Musea
Cultuur

Cultuur: 3 vragen aan… Musea Brugge

17.06.2020
door Fokus Online

Elviera Velghe
Directeur Publiek & Tentoonstellingen bij Musea Brugge

Welke impact heeft de coronacrisis op musea?

“In normale omstandigheden komt meer dan driekwart van museumbezoekers uit het buitenland. Die zullen we deze zomer ook moeten missen. Gelukkig bezoekt 53 procent van de Belgen nog graag een museum op vakantie. De uitgelezen kans om toerist te zijn in eigen land en het rijke museumaanbod herontdekken. Zowel het Gruuthuse– als het Groeningemuseum zijn recent vernieuwd, en bieden we tentoonstellingen aan zoals ‘Van Eyck in Bruges’ over het leven en werk van deze Vlaamse primitief.”

Wordt musea bezoeken de ideale gezinsactiviteit deze zomer?

“Zeker. Wij hebben ons gezinsaanbod voor deze zomer in elk geval fors uitgebreid. Jonge museumbezoekers kunnen op avontuur in onze musea met ‘Schatten van Vlieg’. Leuke zoektochten leiden kinderen door het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal en het Gruuthusemuseum. Ook het Volkskundemuseum heeft heel wat te bieden voor gezinnen met o.a. volksspelen in de tuin. De tuin van het Gezellehuis is dan weer de ideale plek voor een picknick.”

Hoe kunnen musea de veiligheid garanderen?

“Om het aantal bezoekers te beperken, werken we met een reserveringssysteem. We zorgen ook voor aangepaste parcours en vragen iedereen om de 1,5 meter-regel te respecteren. Mondmaskers zijn verplicht voor personeel en bezoekers. Onze ruimtes worden regelmatig ontsmet, waaronder ook en vooral de sanitaire voorzieningen. Audioguides worden niet uitgedeeld, en op weekdagen tussen 09.30 en 10.30 is er een bezoekersluw uur.”

Vorig artikel
Volgend artikel