Home Lifestyle Zomer All-in eigen tuin

All-in eigen tuin

De huidige pandemie mag dan wel een stevige linkse hebben gegeven inzake zomerplannen, dat wil echter niet zeggen dat er niets te beleven valt voor jou en je gezin de komende periode. In eigen tuin en binnen je eigen sociale bubbel – die stapsgewijs opnieuw wat groter wordt – kun je namelijk op tal van manieren nieuwe dingen doen en zien.

De evenementensector ligt momenteel wat stil, maar kan op een heel creatieve manier toch zijn weg tot in eigen huis en tuin vinden. “We zijn genoodzaakt de zomer op een heel andere manier te beleven, wat heel wat perspectieven opent. Je kunt perfect – zeker wanneer de maatregelen nog versoepelen – evenementen opzetten waarbij je niet met elkaar in contact hoeft te komen, maar wel nog samen kunt zijn”, zegt Nickolas Delanghe, founder bij Event Market. Het evenementenbureau speelt bijvoorbeeld zelf sinds kort in op de toenemende vraag rond social distancing: zowel bedrijven als gezinnen/sociale bubbels kunnen gebruikmaken van een zogenaamde Care Cube. “In het midden heb je dan het ‘brood-en-spelen’-gebeuren (lacht), en dus creëer je een centraal punt met daarrond dan verschillende ‘zones’.”

Vakantie in eigen tuin

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van luxetipi’s rondom een gigantisch kampvuur of barbecue. Of je kunt zelf iglo’s in eigen tuin (of toch dichtbij huis) bouwen. “De meeste gezinnen hebben ondertussen wel lang genoeg in hun kot gezeten en willen deze zomer graag iets doen, actief zijn. Je vakantie kun je dan perfect verplaatsen naar eigen tuin, waar je een weekje gaat kamperen. Overdag maak je dan een fietstochtje, de volgende dag een wandeling, ergens waar je nog nooit bent geweest… Maar de uitvalsbasis blijft altijd je eigen huis.” En terwijl jij in die boemerang-vakantiesfeer zit, kun je je tuin zelfs laten aankleden wanneer je weg bent, of laten decoreren of herschilderen. “Zaken die je normaal toepast op een evenement, zet je nu gewoon thuis in. Zo kan er een openluchtcinema klaarstaan of liggen de barbecuekolen reeds te knetteren als je thuiskomt.” 

“Je vakantie kun je perfect verplaatsen naar eigen tuin, waar je een weekje gaat kamperen. Overdag maak je dan een fietstochtje, een wandeling… en de uitvalsbasis blijft altijd je eigen huis.”Nickolas Delanghe, Event Market

Een brood op je barbecue

Een avond waar barbecue-connaisseur en food storyteller Gilles Draps alvast zijn genot helemaal in terugvindt. “Een open vuur, of het nu een barbecue of een kampvuur is, brengt mensen echt samen. Als je dat combineert met eten, dan wordt het iets heel romantisch en gastvrij. En zo maak je volgens mij mensen gelukkig.” Dat, en het eten dat je op het vuur smijt, natuurlijk. “De barbecue gebruiken we al een tijdje niet meer enkel om worstjes of brochettes te grillen. Vuur – want een barbecue is slechts één middel om mee te koken – moet je gebruiken voor wat je wilt. Of dat nu voor het garen van een bloemkool of een volledige spitskool is. Je kunt zelfs perfect een brood bakken op je barbecue.” 

Zelfgekweekte groenten

Groenten krijgen dan ook een steeds grotere rol op ons zomermenu. Vegetarische gasten zijn al lang geen uitzondering op de regel meer, en (moes)tuinieren zit sinds enige tijd weer in de lift. Geen misse invulling van de extra tijd die velen nu toebedeeld krijgen, volgens Draps. “Het is een goede oefening om na te denken hoe het werkt om een groente van A tot Z te kunnen planten, telen, klaar te maken en vervolgens op te eten… Zo worden mensen wel misschien terug verliefd op het eten van groenten. Als je er een gewoonte van maakt om zelfgekweekte groenten te delen met je naasten, je buren of vrienden, dan ga je er nog meer plezier uithalen.” 

Workshops en voorleesmomenten

Weet je zelf niet meteen hoe ermee te beginnen, dan kun je nog altijd terugvallen op workshops, want ook die kunnen veilig en op afstand doorgaan. “Waarom niet samen met je kinderen de kunst van graffiti ontdekken?”, gaat Delanghe verder. “Een mondmasker en handschoenen moet je daarvoor sowieso aanbrengen, dus dat probleem is al meteen opgelost.” Ook voorleesmomenten voor je kinderen of workshops rond eten en drinken – pepers proeven, wine tasting… – zijn perfect mogelijk. 

Draps is zelf enorm fan van het maken van siropen als het aankomt op dranken. Vooral de vlier en rabarber zitten knus in hun seizoen. “Vlierbloesemlimonade is een van de drankjes van het moment. Nu moet je eigenlijk je siropen maken voor de rest van het jaar. Rabarber kun je ook voor alles gebruiken, van salades tot taarten. Azijnen maken is daarnaast ook de max. Maak je nu grote oplages, dan kun je het ganse jaar door iets fleurigere gerechten maken.” Genoeg te doen dus deze zomer, een periode die we creatiever – en smakelijker! – dan ooit zullen doorbrengen. En dat veilig samen.

MEER

3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

Sofie Vanrafelghem We zien een opmars van de champagnebieren en ook meer en meer biercampagnes krijgen aandacht. Mensen schamen zich nog teveel om bier aan te bieden als cadeau en dat zou moeten veranderen.

3 vragen aan Transporeon

Transporeon“Door volop in te zetten op digitalisering, kunnen bedrijven veel tijd en geld winnen. Om die reden hebben we ook bij Transporeon Group een digitaal platform ontwikkeld dat de communicatie tussen transporteurs en verladers eenvoudiger maakt. Je kunt er online mee tenderen, time slots mee boeken maar ook je administratie in opvolgen en nagaan of een levering tijdig is gebeurd. Via het platform kun je de hele keten in de gaten houden.”

Wonen in de toekomst: klein en flexibel?

Wonen in de stad Vandaag leeft 55 procent van de wereldbevolking in steden. In 2050 zal dat 68 procent zijn. COO Thomas Vandenbergh van BESIX STAY, Koen Somers van Priva en Bert Haerynck van Havana architects vertellen welke slimme technologie- en bouwmethodes aan de noden van de toekomstige stedeling tegemoetkomen.

Bernard De Potter: Is er genoeg water in Vlaanderen?

Bernard De PotterDe Vlaamse Milieumaatschappij wordt dit jaar 30. Sinds onze oprichting zijn we elke dag met water in Vlaanderen bezig geweest. In die dertig jaar is bijna alles veranderd.

Paul De Grande: Op zoek naar schoonheid, warmte en...

Paul De GrandeZijn naam alleen al straalt ‘grootsheid’ uit. De antiquair was altijd al bekend bij insiders. Al jaren zorgt het programma Stukken van Mensen op Vier ook voor uitstraling bij het brede publiek. Volgens De Grande primeert identiteit op rendement. Zo gaat hij steeds op zoek naar kunst met een ziel.  

‘De koude is mijn warme vriend’

Wim Hof In mijn laatste studie toonde ik via een hersenscan aan dat je met een sterke focus, controle kan uitoefenen over je lichaam. Er stroomde koud water over mijn lichaam, en mijn huidtemperatuur daalde niet. Dat deed ik, hoe ongelooflijk het ook klinkt, met de kracht van mijn gedachten.