herinneringen
Gezin

Nostalgisch nieuwe momenten bakken

26.11.2022
door Rosalie Van Hoof

De kruidige geur van speculaas, de zoete smaak van marsepein en de spanning van het aftellen naar 6 december. Herinneringen met een gouden randje in overvloed, die je nu op jouw beurt kunt meegeven aan je kinderen. Met dit advies (her)beleven jullie samen een magische periode.

Cadeautjes zijn leuk, maar eerlijk: welke herinneringen aan Sinterklaas beroeren je vandaag nog het meest? Doorgaans zijn dat de gezelligheid, de spanning en – uiteraard – al het lekkers. Sinterklaas is een traditie, ondergedompeld in sfeervolle geuren, kleuren en smaken. “Eigenlijk is de beleving voorafgaand aan het feest zelf minstens zo belangrijk”, vertelt Ine Brands, die met haar webshop Studio Lala de liefde voor DIY-feestdecoratie doorgeeft. “Knutselen met de kinderen is voor mij echt onderdeel van de voorbereiding op het sinterklaasfeest, dat doen we ieder jaar.” Een aftelkalender, tekeningen, slingers en een tot stoomboot omgetoverde feesttafel vormen al de helft van het plezier. “Wij geloven volledig in het gezegde: het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen.”

Een wauwgevoel kun je niet kopen, wel creëren. “Een toffe tip”, geeft Ine Brands nog mee, “leg op 6 december al wat letterkoekjes aan het bed van je kindjes. Bij het opstaan zien ze dan meteen: de Sint is geweest! Kinderlijk enthousiasme verzekerd.” Maar behalve spanning is ook het samenzijn met de familie een belangrijk onderdeel van de gezellige sfeer. Volgens psycholoog en baktherapeut Denise Kuppens is samen bakken dé ideale ouder-kindactiviteit om tradities te kleuren. “Het is zo waardevol. Je leert elkaar op een andere manier kennen”, zegt ze. Samen een recept volgen, taken verdelen en ten slotte een geurig gebakje uit de oven halen: het zorgt voor warme momenten én voldoening. Al mag de focus niet te hard op het eindresultaat liggen. “Ik begrijp dat mensen graag tradities beleven zoals zij het vroeger ervaren hebben, en misschien die specifieke mijter uit speculaas willen namaken, maar de focus ligt beter op de ervaring. Sommige ouders hebben het moeilijk dat aspect los te laten, onze maatschappij is vandaag nu eenmaal erg prestatiegericht.”

Prikkel de zintuigen van je kind.

Maak je ook niet druk over de eventuele rommel in de keuken, maar focus ook hier op de ervaring. “Prikkel de zintuigen van je kind”, raadt Kuppens aan. In plaats van een eitje met de mixer onder het beslag te mengen, is het fijner om je kind ermee aan de slag te laten gaan. “Kijk samen hoe de schaal breekt en het eitje verdwijnt met de klopper, hoe het verandert van massa”, geeft Kuppens mee. “Laat je kind bijvoorbeeld ook eens proeven van het verschil tussen suiker en zout, of ruik bewust de specifieke citrusgeur van citroenzeste. Zo’n momentje brengt humor in het gebeuren.” In het moment zijn is essentieel bij het samen bakken. “Als je ondertussen berichtjes aan het beantwoorden of de soep aan het klaarmaken bent, gaat dat moment van samenzijn verloren in de waan van de dag. Dat is zonde.” Voor ouders is bakken met een kind een goede oefening in mindfulness, aldus de therapeute.

Nostalgisch bakken is dus zeker een aanrader, maar nostalgie is een gevoel en dat kun je onmogelijk toevoegen als ingrediënt. “Ik zou ouders aanraden niet al te naarstig te proberen herinneringen na te bootsen. Dan ga je namelijk voorbij aan het nut ervan. De essentie is de traditie die je meegeeft aan je kinderen”, zegt Kuppens. De sinterklaastraditie gaat terug tot in de 15de eeuw, toen armen hun schoen in de kerk zetten en rijke burgers daar wat geld in stopten. “In plaats van uit te pakken met veel dure cadeaus, kan het waardevol zijn om je kind deze boodschap mee te geven: dat het sinterklaasfeest ook een beetje om dankbaarheid gaat.”

Of het nu bakken of knutselen is, die mooie herinneringen blijven een kind bij. “Je creëert huiselijke momenten die je kinderen zich later op hun beurt gaan herinneren”, vult Ine Brands aan. “Dat hoeft niets bombastisch te zijn, het zit vaak in de kleine dingetjes, net daarom zijn tradities zo waardevol.”

Vorig artikel
Volgend artikel