Lifestyle

Vrouwelijkheid: een waaier aan diversiteit

10.04.2021
door Fokus Online

De moderne vrouw valt niet langer in hokjes te steken. En de invulling van wat ‘vrouwelijkheid’ betekent, dat is voor ieder anders, zoveel is zeker. We stelden daarom aan zes straffe vrouwen de vraag: Wat betekent ‘vrouw-zijn’ voor jou, en wanneer voel jij je ‘op-en-top vrouw’? 

vrouwEva Daeleman

Schrijver en bewustzijnscoach. Liefhebber van de zee en pindakaas, vrouw van Stijn en mama van Moon.

“Voor mij betekent ‘vrouw zijn’ tijd maken om te bewegen. En dat liefst op een manier die mijn yin-energie activeert, bijvoorbeeld door een yogasessie, zwemmen, dansen… Of ik neem een heerlijk ruikende douche, ik tut me helemaal op, en ook vrijen met mijn man hoort daarbij, natuurlijk. Ik merk dat ik me minder vrouw voel wanneer ik alles in het leven probeer te controleren. Wanneer ik loslaat en vertrouw, dan borrelt die vrouwelijkheid weer op.” 

vrouwelijkheidAssita Kanko

Europees Parlementslid

“Elke knuffel van mijn dochter, elke les van mijn vader. Ieder hartzeer en elke liefdesbrief. Iedere promotie en succes. Elke onzekerheid en twijfel. Ik ben mijn angsten en mijn lach. Ik ben elke uitdaging die ik ben tegengekomen en elk boek dat ik heb gelezen. Elke dans, jurk en paar schoenen. Ik ben een puzzel gemaakt van een miljoen stukjes, zowel gebroken als heel. Vrouw zijn is ingewikkeld. Een voorrecht en een vloek. Het vinkt veel vakjes aan en speelt verschillende rollen. Het zijn geen lichaamsdelen of titels: vrouw, dochter, moeder, minnaar. Vrouw-zijn is een reis, geleid door de opoffering en vooruitgang van degenen die ons voorgingen. We smeden een beter en helder pad voor zij die na ons komen. En ik doe mijn best om een steentje te kunnen bijdragen.”

vrouwLeonie Lagaune

Mama-blogger

“Een zwangerschap, een kindje op de wereld zetten, datzelfde kindje borstvoeding kunnen geven… Dat zijn voorrechten die een vrouw toekomen. Ik ben momenteel 28 weken zwanger van ons vierde kindje – ons derde kindje kwam stil op de wereld na 21 weken zwangerschap. Week na week verandert mijn lichaam en verschijnen er meer vrouwelijke rondingen. Die transformatie is wonderlijk. Een bevalling is pure, vrouwelijke oerkracht. Ik kijk er niet tegenop om weer te bevallen en hoop dat het op natuurlijke wijze kan gebeuren. Die kinderzorg en mezelf in de ochtend kunnen opkleden in vrouwelijke outfits, dat doet me elke dag opnieuw op-en-top vrouw voelen.”

vrouwelijkheidFarah El Bastani

Modestiliste 

“Er zijn twee aspecten die mij op-en-top vrouw maken. Het eerste is parfum: ik ga steeds op zoek naar een geur die mijn eigenheid symboliseert en waar ik me (op dat moment) in herken. Het tweede aspect zijn juwelen. Juwelen versterken mijn vrouwelijkheid, ze zetten mijn persoonlijkheid visueel extra kracht bij. Ik hou van uitgesproken geuren of statement pieces die mijn vrouwelijkheid in de verf te zetten.” 

vrouwClaudia Van Avermaet

Kundalini yogadocente, mindfulnesstrainer, personal coaching en natuurvoedingsdeskundige

“De vraag deed me een beetje rillen. Iedere vrouw is immers op-en-top vrouw. Het heeft niks te maken met hoge hakken, make-up en de laatste trends. Hoewel ik mijn ‘vrouwelijkheid’ ook graag in de kijker zet. Ik zit niet graag in een keurslijf, ik ben dus vooral graag mezelf. Ik kies voor authenticiteit als vrouw, en probeer grenzen te stellen. Vroeger deed ik alles alleen en liet ik me niet helpen. Nu geef ik en ontvang ik.  Hulp vragen is moedig en geeft je vertrouwen. Dat straal je uit in je werk, in je gezin, waar dan ook. Heb jezelf dus lief, want zonder liefde kun je niet functioneren. Sinds mijn burn-out durf ik me kwetsbaar opstellen. Ik hoef mezelf niet langer te maskeren met een nepglimlach. Ik presenteer me liefst hoe ik echt ben, zonder masker. Zo voel ik me pas echt op-en-top vrouw.”

vrouwPetra De Sutter 

Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post

Als je het hebt over vrouwelijkheid, leg ik de link graag met leiderschap. Vrouwelijk leiderschap wordt vaak geassocieerd met empathie, en – hoewel we daardoor wat vervallen in clichés – ik ben er best trots op dat ik een sterk inlevingsvermogen heb. Het blies iedere keer opnieuw leven in al wat ik deed: als mens, als arts, als politica en nu, nog steeds, als viceminister. Er is namelijk niets belangrijker en meer nodig in onze volledige samenleving dan empathie.”

Vorig artikel
Volgend artikel