avonturier
Outdoor

De vier gedaanten van de avonturier

15.02.2023
door Heleen Driesen

De wereld laat zich op meer dan één manier ontdekken. Verkies jij de blote sterrenhemel boven een hemelbed? Of kan een tweesterrendiner je toch meer bekoren dan een blikje opgewarmde ravioli? Omarm zonder gêne jouw eigen versie van de avonturier. 

avonturierHardcore vrijbuiter 

Typisch is de hardcore avonturier een buitenmens die de koude en het ongemak niet schuwt en met plezier zijn eigen potje kookt of vuurtje stookt. Deze geboren Robinson Crusoe (m/v/x) gaat spoorzoeken en wild spotten in de bossen van het Noorden, kampeert onder een rots in een uitheems nationaal park of legt zijn slaapzakje op een onbewaakt strand. Echte waaghalzen overnachten op een houten plankier tussen de boomtoppen of hangen in een kingsize theezak te bungelen aan een bergklif. Rust- en meerwaardezoekers reizen op een kameel door de Jordaanse woestijn of ontdekken de ultieme vrijheid van het Australische achterland, de Mongoolse Hoogvlakte of de Nieuw-Zeelandse bergen.

avontuurAuthentieke durver 

De authentieke durver krijgt lichtjes jeuk van het woord ‘glamping’, maar voelt tegelijk weinig voor primitief wildkamperen. Deze versie van de avonturier geeft de voorkeur aan een originele reiservaring met een basis aan comfort, in een accommodatie met onvervalste charme. De perfecte tussenvorm is een overnachting in een tipi, een tiny house, een airlodge (een huisje maar dan onder tentdoek) of een pod (kleine houten ruimte) op een geheime locatie in de natuur. Ook een verblijf in een traditionele yurt (nomadentent) kan dit type vakantieganger zeker bekoren. Een geweldige back to basic blijft de huttentocht, met na het harde fysieke labeur een warme slaapplaats op de schitterendste plek.

avontuurSalonavonturier

Deze toerist-ontdekkingsreiziger wil graag iets van de wereld zien en geniet van unieke ervaringen buiten de platgetreden paden. Al beleeft hij die wel het liefst in comfortabele luxe én met de juiste Instagrammabilityfactor. Overnachten in een Zuid-Afrikaanse boomhut? Top! Als de gids de cava klaarzet en het riante hemelbed op veilige hoogte staat. Het noorderlicht zien? Zalig! Maar dan wel vanuit een spectaculaire glazen iglo, zoals je die tegenwoordig in Finland vindt. Dichter bij huis komt de salonavonturier aan zijn trekken in een knus ingerichte oude graanmolen, vuurtoren, voormalige gevangenis, circuswagen, tram of kapel. Originele opties troef.

avonturierHuis- en tuinkampeerder

Waarom verre bestemmingen opzoeken als je het vakantiegevoel ook perfect thuis kunt imiteren? De huis-tuin-en-keukenkampeerder maakt een intiem feestje van zijn staycation 3.0. Hij gaat ‘microkamperen’ in een weiland, op het erf van een oude hoeve of in een mooi aangelegde tuin bij mensen thuis. Even toestemming vragen en dan volop ontstressen en genieten! Op-en-top relaxed kamperen doe je ook in eigen huis of tuin. Beschikbaar op loopafstand: proper sanitair, een extra donsdeken en een waterkoker. Of bouw als ultieme kampeerervaring een boomhut in je eigen achtertuin. Wakker worden bij het kwetteren van de vogels om dan fris en monter naar het werk te vertrekken? Vakantie is a way of life

Vorig artikel
Volgend artikel