hightech
Agri & Food

Hightech op het menu

16.11.2022
door Kim Beerts

Gaat er ooit een robot voor ons koken? Er sluipt alvast steeds meer hightech onze keuken binnen. Die maakt onze apparaten beter en slimmer. Vandaag staat er al in heel wat restaurants zo’n smart kitchen en dat inspireert ook steeds meer hobbykoks.

Een dampkap die ‘luistert’ naar het kookvuur, zodat hij weet wanneer hij een tandje moet bijsteken. Of een oven die, uit zichzelf, de deur op een spleetje zet, zodat je eten niet overgaar wordt. Keukentoestellen kunnen vandaag meer dan je denkt. 

Veel van die technologische snufjes duiken eerst op in restaurantkeukens, waar ze gewikt en gewogen worden door professionele chefs als Marc Clement. Sinds enkele jaren staat hij aan het fornuis van The Bistronomy, het gastronomische restaurant van Living Tomorrow, waar dus nog meer innovaties de revue passeren. “Maar wie een sciencefictionkeuken verwacht zal teleurgesteld zijn”, lacht de chef. “We werken met innovaties die praktisch haalbaar zijn, bijvoorbeeld van onze partner Miele. Die testen we en helpen we introduceren op grote schaal. Zo waren we bij de eersten om de Dialog Oven te gebruiken. Die ‘communiceert’ met je ingrediënten. Je stopt alles – vlees, groenten, deeg er op hetzelfde moment in en haalt het er ook weer tegelijk uit, allemaal perfect gegaard.”

Professionele keukentoestellen belanden wel vaker in ons huis. Dat merken ze ook bij AEG, een onderdeel van de Electrolux-groep dat zowel toestellen voor huishoudelijk als professioneel gebruik produceert: “Zo duikt de stoomoven vandaag in steeds meer thuiskeukens op. Daarin beginnen we ook vaker sous-vide – of vacuüm gegaard – te koken, zoals de professionele chefs al jaren doen. Ook warmhoudlades zitten al even in ons huishoudgamma”, vertelt Gerrit Decock, marketing manager Benelux bij AEG. “Al gebeurt het omgekeerde ook. De technologieën die onze huishoudtoestellen steeds spaarzamer maakten worden nu, onder impuls van de energiecrisis, gretig opgepikt voor de professionele toestellen.”

De passie en het plezier zullen nooit verdwijnen uit de keuken.

- Marc Clement, The Bistronomy

Zuinigheid vormt wel vaker de drijfveer voor innovatie. Denk aan ovens die automatisch afslaan als de cake gaar is of een vaatwasser die precies berekent hoeveel water er nodig is. “Onze slimme koelkasten zijn ingedeeld in zones met intelligente temperatuur- en vochtigheidsregelaars voor de optimale bewaarcondities. Om zo voedselverspilling tegen te gaan”, geeft Decock nog als voorbeeld. In The Bistronomy gebruiken ze technologie dan weer om verse voeding te produceren: “We laten indoor microgreens groeien op een design-plantenzuil met daarop micropods die zaadjes snel laten ontkiemen en groeilampen die het zonlicht nabootsen. De ontwikkeling van zaadje tot plantje duurt amper vier dagen.”

Is het niet met duurzaamheid als uitgangspunt, dan is het wel omwille van het gebruiksgemak dat de keukenapparaten worden volgestopt met sensoren en intelligente systemen. “Vroeger had je twee knoppen op een oven staan. Vandaag is er een volledige display. In de handgreep van onze ovens zit zelfs een camera die de bereiding van je gerecht in het oog houdt en doorstuurt naar de app op je smartphone, waar je dan – indien nodig – de temperatuur of bereidingstijd aanpast zonder dat de ovendeur nog open moet”, vertelt Decock, die er meteen aan toevoegt dat toestellen in de toekomst alleen maar slimmer zullen worden. “De vaatwassers van morgen zullen zichzelf automatisch inschakelen wanneer ze van de zonnepanelen ‘horen’ dat er veel stroom wordt opgewekt.” 

Maar of de ontwikkelingen zover zullen gaan dat er straks een robot in onze smart kitchen staat wordt dan weer sterk betwijfeld: “Het échte koken zie ik ons niet snel uit handen geven, maar onze keukentoestellen zullen ons wel meer dan ooit begeleiden en ons de vrijheid geven om ons niet heel de tijd te moeten focussen op het kookproces”, horen we bij AEG, wat meteen bijval krijgt van de chef-kok: “Hightech zal alles gemakkelijker en vlotter doen verlopen – ook handig in een horecasector waar het personeelstekort steeds nijpender is. Maar de passie en het plezier zullen nooit verdwijnen uit de keuken.” 

Vorig artikel
Volgend artikel