keratose
Gezondheid

Een vlekkeloos plan tegen actinische keratose

24.03.2023
door Fokus Online
keratose

Phaedra Fretin, Sales Manager

De eerste lentezon doet verlangen. Maar ze houdt ook risico’s in. Veelvoorkomende huidvlekjes als ‘actinische keratosen’ zijn een mogelijke voorloper van huidkanker. Het goede nieuws: we kunnen ons beschermen.

De warmte en het licht van de zon stemmen ons doorgaans gelukkig, maar de zon kan ook schade toebrengen. Intense of langdurige blootstelling aan UV-straling zorgt voor een snellere huidveroudering en meer kans op pigmentstoornissen en allergieën. In het slechtste geval ontwikkelt de schade zich tot huidkanker, tegenwoordig de meest voorkomende en snelst groeiende vorm van kanker in België.

Een mogelijke voorloper van huidkanker zijn actinische keratosen. Dat zijn ruwe, bruinige vlekjes op de huid, legt Phaedra Fretin van cosmetica- en zonnebrandmerk ISDIN uit. “Ze komen vooral voor op plaatsen waar de zon makkelijk bij kan: wangen, oorschelpen, handruggen of schedel. Lichtere huidtypes zijn gevoeliger en met de leeftijd nemen de risico’s toe.” Als actinische keratose niet behandeld wordt, kan het doorgroeien tot plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.

Na diagnose door een arts zijn er meerdere behandelingen mogelijk, aldus Phaedra Fretin. “Het gaat om cryotherapie met vloeibare stikstof, curettage van het letsel, daglichttherapie of chirurgische verwijdering. Continu de plekjes verwijderen is evenwel dweilen met de kraan open. Onderhuids zitten immers letseltjes klaar om zich verder te ontwikkelen. Daarom hebben mensen met deze problematiek een zonnecrème nodig die niet alleen de letsels aanpakt, maar tegelijk diep in de huid het DNA herstelt. Actief én preventief handelen kan erger voorkomen. Uiteraard blijft het raadzaam om direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden.” 

Vorig artikel
Volgend artikel