interieur
Bouwen & Wonen

Hoe interieur en exterieur samensmelten

08.06.2022
door Heleen Driesen

Ons huis en onze tuin zijn meer dan ooit leef- en beleefplekken geworden. Binnen- en buitenruimte connecteren maximaal. Onze interieurs vergroenen, onze tuinen worden kamers. “Interieur en exterieur smelten samen tot één groen verhaal.”

De originele uitvinders van de urban jungle? Dat zijn de hipsters van een paar generaties geleden, met hun sanseveria’s voor het raam, de geraniums op het balkon en de grote sierbloembakken als afscheiding tussen de leefruimtes. “De jaren 1980 maakten komaf met het weelderige groen in de huiskamer”, vat Ingrid Nelissen van IN-LIJN interieurarchitectuur een stukje interieurhistorie samen. “Begin jaren 2000 hebben we nog een hele tijd de strakke, witte interieurs gekend. Alles moest zo clean mogelijk ogen. Maar de laatste jaren kwam er toch opnieuw vraag naar meer gezelligheid in het interieur.”

Parallel daarmee groeide ook de behoefte aan meer groen in huis, stelt Ingrid Nelissen vast. “Planten creëren de warme, organische sfeer waar mensen in hun woning naar verlangen. De vergroening van onze interieurs hangt samen met het feit dat de huis- en tuinbeleving enorm aan belang heeft gewonnen. De voorbije jaren hebben we meer dan ooit in onze eigen woning en tuin gewerkt en geleefd. Veel mensen hebben ook flink geïnvesteerd in hun binnen- en buitenruimte.”

In recente nieuwbouw- en renovatieprojecten wordt veel meer dan vroeger de verbinding gemaakt tussen interieur en exterieur, weet de interieurarchitecte. “Op grondplannen of in interieursimulaties worden grote planten ingetekend, de tuin wordt via brede raampartijen naar binnen getrokken, het buitengevoel matcht met de woonbeleving binnen.”

Na de strakke, witte interieurs is er de laatste jaren toch opnieuw vraag naar meer gezelligheid.

— Ingrid Nelissen, IN-LIJN

Groene beleving

Naargelang het type interieur zijn er verschillende manieren om een groene beleving te scheppen in huis, geeft Ingrid Nelissen aan. Een strak interieur krijgt vaak oversizede statements: levensgrote planten of groene patio’s met een grote kurk- of olijfboom. In de landelijkere interieurs wordt meer gewerkt met kleine composities: verschillende bloempotjes of hoog-laagvariaties die samen een geheel vormen. “Mooie groendecoratie hoeft zich trouwens niet te beperken tot de woonkamer. Een rij kruidenpotjes op het kookeiland geeft een tof groeneffect in de keuken. In donkerdere ruimtes als de badkamer zorgen kunstplanten voor sfeer, bijvoorbeeld in combinatie met een paar kaarsen. Met floraal behang ontwerp je een gezellige urban jungle in eender welke ruimte. Een mooi hedendaags boeket, eventueel wekelijks aan huis geleverd, is ook instant geluk.”

Karlien Heremans, interieur- en tuinarchitect en zaakvoerder van ontwerpbureau studio k, ziet dat de tuinarchitect tegenwoordig vaker van bij de start betrokken wordt in een bouwproject. “Interieur en exterieur smelten samen tot één groen verhaal, het zijn geen aparte werelden meer. Van een tuin kun je zelfs haast letterlijk een huiskamer maken. Dat doe je door een aantal grote vlakken af te lijnen, zoals het overdekte terras, de loungehoek of het zwemgedeelte. Via beplanting voeg je daar een extra dimensie aan toe: een heel dynamische laag met een variëteit aan bomen, struiken, vaste planten en bolgewassen. Op die manier merk je elke week wel iets nieuws op in je tuin wat bloeit, verdroogt of verkleurt.”

De natuurlijke, wilde tuin

Net als het interieur mag ook de tuin weer informeler en gezellig zijn, observeert de tuinarchitecte. “Een trending thema
is de natuurlijke, wilde tuin. Met beplantingsconcepten kun je die look & feel goed imiteren. Een kruidenrijk gazon geeft een divers, sfeerrijk bloementapijt. Of kies voor een bloemrijk grasland dat je maar tweemaal per jaar maait. Daar kun je dan paadjes in maaien en hoekjes maken voor de kinderen om te picknicken of te spelen. Een sfeervol, huiselijk effect creëer je met bomen of meerstammige heesters. Door daarnaast de randen te vergroenen met leibomen, leifruit, hagen of klimplanten schep je je eigen groene cocon.”

Grote potten met vaste planten of ingezaaid wild mengsel zijn een mooie oplossing voor de kleinere tuin of het balkon, tipt Karlien Heremans. “Vaak zie je dat daarvoor eenjarigen worden gebruikt. Wij raden doorlevende planten aan die een mooie continuïteit geven op je groene terras. Zo hoef je niet elk voorjaar opnieuw naar het tuincentrum te lopen.”

Vorig artikel
Volgend artikel