woning winterproof
Bouwen & Wonen

Maak je woning winterproof

De winter is het seizoen van knusse feestdagen, maar ook van barre temperaturen en hoge verwarmingen. Het valt niet mee om je woning volledig aan te passen, maar deze experts bieden graag hun inzichten zodat jij zorgeloos de winter tegemoet gaat.

winter

Martine Pieters
Zaakvoerder en interieurarchitecte bij Cosy Me

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen als we de winter ingaan?

“De aanvang van de winter is het moment om even tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij je interieur. Welke zaken zijn nog nuttig en welke overbodige dingen mogen weg? Zorg dat alles een plaats krijgt zodat rommel niet de overhand neemt. Dit zal je ook een rustig gevoel geven. Indien je er zelf niet aan uit geraakt, raad ik je zeker aan om een opruimcoach aan te spreken. Onthoud zeker dat slechts één opvallend stuk al je hele interieur kan opvrolijken. Uiteindelijk moet je gewoon durven. Ga ervoor! Een muur in een opvallende kleur schilderen kan echt geen kwaad. Breng wat humor in je interieur met behulp van een foto, behang of beeldje.”

Wat zullen de trends zijn deze winter?

“We willen de natuur naar binnen halen, dus kiezen we voor groene tinten en bladmotieven. Dit kan met behulp van echte planten maar ook met afbeeldingen op kussens en behang. Het heeft trouwens een positieve invloed op ons welbevinden: het gebruik van natuurlijke elementen zoals hout maar ook aardewerk heeft een helend effect. Daarnaast heeft licht een invloed op je humeur, wat belangrijk is tijdens deze donkere dagen. Zorg er dus voor dat je voldoende daglicht binnenhaalt. Heb je een donkere vloer? Leg er een licht tapijt over. Heb je een donkere schouw? Plaats er een spiegel voor die het licht weerkaatst. Er moet een combinatie zijn van natuurlijk licht en kunstlicht.”

Waar vind je inspiratie?

“Ik volg een aantal masterclasses en groepen op Instagram, maar laat me vooral leiden door mijn buikgevoel en het verhaal van mensen rondom mij. Een van mijn grootse inspiratiebronnen is de Japanse vormgeving: rust, harmonie, open ruimtes en soberheid maar gelijktijdig een warm interieur dankzij het gebruik van natuurlijke materialen. Dat merk ik ook wanneer ik ga lopen. In het bos of tussen de velden word ik geïnspireerd door prachtige natuurlijke kleurencombinaties, zowel de groentinten in de planten, de grassen en bomen als de mooie schakeringen in de lucht. De populaire dégradés (verschillende kleurnuances) komen heel veel voor in de natuur.”

winterproofPeter Impe
Managing director bij PUUR-BOUWEN

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen als we de winter ingaan?

“Je woning moet alle seizoenen doorstaan. Een ideaal huis is dan ook een combinatie van verschillende factoren. De ligging en oriëntatie, maar ook de isolatie van je vloeren, muren en het dak. Hoe goed isoleer je? Ramen isoleren bijvoorbeeld slechter dan wanden. In de winter is dat mooi meegenomen, want dan biedt de zon extra passieve warmte, maar in de zomer bestaat de kans op oververhitting. Ook je energiebron speelt van belang. Wanneer je toekomstbestendig wil verwarmen, moet je fossielvrij kunnen verwarmen en koelen. Dit doe je door met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Op die manier verwarm je je woning met de zon en de aarde.”

Wat zullen de trends zijn deze winter?

“We evolueren naar domotica, waarbij zaken gestuurd worden vanuit intelligente toestellen die met elkaar communiceren. Het is een beetje de internet of things dat in woningen binnenkomt. Het is handig, want als je een hele dag weg bent, is het niet evident je energieverbruik te regelen. Daarnaast zien we een trend van bouwprojecten met meer aandacht voor de CO2-voetafdruk van een gebouw. Niet alleen qua energie, maar ook qua materiaalgebruik, de zogenaamde circulariteit van de materiaalstromen. Natuurlijke materialen als cellulose, kalkhennep, houtwol, hout en katoenisolatie hebben weinig of zelfs een CO2-positieve impact en kunnen hergebruikt worden in een volgende bouwfase. Op die manier verminderen we de CO2-uitstoot in de bouwsector en creëren we een warm, gezond binnenklimaat.”

Waar vind je inspiratie?

“Je vindt veel terug op websites zoals ecobouwers.be en het professionele netwerk van Vibe. Ook vanuit Vlaanderen Circulair werkt men aan een website om circulariteit en nieuwe bouwprincipes meer door te geven aan de burger. Wat is het net, wat zijn de oplossingen, bij wie kunnen ze terecht, al die vragen. Je hebt ook nog de energiehuizen per provincie waar je te raden kan voor inspiratie of feedback. Ikzelf zit al van mijn 22 jaar in dit milieu. Ik zit in verschillende netwerken, lees boeken, blogs, websites en fora en volg seminaries. Het is een continu proces. Je kan niet alles op één punt terugvinden. De ene heeft het over materiaal, de andere over innovatie, technieken of stedenbouwkunde. Het blijft een boeiende wereld, die bouwsector.”

winterWim Verellen
Tuinarchitect bij Verellen Tuinarchitectuur

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen als we de winter ingaan?

“De belangrijkste laatste stap bij aanvang van het winterseizoen is om je gras een laatste keer te maaien. Op deze manier heeft het de hele winter lang de gepaste lengte. Maai het zeker niet te kort om een sterk gazon te behouden. Vaste planten die uitgebloeid zijn mogen nu ook gesnoeid worden. Zie je kale plekken in plantgroepen? Dan is dit het gepaste moment om bij aan te planten of plantengroepen te scheuren. Bloembollen kunnen nu reeds geplant worden om een kleurrijke voorjaarstuin te bekomen. Tot slot is het ook belangrijk om aanwezige fauna in je tuin te beschermen tegen koudere temperaturen. Voorzie dus voeding en schuilplaatsen voor je tuinbewoners.”

Wat zullen de trends zijn deze winter?

“Door de lockdowns die we het afgelopen anderhalf jaar hebben meegemaakt, apprecieert iedereen het des te meer om buiten te zijn. Het weer en de temperatuur hoeven niet ideaal te zijn, op voorwaarde dat we buiten samen kunnen zijn. Een trend die hieruit voortvloeit zijn buitenruimtes, al dan niet bestaande uit enkel groen, een bijgebouw of een combinatie van de twee. Hier kan je ver in gaan. Sommigen kiezen voor een terras met overkapping en een buitenkeuken, anderen voor een tuinkamer. Afhankelijk van je wensen, noden en tijdsinvulling zijn er mogelijkheden om ook in de winter of tijdens de andere seizoenen als je in België woont, buiten te kunnen vertoeven.”

Waar vind je inspiratie?

“Inspiratie kan je overal vinden. In de natuur tijdens wandelingen, onder bepaalde weersomstandigheden of in andere uitzichten dan degene die je uit je eigen buurt gewend bent. Denk vooral aan welk gevoel je wil krijgen van je tuin. Sommige mensen houden van een ruige, wilde tuin zoals in een natuurlijk landschap. Anderen ontspannen volledig dankzij een zeer cleane setting. Denk ook aan de functie van jouw tuin in de winter. Ontvang je graag mensen? Kies dan voor een gezellige en warme plek, zoals bijvoorbeeld een buitenkeuken. Het kan ook kleiner, in de vorm van een plaats met beschutting voor een winterbarbecue.”

16.11.2021
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel