krokusvakantie
Gezin

Krokusvakantie: Geen tijd voor verveling

07.02.2023
door Tuly Salumu

De krokusvakantie is het ideale moment om leuke activiteiten te doen met je kinderen. Zit je zonder inspiratie? Geen nood, met deze zes tips voor klein en groot bezorg je hen een onvergetelijke vakantie. 

VLAANDEREN


krokusvakantieVerkleed je voor carnaval!

Vergeet Halloween. Carnaval is dé gelegenheid bij uitstek om je te verkleden! Na twee jaar onderbreking wordt het volksfeest in de krokusvakantie weer overal gevierd. Haal je mooiste kostuum uit de verkleedkoffer, sla zoveel mogelijk confetti in en trek naar een feest in de buurt. De stoet der stoeten passeert natuurlijk in Aalst. Daar wordt op zondag 19 februari de 100ste verjaardag van de carnavalsstoet gevierd. Het wordt een kleurrijk spektakel met zo’n 2000 deelnemers. Hou je het liever klein? Neem dan een kijkje op de website van Fen Vlaanderen, er is voor elk wat wils. In verschillende gemeenten zijn er carnavalsstoeten speciaal voor kinderen. Vergeet geen zakken mee te nemen voor al het snoepgoed!

krokusvakantie

Help padden veilig de straat oversteken

In februari ontwaken padden uit hun winterslaap. Het is dan opletten geblazen voor overstekende dieren. Tienduizenden amfibieën trekken naar vochtige poelen om zich daar voort te planten. Tijdens deze reis moeten ze vaak straten oversteken en lopen ze kans om overreden te worden. Duizenden padden komen op die manier aan hun eind. Gelukkig worden er op steeds meer plaatsen overzetacties opgestart. Met je kinderen padden veilig de straat laten oversteken kan een zeer leuke activiteit zijn. En Natuurpunt zoekt nog helpende handen! De organisatie plant allerlei paddenoverzetacties waaraan iedereen kan deelnemen. 

WALLONIË


Pairi DaizaWord een dagje dierenverzorger in Pairi Daiza

Zijn je kinderen al wat ouder en dol op dieren? Laat ze dan een dag in de huid kruipen van een echte dierverzorger! Da’s mogelijk in Pairi Daiza in Henegouwen. Verwacht een intieme dag waarbij je je onderdompelt in de routines van de verzorgers. Bereid de maaltijden van de dieren mee en ontdek wat er achter de schermen gebeurt. Het worden gegarandeerd onvergetelijke ervaringen, onder meer bij de olifanten en de Afrikaanse roofdieren. Let op: deze activiteit is niet goedkoop. Om het dierenpark een dag van binnenuit te ontdekken tel je 275 euro neer. Deze activiteit is enkel beschikbaar voor kinderen vanaf 14 jaar. 

wetenschapWord wetenschapper in SPARKOH!

Heb je een jonge wetenschapper in huis? Ga dan naar SPARKOH! in Frameries nabij Bergen. In dit wetenschappelijk pretpark in een oude kolenmijn kun je ravotten met robots, klauteren op apenbruggen en 3D-printen. Bij stralend weer kunnen kinderen zich buiten amuseren in het natuurpark en de enorme openluchttentoonstelling. Ook kunnen ze een terril beklimmen, een unicum in België. Regent het, dan zijn er nog het overdekt acrobatisch parcours, de spektakelzalen en meeslepende tentoonstellingen. Ze zullen smullen van de workshops en optische illusies. Voor de kleinsten is er een bouwwerf met bouwstenen, kruiwagens en zonnepanelen. Oudere kinderen kunnen experimenteren met alternatieve energiebronnen.

BRUSSEL


krokusvakantieDuik in de geschiedenis van de kindermode

Kleine fashionista’s reppen zich best naar de tentoonstelling Kidorama in het Mode & Kant Museum. Reis mee in de tijd, langs de highlights van 200 jaar kindermode aan de hand van de modellen uit de verschillende museumcollecties. Vandaag dragen kinderen jeans en sneakers, maar vroeger waren ze helemaal anders uitgedost. Kleding was vaak een pronkstuk, een bewijs van de rijkdom en sociale status van hun ouders. En hoewel dat de voorbije jaren veranderd is, blijft kindermode in de eerste plaats een sociaal verschijnsel. Maar Kidorama draait om meer dan alleen maar mode. De expo vertelt ook het verhaal van de ontwikkeling van het kind binnen onze samenleving. Een aanrader!

legoLegoparadijs

Het walhalla voor Legofanaten ligt aan het winkelcentrum Docks Bruxsel. Daar is sinds een half jaar het Lego Discovery Centre geopend, een knotsgek paradijs waar jong en oud zich in 12 zones kunnen uitleven met kleurrijke bouwsteentjes. Het centrum is maar liefst 3000 vierkante meter groot en gericht op kinderen tussen 2 en 10 jaar. Er zijn workshops, klimwanden, indrukwekkende miniaturen en voor de allerkleinsten is er een indoor speelzone met glijbanen en een draaimolen. Er is zelfs een 4D-bioscoop met een eigen weersysteem. Ouders zijn toegelaten, mits ze worden begeleid door een kind natuurlijk.

Vorig artikel
Volgend artikel