eigen tuin
Lifestyle

All-in eigen tuin

17.06.2020
door Fokus Online

De huidige pandemie mag dan wel een stevige linkse hebben gegeven inzake zomerplannen, dat wil echter niet zeggen dat er niets te beleven valt voor jou en je gezin de komende periode. In eigen tuin en binnen je eigen sociale bubbel – die stapsgewijs opnieuw wat groter wordt – kun je namelijk op tal van manieren nieuwe dingen doen en zien.

De evenementensector ligt momenteel wat stil, maar kan op een heel creatieve manier toch zijn weg tot in eigen huis en tuin vinden. “We zijn genoodzaakt de zomer op een heel andere manier te beleven, wat heel wat perspectieven opent. Je kunt perfect – zeker wanneer de maatregelen nog versoepelen – evenementen opzetten waarbij je niet met elkaar in contact hoeft te komen, maar wel nog samen kunt zijn”, zegt Nickolas Delanghe, founder bij Event Market. Het evenementenbureau speelt bijvoorbeeld zelf sinds kort in op de toenemende vraag rond social distancing: zowel bedrijven als gezinnen/sociale bubbels kunnen gebruikmaken van een zogenaamde Care Cube. “In het midden heb je dan het ‘brood-en-spelen’-gebeuren (lacht), en dus creëer je een centraal punt met daarrond dan verschillende ‘zones’.”

Vakantie in eigen tuin

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van luxetipi’s rondom een gigantisch kampvuur of barbecue. Of je kunt zelf iglo’s in eigen tuin (of toch dichtbij huis) bouwen. “De meeste gezinnen hebben ondertussen wel lang genoeg in hun kot gezeten en willen deze zomer graag iets doen, actief zijn. Je vakantie kun je dan perfect verplaatsen naar eigen tuin, waar je een weekje gaat kamperen. Overdag maak je dan een fietstochtje, de volgende dag een wandeling, ergens waar je nog nooit bent geweest… Maar de uitvalsbasis blijft altijd je eigen huis.” En terwijl jij in die boemerang-vakantiesfeer zit, kun je je tuin zelfs laten aankleden wanneer je weg bent, of laten decoreren of herschilderen. “Zaken die je normaal toepast op een evenement, zet je nu gewoon thuis in. Zo kan er een openluchtcinema klaarstaan of liggen de barbecuekolen reeds te knetteren als je thuiskomt.” 

“Je vakantie kun je perfect verplaatsen naar eigen tuin, waar je een weekje gaat kamperen. Overdag maak je dan een fietstochtje, een wandeling… en de uitvalsbasis blijft altijd je eigen huis.”Nickolas Delanghe, Event Market

Een brood op je barbecue

Een avond waar barbecue-connaisseur en food storyteller Gilles Draps alvast zijn genot helemaal in terugvindt. “Een open vuur, of het nu een barbecue of een kampvuur is, brengt mensen echt samen. Als je dat combineert met eten, dan wordt het iets heel romantisch en gastvrij. En zo maak je volgens mij mensen gelukkig.” Dat, en het eten dat je op het vuur smijt, natuurlijk. “De barbecue gebruiken we al een tijdje niet meer enkel om worstjes of brochettes te grillen. Vuur – want een barbecue is slechts één middel om mee te koken – moet je gebruiken voor wat je wilt. Of dat nu voor het garen van een bloemkool of een volledige spitskool is. Je kunt zelfs perfect een brood bakken op je barbecue.” 

Zelfgekweekte groenten

Groenten krijgen dan ook een steeds grotere rol op ons zomermenu. Vegetarische gasten zijn al lang geen uitzondering op de regel meer, en (moes)tuinieren zit sinds enige tijd weer in de lift. Geen misse invulling van de extra tijd die velen nu toebedeeld krijgen, volgens Draps. “Het is een goede oefening om na te denken hoe het werkt om een groente van A tot Z te kunnen planten, telen, klaar te maken en vervolgens op te eten… Zo worden mensen wel misschien terug verliefd op het eten van groenten. Als je er een gewoonte van maakt om zelfgekweekte groenten te delen met je naasten, je buren of vrienden, dan ga je er nog meer plezier uithalen.” 

Workshops en voorleesmomenten

Weet je zelf niet meteen hoe ermee te beginnen, dan kun je nog altijd terugvallen op workshops, want ook die kunnen veilig en op afstand doorgaan. “Waarom niet samen met je kinderen de kunst van graffiti ontdekken?”, gaat Delanghe verder. “Een mondmasker en handschoenen moet je daarvoor sowieso aanbrengen, dus dat probleem is al meteen opgelost.” Ook voorleesmomenten voor je kinderen of workshops rond eten en drinken – pepers proeven, wine tasting… – zijn perfect mogelijk. 

Draps is zelf enorm fan van het maken van siropen als het aankomt op dranken. Vooral de vlier en rabarber zitten knus in hun seizoen. “Vlierbloesemlimonade is een van de drankjes van het moment. Nu moet je eigenlijk je siropen maken voor de rest van het jaar. Rabarber kun je ook voor alles gebruiken, van salades tot taarten. Azijnen maken is daarnaast ook de max. Maak je nu grote oplages, dan kun je het ganse jaar door iets fleurigere gerechten maken.” Genoeg te doen dus deze zomer, een periode die we creatiever – en smakelijker! – dan ooit zullen doorbrengen. En dat veilig samen.

Vorig artikel
Volgend artikel