geboortelijst
Gezin

Zo spendeer je minder geld aan je geboortelijst

07.02.2023
door Tuly Salumu

Ouders in spe willen hun baby het allerbeste geven, maar daar hangt meestal een stevig prijskaartje aan vast. Toch staat duurder niet altijd gelijk aan beter. ‘Er zijn heel wat babyspullen die je met gemak van je geboortelijst kunt schrappen.’

Van buggy’s over flessenwarmers tot zelfwiegende bedjes. Aanstaande ouders worden vanaf hun positieve zwangerschapstest om de oren geslagen met spullen voor hun kleine spruit. Voor ze het goed en wel beseffen hebben ze een fortuin gespendeerd in babywinkels en is hun huis volgestouwd met accessoires die ze nauwelijks zullen gebruiken. In deze financieel moeilijke tijden verbruiken we met z’n allen minder gas en elektriciteit. Waarom zouden we dan ook niet besparen op babyspullen

“Ouders willen het beste voor hun baby”, zegt Jona Mukabalisa van start-up Mic Mac Minuscule. “Dat is mooi. Maar het beste is vaak gewoon genoeg liefde, aandacht en een tetradoek over de schouder. Niet de duurste babyfoon met camera én kleurenscherm. Er zijn heel wat babyspullen die je met gemak van je geboortelijst kunt schrappen.”

Mukabalisa en haar man richtten het Gentse bedrijf op in 2017 met als doel babyspullen van de vuilnisbelt te redden. Ze gaan heel simpel te werk: aanstaande ouders kunnen een afspraak maken om te bespreken wat ze allemaal nodig hebben. Vervolgens gaat Mic Mac Minuscule op zoek in kringloopwinkels, op markten en verkoopsites. Alles wordt grondig gecontroleerd en – indien nodig – gepimpt. “Maar vaak hoeft dat zelfs niet”, zegt Mukabalisa. “Heel veel spullen zijn nog in perfecte staat omdat ze zo kort gebruikt zijn.”

geboortelijst

Helft van de prijs

Het bedrijf heeft intussen al 20 verkooppunten in Vlaanderen en Brussel. Samen brachten ze meer dan 100.000 artikelen opnieuw in omloop. “We bewijzen dat babyspullen niet peperduur hoeven te zijn. Natuurlijk zijn er babyproducten waar je niet omheen kunt. Maar bij ons koop je ze ongeveer voor de helft van de prijs.”

Ook in Wallonië zit de vraag naar tweedehandsgeboortelijsten in de lift. Dat beaamt Emilie Servais, die samen met Julie Verdonck aan het roer staat van Rock‘n brol Baby in Court-Saint-Étienne. “We blijven groeien”, zeggen ze. “Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands. Om financiële redenen, maar ook omdat het goed is voor de planeet. Ouders beseffen dat ze voor een habbekrats spullen kunnen aanschaffen die nog zo goed zijn als nieuw.”

Ouders spenderen het eerste jaar gemiddeld 6500 euro aan baby- en kinderspullen. Veel te veel, vinden de onderneemsters. Wat je nodig hebt, hangt vooral af van je levensstijl. “Drukbezette mensen zijn misschien gebaat bij spullen die tijd doen winnen”, zegt Mukabalisa. “Mensen die klein wonen kunnen dan weer best zonder een park, dat heel veel plaats in beslag neemt. Zij zijn beter af met een speelgoedmat die ze kunnen oprollen.”

Ook op keukenapparatuur kan worden bespaard. “Tegenwoordig verkopen ze babycooks die zo uitgebreid zijn dat je er cappuccino’s mee kunt zetten”, zegt Mukabalisa. “Dat is helemaal niet nodig. Met een kookpot kom je al een heel eind.”

Servais heeft nog een tip. “Een afdruiprekje voor papflessen is volstrekt onnodig”, zegt ze. “Je kunt een gewoon rekje gebruiken of glazen flessen in de vaatwasser steken, dan zijn ze meteen droog.” Ook de aankoop van een kinderstoel is niet per se nodig. “Een stoelverhoger of kinderzitje doet wonderen”, zegt Servais. “Dat is een stevig, ergonomisch kussen waar kindjes op kunnen zitten.”

Zelfs een kinderwagen is geen must. “Combineer een draagzak met een kleine buggy”, zegt Servais. “Dat kost minder en bespaart plaats. Bovendien zorgt zo’n draagzak voor nabijheid en fysiek contact, wat goed is voor de baby.” Wie toch een kinderwagen wil, neemt beter een tweedehands model, voegt Mukabalisa eraan toe. “Het prijsverschil is gigantisch.”

Heel veel tweedehandsbabyspullen zijn nog in perfecte staat omdat ze zo kort gebruikt zijn.

- Jona Mukabalisa, Mic Mac Minuscule

Herbruikbare doekjes

Ouders besparen dan weer niet als het op verzorgingsproducten aankomt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van bol.com. Al kun je ook daarop beknibbelen. Alleen al door te kiezen voor herbruikbare doekjes geef je op termijn 250 à 300 euro minder uit. “Het is goedkoper, ecologischer en gezonder dan wegwerpdoekjes die vaak toxische producten bevatten”, zegt Servais. 

Herbruikbare babyspullen blijken wel vaker goedkoper én beter voor het milieu. Denk maar aan wasbare luiers. Ze aankopen is een grote investering – zo’n 600 euro gemiddeld, tenzij je ook daar tweedehands kiest –, maar op langere termijn geef je minder uit. Je hoeft immers geen honderden wegwerpluiers te kopen. “Veel mensen zitten krap bij kas en nemen daardoor jammer genoeg beslissingen die achteraf niet voordeliger uitkomen”, zegt Mukabalisa. “Ik raad mensen met een kleine portemonnee aan om te bekijken hoe ze kosten toch kunnen spreiden.”

Ook speelgoed en kleding kun je tweedehands aanschaffen. Nog een tip: koop multifunctionele spullen. “Tetradoeken kun je blijven gebruiken, ook als je baby ouder wordt”, zegt Servais. “Als handdoek, als dekentje, als materiaal om je baby mee in te bakeren of als slabbetje. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Vooral ouders die een eerste kindje verwachten laten zich vaak in de luren leggen door allerlei speciallekes. “Volstrekt onnodig zijn bijvoorbeeld zijligkussens”, zegt Servais. “Die worden gepromoot om een afgeplat hoofdje te voorkomen. Baby’s die veel met hun hoofd naar dezelfde kant liggen kunnen daar last van hebben. Maar als ze ouder worden neemt dit meestal automatisch af.”

Wie nog meer wil besparen, kan zelfs nog een stap verder gaan en de babyborrel schrappen. “Ook geboortekaartjes en doopsuiker zijn peperduur”, zegt Mukabalisa. “Dat kan anders, met duurzamere alternatieven zoals een geboorte-postkaart zonder enveloppen bijvoorbeeld.”

Vorig artikel
Volgend artikel