zomerbar
Cultuur

Een zomerse bucketlist voor België en daarbuiten

17.06.2020
door Elise Coppens

Een bepaalde geur die met de wind mee de zomer in gang blaast, warme zomerdagen met vrienden, of een heerlijk zomers gerecht dat proeft naar vakantie: voor iedereen betekent zomer iets anders. We vroegen drie bekende Vlamingen achter hun bucketlist en zomerse plannen. 

Flo Windey
Bekend van ‘Moeder Floverste’/‘Flowjob’ bij Studio Brussel, digitale duizendpoot 

Welk land staat er nog op jouw bucketlist?

“Ik wil heel graag op roadtrip door Griekenland, Macedonië en Kroatië. Zeker Griekenland, na het zien van het laatste seizoen van ‘De Mol’. Het is daar zó mooi! Griekenland is een van mijn favoriete landen en het eten daar behoort zonder twijfel tot mijn favorieten. Beter kan het niet worden. Het is bovendien ook een redelijk goedkoop land, waardoor je gemakkelijk uitgebreid kunt eten voor een laag prijsje. Lekkere tzatziki, goed weer, de zon: zalig. Macedonië is ook een megamooi land, veel vrienden van mij zijn daar al geweest en Kroatië straalt zowat dezelfde vibes uit. Denk aan verlaten meren, veel natuur en plaatsen waar je kunt kamperen.”

Wat is een skill of een vaardigheid die je jezelf nog wilt aanleren?

Mezelf iets aanleren is niet echt noodzakelijk, maar er zijn wel veel dingen waarin ik beter wil worden of die ik opnieuw vaker wil doen. Ik zoek nu al een tijdje naar mijn oude longboards en rolschaatsen. Extra beweging is buiten in de zon dubbel zo leuk. Als het mooi weer is, dan is ook schilderen echt top. Neem een ezel en een doek, zet je in de zon en je waant jezelf in het zuiden van Frankrijk. Even alle emoties eruit gooien en schilderen wat er in je opkomt. Het moet geweldig zijn om in een stad te wonen en vanuit je raam de straat en de indrukken van de stad vast te leggen op je doek. Er is ook altijd één ding in het landschap dat je meer opvalt, dus daar ga je dan heel wat tijd aan besteden.”

Wat is voor jou de ultieme zomeractiviteit in eigen land?

“Ik vind het zalig om gewoon de fiets te nemen en samen met vrienden een stukje natuur op te zoeken of naar de zee te trekken. Google Maps erbij nemen en opzoeken waar er nog leuke plekjes te vinden zijn, of waar er nog een meer ligt. Iedereen neemt wat te eten mee, een paar dekentjes om op te zitten, en wat handdoeken voor als je gaat zwemmen. Een hele dag eten, samen gezellig iets drinken en wachten tot de zon ondergaat. Dat is voor mij echt het toppunt van de zomer. Naar buiten gaan en beslissen waar je naartoe gaat, het maakt zelfs niet uit naar waar, zolang je er maar kunt genieten van de zon. Ik zeg natuurlijk ook niet naar waar wij soms fietsen, want dat is geheim (lacht).”


Jamie-Lee Six
Reporter bij TAGMAG, influencer, actrice

Welk land staat er nog op jouw bucketlist?

“Ik denk meteen aan een land in Afrika dan. Ik zeg nu al een heel lange tijd dat ik een plek in Afrika wil bezichtigen, want ik wil me erg graag onderdompelen in de Afrikaanse cultuur, zien welke gewoonten er heersen, hoe het er echt aan toe gaat… En natuurlijk ook om de prachtige natuur te bewonderen. Ik zou heel graag op safari willen en de talloze (wilde) dieren in hun natuurlijke habitat zien. Dat valt niet te vergelijken met de dieren die opgesloten zitten in een kooi, in landen als het onze. Op mijn bucketlist staat dus op rondreis gaan en meerdere plaatsen bezoeken, en een safari hoort daar ongetwijfeld bij.”

Wat is een skill of een vaardigheid die je jezelf nog wilt aanleren?

“Ik zou graag mijn surfskills willen verbeteren. Voor ik op mijn surfplank durf te kruipen, moet ik me toch altijd even moed inpraten. Ik voel me wel veilig op mijn surfboard, maar ik zou graag grotere golven kunnen nemen. Hier in België vind je zulke grote golven natuurlijk niet, maar wel in landen zoals Spanje, dus dat behoud ik voor daar. Daarnaast wil ik graag ook iets geduldiger zijn. Ik heb nu totaal geen geduld, en wachten gaat me totaal niet af. Gaan shoppen vind ik bijvoorbeeld absoluut niet tof. Wachten aan de pashokjes en daarna ook nog eens aan een kassa? Nee, bedankt. Ik zou dus misschien best wat meer oefenen op het kweken van geduld.”

Wat is voor jou de ultieme zomeractiviteit in eigen land?

Zomer betekent voor mij festivals, want dan moet ik altijd aan de slag voor TAGMAG. Mijn zomer start normaal gezien vanaf het Hongaarse Balaton in juli, het eerste grote festival in Europa, en daarna volgen de festivals elkaar op. Dit jaar ga ik de zomer echter vooral spenderen met mijn vrienden. Misschien samen ergens iets huren en daar wat chillen. Daarnaast maken de wandelingen op straat, en de barbecuegeur die ik ondertussen overal gewaarword, het ook al helemaal zomer. Of na een superwarme dag ’s avonds nog even op het terras zitten, dan krijg je een geur die ruikt naar de warmte van het gras… Moeilijk te omschrijven (lacht). Maar je weet wel wat ik bedoel, dat ‘ah, dit is zomer’-gevoel.”


Seppe Nobels
Belgische chef, eigenaar van restaurant Graanmarkt 13

Welk land staat er nog op jouw bucketlist?

“Ik reis enorm veel op professioneel vlak sinds ik in 2015 ‘Groentechef van het jaar’ werd. Een land waar ik echter nog niet ben geweest, is Vietnam. Dat staat dus zeker op mijn bucketlist. Die keuken zou te vergelijken zijn met de Thaise keuken, alleen spelen ze meer in op limoensmaken en andere frisse toetsen. In Thais eten voegen ze veel rietsuiker of andere zoetere ingrediënten toe en koken ze veel pikanter. De Vietnamese keuken zou iets milder zijn. Ik ben heel benieuwd om die eetcultuur te verkennen. Ik hou ervan om de plaatselijke eetcultuur te leren kennen en die kooktechnieken toe te passen in mijn eigen gerechten. Lokale keuken en ambachtsingrediënten, dat is geweldig om te ontdekken.”

Wat is een skill of een vaardigheid die je jezelf nog wilt aanleren?

“Vorige zomer ben ik een paar weken gaan rondtrekken en wildkamperen in Canada. Tenten op de kano’s, dagen varen tot het volgende meer, glamping en hiking gecombineerd. Zo unplugged en ver weg van eender welke smartphone dat ik helemaal tot rust kwam. Ik voelde mezelf achteraf alsof ik er maanden tussenuit was geweest, in plaats van enkele weken. Ik wil dat soort rust vaker opzoeken en een beetje die manier van leven finetunen in het dagelijkse leven. Helemaal back to basics gaan en zien wat je nodig hebt om het in de natuur naar je zin te hebben, zonder al te veel te moeten meesleuren. Dat gevoel is blijven nazinderen, en daar wil ik meer werk van maken, al is dat zeker niet evident.”

Wat is voor jou de ultieme zomeractiviteit in eigen land?

“Ik kook heel seizoensgebonden in mijn restaurant en kijk daarom altijd uit naar een volgend seizoen, omdat elk seizoen zijn schoonheid heeft en veel nieuwe, interessante smaken met zich meebrengt. Wat zomer echt is? De geur van heerlijke tomaten uit vollegrond, die je bijna alleen in Spanje of Italië terugvindt. Die heb je in België alleen bij heel goede bioboeren of bij Stoffels Tomaten, het enige Belgische tomatenbedrijf dat zélf tomaten uitvoert naar Italië. De geur van een warm briesje lavendel doet mij ook aan de zomer denken. De smaak van de zomer?  Dat is het opeten van de aangekoekte randjes van een krokant gegaarde paella. Heerlijk.”

Vorig artikel
Volgend artikel