skivakantie
Reizen

Zonder brokken de berg afglijden

16.11.2021
door Frederic Petitjean

De winter staat voor de deur en dat betekent voor heel veel mensen weer plannen maken voor een skireis. Waar gaat de Belg graag naar toe? Wat mag dat kosten? En hoe hou je het veilig? Didier Praet van reisbureau Snowmania en Xavier Van Caneghem van verzekeraar Europ Assistance leggen uit.

Bestemmingen

Ruim 730.000 Belgen boeken jaarlijks een skivakantie, zo blijkt uit een onderzoek dat Savoie Mont Blanc Tourisme en enkele skistations in 2019 lieten uitvoeren. Een behoorlijk aantal landgenoten houdt er dus van op om de latten te staan, maar moest de voorbije jaren verstek geven, corona, weet u wel. Het appetijt om een reis te boeken is dan ook erg groot, zegt Didier Praet van het gespecialiseerde reisbureau Snowmania uit Heist-op-den-Berg. “Je voelt dat heel veel klanten weer snakken naar een skivakantie. Veel mensen wachten dan ook niet af, de eerste boekingen liepen bij ons eind augustus, begin september al binnen.”

Qua bestemmingen is de Belg een traditionalist. Uit het onderzoek van Savoie Mont Blanc Tourisme bleek al dat Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië de favorieten zijn. Dat is ook de ervaring van Didier. “Dat kwartet maakt inderdaad de absolute meerderheid uit van de boekingen, vooral in het segment waar wij op mikken: familievakanties, groepsvakanties en bedrijfsreizen. Die vier voor zijn goed voor zeker 90 procent. Pas op, het is perfect mogelijk om te gaan skiën in pakweg Zweden, Canada of zelfs Turkije, maar dat zijn toch echte nichemarkten. Zwitserland was ooit ook populair, maar dat land is zo waanzinnig duur geworden dat het zichzelf uit de markt heeft geprijsd. In Oostenrijk, Frankrijk en Italië krijg je gewoon veel meer waar voor je geld.”

Qua bestemmingen is de Belg een traditionalist: Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië blijven de toppers.

Vakantiebudget

Qua centen lopen de cijfers heel erg uiteen, zegt Didier, van low budgetreizen tot een luxe skivakantie. “Wat in alle budgetcategorieën tegenwoordig wel in is, is de all-in-formule. Dan bedoel ik geen Club Med-toestanden, maar wel dat alles geregeld is van aankomst tot vertrek: vervoer, toegang tot de pistes, de skipasjes, skilessen…mensen willen zich daar ter plaatse geen zorgen meer over maken. We zien ook duidelijk dat de populariteit van busreizen afneemt, allicht door corona. De meeste mensen gaan liefst met de eigen wagen.”

Eens ter plekke is het natuurlijk ook zaak om een en ander veilig te houden. Dat dat niet altijd lukt, bewijzen de zogenaamde “gipsvluchten”: de stoet landgenoten met een gebroken been of arm die vanuit de skigebieden met een vliegtuig gerepatrieerd moeten worden. “In de krokusvakantie van 2020 repatrieerden wij ruim 240 geblesseerde vakantiegangers en hun familie uit de Alpenlanden, al waren dat niet allemaal skiërs”, zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. “Het soort kwetsuren hangt af van de leeftijd. Het zal niemand verbazen dat snowboardblessures zich vooral voordoen bij de jongere en skiblessures vooral bij oudere wintersporters. Wat we ook zien is dat het aandeel van de -10-jarigen ook elk jaar groter wordt. Zij vertegenwoordigden liefst 44 procent van het aantal gekwetsten in die periode.”

skivakantie

Gevaarlijk?

Hoe gevaarlijk je je skivakantie maakt, hangt natuurlijk vooral van de vakantieganger zelf af. Sommige mensen houden het bij hoogstens wat langlaufen of sneeuwschoenwandelen, andere gaan graag rodelen of snowkiten. “Hoe je het ook wil aanpakken, er zijn toch wel een paar basisregels waar je je best aan houdt”, geeft Van Caneghem mee. “Het is natuurlijk absoluut onmisbaar om een helm te dragen en ook de rest van je materiaal moet goed overeenstemmen met je gestalte en moet in goede staat zijn. Begin ook zeker een week of drie voor je vertrek met wat fysieke voorbereiding: gaan fitnessen is zeker een goed idee en ga ook al eens trainen in een indoor skipiste in België. Het helpt ook dat je jezelf goed kunt inschatten en dat je je bewust blijft van de risico’s. We zien dat er gewoonlijk meer ongevallen op de pistes plaatsvinden enkele dagen nadat de vakantiegangers zijn aangekomen. Na één of twee dagen oefenen, worden veel (onervaren) skiërs of snowboarders al wat zelfzekerder en beginnen ze meer risico’s te nemen. En dat kan heel snel fout lopen.”

Vorig artikel
Volgend artikel