de snelle wereld van vandaag helpen om een burn-out of depressie te voorkomen.

Reis- en lifestyleblogger Céline Bolkaerts deelt tips op haar blog www.magicmoment.be. Ze raadt aan om de populairste bestemmingen te vermijden, al beveelt ze wel Londen aan voor de feestdagen: “Het vuurwerk op oudejaarsavond is er fantastisch.” Hou je van de zee? “Dan is Scheveningen met zijn Californisch sfeertje een fijn alternatief voor de Belgische kust. Luxemburg is dan weer ideaal voor natuurliefhebbers. En met het vliegtuig sta je in een paar uur in Barcelona, Praag of Stockholm.”

Korter maar vaker weg

Volgens Céline kan een microvakantie je perfect uit de sleur halen. Je hoeft er zelfs niet voor naar de andere kant van het land te trekken. “Ook als je twee of drie dagen ergens in de buurt zit, kun je helemaal op adem komen. En als je minder lang weggaat, kun je er vaker op uit trekken.” Het is wel belangrijk om je uitstap goed te organiseren als je het op een ontspannen manier wilt aanpakken. “Tijdens een kort reisje wil je natuurlijk verschillende dingen doen. Maar doe niet meer dan drie activiteiten overdag en eventueel een vierde ’s avonds, als je er echt van wilt genieten”, raadt de blogger aan.

Dit soort korte pauzes heeft een grote impact op ons psychologische welzijn. Volgens Serge Dalla Piazza, doctor in de psychologie, kan zo’n microvakantie verschillende vormen aannemen: “Soms is het een paar dagen pauze van het werk, maar het kan ook een reis of retraite zijn. Het draait allemaal om deconnecteren. Maar dat is niet voor iedereen gemakkelijk. Er zijn namelijk ook mensen die net helemaal opladen van hun werk. Voor hen is het dus moeilijker om even te stoppen.”

Als je minder lang weggaat, kun je er vaker op uit trekken.

- Céline Bolkaerts, reis- en lifestyleblogger

Ieder zijn voorkeur

Hebben we dan meer verlofdagen nodig? Serge Dalla Piazza nuanceert: “Meer verlof opnemen kan leiden tot ontevredenheid op het werk. Terugkeren naar het werk na een lange vakantie is het moeilijkst. Je moet dus een compromis vinden tussen productiviteit en persoonlijke belangen. In België zijn we niet zo slecht af als het gaat om wettelijke verlofdagen. En het is voor iedereen anders. Sommigen hebben nood aan een regelmatige break, en anderen zijn al blij met af en toe een paar dagen.”

De psycholoog en de blogger zijn het alleszins eens over de bestemming: “Die hangt vaak af van het budget. Maar ook een fietstocht in een bos op vijf kilometer van huis kan een mooi en gratis uitje zijn. Je moet echt niet ver reizen om even alles los te kunnen laten.”

Vorig artikel
Volgend artikel