passie
Jongeren

‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’

22.08.2018
door Fokus-online.be

Vanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Moeilijke zoektocht

Het is moeilijk om op zoek te gaan naar een passie. Zoiets kom je gewoon tegen. Ik ben altijd sportief geweest, dus heb ik dan ook verschillende sporten uitgeprobeerd, waaronder skiën. Maar vanaf het moment dat ik op een board stond, verdwenen de skilatten meteen naar de zolder. In het begin deed ik het puur voor het plezier, maar dat is sterk uit de hand gelopen. Al snel zetten mijn ouders me verschillende keren per week af aan de indoorpiste in België om te trainen.  

Oneindig bijleren

Nu reis ik dus constant de wereld rond, train in een ongelooflijk natuurlandschap midden in de bergen, en kom ik op plaatsen waar ik normaal gezien nooit zou komen. Ik kan me volledig uitleven in een sport waarin ik oneindig kan bijleren. Dat maakt alles zo uniek. 

Juiste opofferingen

Uiteraard vraagt topsport opofferingen, maar het komt erop aan om steeds de juiste opofferingen te maken, en dat leer je door de jaren heen. Wel leef ik volgens het idee om niets te doen dat tegen mijn goesting of principes ingaat. Natuurlijk moet je af en toe compromissen maken maar qua opofferingen, blijf ik trouw aan mezelf. 

Een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunen, is onmisbaar. Seppe Smits

Achterban

Gelukkig heb ik ook een achterban die me ontzettend steunt. Mijn ouders steunden me volop ook al is het geen goedkope sport, en hebben ze veel kilometers afgelegd voor mij, gewoon om me gelukkig te zien. Om uit te blinken in iets heb je dus zelf wel de passie en het talent nodig, en moet je er hard voor willen werken, maar een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunt, is onmisbaar. Je moet mensen achter je hebben staan, die je gedachten ook af en toe kunnen verzetten en je met de voeten op de grond zetten. 

Take it as it comes

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets wilt bereiken en je er de passie voor hebt, je er goed in zult zijn. Dus hoog tijd om op zoek te gaan naar je passie. Mijn goede raad hierin? Take it as it comes: experimenteer, probeer zoveel mogelijk zaken uit, en heb vooral plezier in het proces. Dat is het belangrijkste aspect in alles wat je doet. En wanneer je hierin het plezier vindt, pas dan zul je erin uitblinken.

Vorig artikel
Volgend artikel