Philippe Geubels
Interview

Philippe Geubels: Geen zomer zonder rosé

17.06.2020
door Elise Coppens

Naar de zomer snakken we allemaal, zeker in coronatijden waarbij je eigen kot moet dienen als all-inhotel. Dé vraag die momenteel in ieders hoofd speelt: hoe zal de zomer van 2020 eruitzien? Stand-up comedian en televisiemaker Philippe Geubels blijft positief. “Helemaal niet op vakantie gaan? Daar ga ik nu nog niet aan denken.”

Zowat elke Belg kijkt ieder jaar massaal uit naar de zomer. Wat creëert er bij jou een instant zomergevoel?

“Ergens in het buitenland op het strand zitten samen met mijn gezin, liefst waar het warm is. Het ultieme zomergevoel thuis, dat is gewoon ’s morgens opstaan, wanneer het om 9u al lekker warm is buiten en dat je ‘s avonds weer thuiskomt en de geur van de barbecue van de buren je al tegemoetkomt. Dat is toch echt de geur van de zomer? Zalig, vind ik dat. Op een terras een glas rosé drinken met een ijsblokje erin, daar ben ik ook fan van. Ik heb een supergezellig stamcafé met een heel grote tuin, en het is echt fantastisch om daar dan te zitten en te genieten van de zon.”

Hoe zou jij een typische zomer voor jezelf schetsen? Wat staat er helemaal bovenaan op de planning?

“Op vakantie vind ik het belangrijk om te doen wat ik echt leuk vind. Elke dag van mijn vakantie ga ik naar de winkel om eten te kopen. ‘Wat ga ik straks eten?’ houdt mij eigenlijk een hele dag bezig. Mezelf dat afvragen is mijn hoofdbezigheid tijdens een vakantie. Het eten rustig klaarmaken, ondertussen tijd spenderen met mijn gezin en even aan niets anders moeten denken. Ja… eten dus (lacht).”

“Thuiskomen ‘s avonds met de barbecuegeur van de buren die je tegemoetkomt: dat is toch écht de geur van de zomer!”

Is op vakantie gaan voor jou een verplicht nummertje om van een echte zomer te kunnen spreken?

 Op vakantie gaan, dat doe ik elk jaar sowieso heel graag, ook al ben ik niet zozeer een zomermens. Ik hou van de warmte, maar soms voel je jezelf te verplicht om iets te doen. Als ik op vakantie vertrek, dan ben ik minstens een maand weg met mijn gezin. Weg uit België om dan in het buitenland wat te ontspannen, daar onszelf bezighouden, om dan uiteindelijk helemaal opgeladen terug te komen. Echt quality time met het gezin. Dit jaar zouden we graag opnieuw naar Kroatië gaan, net zoals vorig jaar.”

Wat als het worstcasescenario omtrent de gevolgen van de coronacrisis realiteit wordt en we dit jaar absoluut niet meer op vakantie kunnen gaan. Wat dan gedaan?

“Ik denk dat ik dan veel tijd ga vertoeven in de tuin met de radio aan en een ventilator die een beetje wind in mijn gezicht blaast. Naar de zee gaan voor échte wind, dat is eventueel ook een optie. Of mag naar de zee gaan dan ook niet meer? Ach, we zien wel. Ik probeer er niet te veel over na te denken, en ik ga ervan uit dat we toch snel vrij mogen bewegen en dat we terug op vakantie mogen gaan. Desnoods smokkel ik ons de grens wel over.”

Laten we op vakantie gaan nog steeds als plan A beschouwen. Enkele tips om van plan B in het binnenland toch evengoed een geslaagde zomer te maken?

“Als tip geef ik aan alle mensen mee dat, vanaf dat de beslissing valt dat we echt niet meer naar het buitenland mogen deze zomer, we met zijn allen naar de supermarkt lopen om wc-papier en rosé te hamsteren alsof ons leven ervanaf hangt. Dan kun je toch al rosé drinken om dat zomergevoel wat te creëren. Een barbecue kan ook een oplossing zijn voor een geslaagde zomer in België, maar ik denk dat toch vooral dat wc-papier en die rosé noodzakelijk zijn om er een sprankelend succes van te maken.”

Een zomer zonder reizen, het zou natuurlijk wel eens iets anders zijn. Ga jij elk jaar op eenzelfde soort vakantie of wisselt dat af?

“Nee, we gaan elk jaar op vakantie, maar dat verschilt naar waar. Toevallig staat dit jaar Kroatië terug op de planning, omdat we daar vorig jaar een perfecte plek hebben gevonden, waar weinig toeristen komen. Daarom hebben we besloten om dit jaar nog eens terug naar dezelfde bestemming te gaan. We weten dat we daar op ons gemak zitten en dat het daar sowieso de moeite is. Terug naar daar, ons eigen ding doen en vooral genieten van de zomer. Meer moet dat niet zijn.”

“Het ultieme zomergevoel? Dat is ergens in het buitenland op een strand zitten met mijn gezin, en het is er liefst warm.”

Een maand in het buitenland betekent ook dat je een maand niet werkt. Zijn er nog projecten waar je momenteel mee bezig bent die we kunnen verwachten?

“Ja, in de zomer staan er inderdaad meestal geen projecten in mijn agenda. Normaal was ik nu bezig met de opnames voor een tweede seizoen van ‘Taboe(Een televisieprogramma op Eén over fysieke beperkingen, waarin Philippe op zoek gaat naar de grenzen van humor n.v.d.r.), maar voorlopig mogen we jammer genoeg even niet meer filmen door de coronasituatie. Het project staat in de wachtrij. Ik hoop tegen de zomer toch volop terug te kunnen werken aan deze tweede reeks, zodat die dit najaar of in het voorjaar nog op televisie kan verschijnen. Momenteel is het afwachten op een go om alles terug te hervatten. Ik kijk er al naar uit om ermee te beginnen.”

En krijgen we off-screen nog wat te zien, enkele nieuwe zaalshows misschien?

“Absoluut. Wanneer ‘Taboe’ klaar is, dan begin ik aan het schrijven van een nieuwe zaalshow. Normaal stond dat gepland voor na Kroatië. Ik hoop dat nog steeds het geval gaat zijn en dat ‘Taboe’ afgerond geraakt voor de zomer, dat ik daarna helemaal opgeladen door een vakantie opnieuw kan beginnen schrijven. We zullen zien hoe het nog loopt.”

Zat dat humoristische, of die humor willen overbrengen naar een groter publiek, er altijd al in?

“Dat weet ik eigenlijk zelf niet goed. Ik ben altijd nogal vrij serieus geweest als persoon. De meeste comedians zijn minder leuk dan je denkt, hoor. Allez, we zijn wel tof, natuurlijk (lacht), maar niet noodzakelijk leuker dan iemand anders in het dagdagelijkse leven. Humor kan misschien wel mijn manier zijn om met moeilijke dingen om te gaan, ja, en om mezelf wat kalmer te krijgen.”


SMART FACT.

Als je geen stand-upcomedian was geworden én niet meer in Colruyt kon werken, dan was je nu…?
“Goh, waarschijnlijk zat ik dan op een redactie nu. Die research doe ik wel graag, al zit dat er met ‘Taboe’ natuurlijk ook al een beetje in. Anders zou ik voor gigolo zijn gaan: een job met veel afwisseling en je komt af en toe nog eens onder de mensen. Ideaal.”

Vorig artikel
Volgend artikel