sporten
Gezondheid

Verkoelende tips om te sporten wanneer het kwik stijgt

08.06.2022
door Ciara Reid

De zomer staat voor de deur, voor velen hét startschot om hun body summerproof te krijgen. Hoewel sporten op zich gezond is, delen Claudia Van Avermaet en Evy Gruyaert enkele tips om ervoor te zorgen dat het ook gezond blijft wanneer het kwik stijgt.

Wanneer je voor jezelf en je gezondheid sport, is je motivatie veel groter dan wanneer je gedreven wordt door externe factoren zoals een summer body. Bovendien houd je het dan vaak langer vol. En daar willen we naartoe, toch?”, begint Gruyaert.

Beide experten zijn het eens: het is belangrijk om doorheen het jaar een gezonde routine op te bouwen. “Zo voorkom je dat je elke zomer je conditie opnieuw moet opbouwen”, zegt Gruyaert. “Plots actief beginnen sporten vergt een snelle aanpassing van je lichaam. Leg de lat niet te hoog en houd rekening met je niveau om overbelasting te voorkomen”, waarschuwt Van Avermaet. “Zeker tijdens warme dagen. Warmte op zich is al een stressfactor voor het lichaam, zeker wanneer je het niet gewend bent om onder hoge temperaturen intensief te bewegen.”

Gruyaert stelt voor om een training stelselmatig op te bouwen. “Zet desnoods reminders in je agenda en sla geen work-outs over. Het mooie weer en de langere dagen nodigen uit om de buitenlucht op te zoeken en te sporten, al wil dat niet zeggen dat slecht weer of kortere winterdagen gelden als een excuus om niet te sporten”, zegt Gruyaert. “Uithoudingssport raad ik niet aan bij extreme temperaturen, omwille van zowel de hitte als de verminderde luchtkwaliteit.”

“Geef je toch de voorkeur aan een intensieve work-out, zoek dan de schaduw of het bos op, en vermijd het warmste moment van de dag. Plan je sportmoment idealiter voor 11 uur of na 16 uur”, raadt Van Avermaet aan.

Uithoudingssport raad ik niet aan bij extreme temperaturen, omwille van zowel de hitte als de verminderde luchtkwaliteit.

- Evy Gruyaert

“De zomer is hét moment bij uitstek om nieuwe sporten te ontdekken”, zegt Gruyaert. “Denk aan watersport zoals standup paddleboarding, supyoga, zwemmen in open water, duatlon of triatlon. Maar ook buiten tennissen, padellen, hangmatyoga en yoga in open lucht zijn leuke sporten om zowel individueel als in groepsverband uit te proberen.”

Wie de zon toch wil trotseren, neemt best enkele voorzorgsmaatregelen. “Vergeet niet om voldoende te drinken, hoe evident dat ook mag klinken”, zegt Van Avermaet. Daar is Gruyaert het mee eens. “Een simpele urinecontrole geeft een goede indicatie van je hydratatieniveau. Is je urine doorzichtig, dan zit je goed. Is die eerder geel, grijp dan maar een extra glaasje water. Voorzie bij langere sportsessies voldoende pitstops.”

“Afhankelijk van de duur en intensiteit kun je bijtanken met water, of een sportdrank met natrium of andere mineralen. Wanneer je minder dan een uur sport, is water voldoende. Wanneer je twee à drie uur sport, neem je best een sportreep of een gelletje mee om je energieniveau op peil te houden. Let wel op, deze hypertone voedingsmiddelen worden anders opgenomen en het spijsverteringssysteem moet er even aan wennen, zeker bij warm weer. Wanneer je lichaamstemperatuur boven de 37 graden stijgt, kun je sneller darmproblemen of misselijkheid ervaren”, waarschuwt Van Avermaet.

Naast je vochtopname pas je ook best je kledij aan, benadrukken beide experten. “Werk met laagjes en draag lichte luchtdoorlatende kledij, zodat je zweet kan verdampen”, legt Van Avermaet uit. “Vermijd 100 procent katoenen kleding, dat slorpt het zweet op waardoor je te veel afkoelt. Draag bij felle zon een pet om je hoofd te beschermen, en vergeet je niet in te smeren met zonnecrème”, vult Gruyaert aan. “Vermijd zware crème, die kan je poriën verstoppen, wat nefast is voor je thermoregulatie”, adviseert Van Avermaet. “Bij oververhitting kun je je polsen onder koel water houden. Onze handen zijn een belangrijke temperatuurregulator.”

Zowel Van Avermaet als Gruyaert zoekt graag de koelte en diversiteit van de natuur op om in de zomer te sporten, maar benadrukt dat sport heel individueel is. Zoek een activiteit die je graag doet en die je kunt en wil volhouden. Betrek je familie of vrienden om sport en sociale activiteiten te combineren. Met een ander sporten is fijn, maar doe het wel vooral voor jezelf, klinkt het.

Vorig artikel
Volgend artikel