huid
Gezondheid

Zo schoon is clean beauty

10.04.2021
door Ciara Reid

Clean beauty mag dan wel een van de nieuwste trends zijn die de beauty-industrie domineert, het is lang niet genoeg om je huid gezond te houden. Twee experts leggen uit wat clean beauty precies inhoudt en hoe jij jezelf laat stralen. 

Natuurlijke en onbewerkte cosmetica

De naam zegt het eigenlijk al zelf: clean beauty staat voor cosmeticaproducten die zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk zijn en niet boordevol omstreden synthetische ingrediënten zitten. Conventionele cosmetica bevatten vaak een ellenlange ingrediëntenlijst vol ingewikkelde chemische termen. En daar loert het gevaar: Synthetische stoffen kunnen immers niet alleen huidirritaties of allergieën veroorzaken, maar ook gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken. 

Hormoonverstoorders

Dokter Ingrid van Riet, cosmetisch dermatoloog bij Carpe Clinic, waarschuwt vooral voor hormoonverstoorders, want die kunnen onder andere groeistoornissen bij kinderen of fertiliteitsproblemen creëren, zoals een vermindering van de kwaliteit van het sperma of verandering in de hormonale cyclus bij de vrouw. Onze huid is ons grootste orgaan, en producten die langs de huid worden toegediend, kunnen in de bloedbaan terechtkomen en op die manier het hormoonsysteem beïnvloeden. “Een cosmeticaproduct op zich kan niet veel kwaad”, gaat van Riet verder. “De veelheid van schadelijke stoffen waaraan we dagelijks blootgesteld worden – plastieken potjes, poetsproducten, pesticiden, deodorant en nagellak – is evenwel nefast. Het probleem is de cocktail van kleine onwetendheden die jaar na jaar hun effect kennen. Mensen moeten zich bewust worden van het cumulatieve sluimerende gif.”

Niet alle langetermijngevolgen gekend

Jana Broeckx, oprichter van de natuurlijke cosmeticawebshop Florissana, zegt dat nog niet alle langetermijngevolgen gekend zijn. “Er komen vaak nieuwe stoffen bij en het kan jaren duren voordat de effecten ervan gemeten zijn. De gevaren zijn dus misschien wel groter dan we nu denken.” Clean beauty moet met andere woorden dringend deel uitmaken van het grotere plaatje. Daarenboven is er voor een gezonde huid meer nodig dan enkel de producten op zich. “Geen enkel cosmeticaproduct kan een ongezonde levensstijl compenseren”, benadrukt Jana. De producten zijn immers geen wondermiddel, en je huid voeden begint van binnenuit. Voldoende water en gezonde voeding zijn dé basisvoorwaarden voor een stralende huid. “Groenten en fruit bevatten natuurlijke vitaminen en mineralen. Kies bij voorkeur biologische producten om pesticiden te vermijden”, vult dokter van Riet aan. “Probeer daarnaast de zon, suiker, stress, alcohol en roken zoveel mogelijk te beperken om een jeugdige uitstraling te behouden.” 

Agressieve producten strippen je huid van zijn natuurlijke oliën waardoor die nog meer talg produceert.

- Jana Broeckx, Florissana

Dagelijkse verzorging

Om de huid dagelijks te verzorgen, raadt Jana een driestapsaanpak aan: Reinigen, tonen en hydrateren. Om de juiste producten te kiezen, bepaal je volgens dokter van Riet dan weer best eerst je huidtype, zodat je producten kunt gebruiken die de natuurlijke balans van je huid zoveel mogelijk bewaren. “Natuurlijke producten zijn milder voor de huid. Agressieve producten strippen je huid van natuurlijke oliën, waardoor die nog meer sebum of talg gaat produceren.” Check voor het kopen ook zeker de verpakking. “Een lange ingrediëntenlijst is namelijk vaak een slecht teken”, zegt Jana. Bronnen zoals de app Yuka of de EWG’s Skin Deep database kunnen helpen om potentieel schadelijke ingrediënten op te sporen.

Mascne

Een ander, heel relevant issue op dit moment: mascne. Door de mondmaskerplicht hebben veel mensen namelijk last van deze vorm van acne. “Het ontstaat door een verstoorde talgproductie”, legt dokter van Riet uit. “Door frictie kunnen er irritaties ontstaan door een beschadiging van de bovenste huidlagen. Het vochtige klimaat onder het masker heeft bovendien een invloed op de natuurlijke huidbacteriën, waardoor de reeds geïrriteerde huid makkelijker ontsteekt, met acne tot gevolg. Als mensen onder hun masker make-up dragen, wordt de kans op ontstekingen nog groter.” Indien je toch make-up wil dragen, kies dan best voor minerale make-up, want die bevat ontstekingswerende zinkoxide, wat soelaas kan bieden. “Je huid goed reinigen is altijd belangrijk, maar zeker nu. Je zou ervan versteld staan hoeveel make-up er op je huid achterblijft als je niet goed reinigt”, geeft Jana mee. 

Vorig artikel
Volgend artikel