veilige winter
Winter

Op naar een veilige winter

16.11.2021
door Fokus Online

De omstandigheden die de winter met zich meebrengt zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Op gladheid en een laaghangende zon hebben we geen invloed, maar we kunnen wel andere voorzorgsmaatregelen nemen om zo min mogelijk brokken te maken.

Winter op de weg

De winter nadert weer met rasse schreden en dat ondervinden we ook op de weg. De zon staat lager en verblindt, de bladeren vallen en maken het wegdek glad en regen en aanvriezende mist en sneeuw kunnen voor onprettige verrassingen zorgen. Het wordt ook drukker doordat meer mensen de fiets thuis laten. Met een goeie voorbereiding en de nodige voorzorgen kunnen we het echter veilig houden voor onszelf en voor de andere weggebruikers.

Als het ‘s ochtends terug kouder wordt, is het verleidelijk om je toch nog even om te draaien in dat lekker warme nestje. En dan plots moet je je haasten om op tijd op school of op het werk te geraken. Herkenbaar? Te laat vertrekken zorgt ervoor dat je geen tijd neemt om de nodige voorzorgen te nemen en je probeert toch wanhopig op tijd te geraken. Jammer genoeg ben je niet alleen. Je bent gehaast en neemt risico’s … En toch is het simpel.

Vertrek op tijd en neem zo veel mogelijk voorzorgen. Zorg dat je gezien wordt door het gebruik van de reglementaire verlichting en het dragen van reflecterende kledij op de fiets, bromfiets, step of te voet. Als je je kinderen begeleidt naar school, geef dan het goede voorbeeld. Draag ook die helm, trek ook dat reflecterende hesje aan en ga er niet te snel van uit dat automobilisten je gezien hebben en je voorrang zullen geven.

Tijd nemen om te ontdooien

Zeker bij vriestemperaturen neemt niet iedereen de tijd om de ruiten voldoende te ontdooien. Iedereen weet ondertussen dat je dat beter niet doet met heet water. Door ijs en sneeuw is niet alleen het zicht tijdelijk onvoldoende, maar je kunt ook nog meer verblind worden door de laaghangende zon. In zo’n geval zie je echt niks meer! Zorg dus voor propere ruiten en vul op tijd de ruitensproeiervloeistof bij. Zout en pekel maken je ruit wit, dus zal je meer moeten sproeien. Het is ook geen overbodige luxe om een goede zonnebril binnen handbereik te hebben.

Als het ‘s ochtends terug kouder wordt, is het verleidelijk om je toch nog even om te draaien in dat lekker warme nestje.

Snelheid aanpassen en veilige afstand bewaren

Allerlei veiligheidssystemen kunnen de remafstand en de wegligging in bochten beïnvloeden en door het gebruik van winterbanden of all-weatherbanden zal je minder snel de controle over het stuur verliezen. Als je daarnaast alert blijft door je snelheid aan te passen en de veilige afstand te respecteren, kan je veel leed voorkomen. Al deze veiligheidssystemen helpen de bestuurder, maar kunnen onveilig rijgedrag niet compenseren. En nog even een open deur intrappen: laat die GSM buiten handbereik!

Dan moeten we het nog even hebben over de moderne vervoersmiddelen: elektrische fietsen en steps, speed pedelecs en andere. De hoge snelheid en het hogere zwaartepunt van deze vervoersmiddelen is een grote risicofactor voor ongevallen. Wees dus extra voorzichtig in bochten, en bij niveauverschillen, zeker in de herfst waarbij je te maken kan hebben met een glibberig wegdek door bladeren of onverwachte ijsplekken.

Je merkt het doorheen heel deze tekst: we moeten er samen voor zorgen dat het veilig blijft voor iedereen! Stay safe!

Peter LandsheereDoor Peter Landsheere

Algemeen Directeur VAB-rijschool

Vorig artikel
Volgend artikel