koken
Outdoor

Buiten koken: Een warme hap in de frisse lucht

15.02.2023
door Victor Peeters

We trekken op avontuur. Doorheen ongerepte paadjes en dichte bossen. Hoe dieper we ons in het avontuur begeven, hoe minder winkels en restaurants de revue passeren. Ons oerinstinct komt boven. Koken in het bos of liever thuis barbecueën? Allemaal mogelijk. Bushcrafter Mike De Roover en sterrenchef Benjamin Laborie leggen uit.

Regen, wind of sneeuw. In de frisse buitenlucht zijn we veel kwetsbaarder dan in een strakke nieuwbouwkeuken, en daarbij ook beperkter in onze culinaire mogelijkheden. Buiten koken vergt zwaardere arbeid, maar de beloning is des te groter. “Binnen heb je alle controle en dat heb je in een bos duidelijk niet”, bevestigt Mike De Roover. “Wanneer je echt van nul start, moet je eerst op zoek naar droog hout om vuur te maken. Dode bomen zijn hier geschikt voor. Wat dennenhars en een lucifer erbij en in een mum van tijd heb je de basis van je buitenkeuken.” De zoektocht naar ingrediënten kan beginnen. “Het bos is een supermarkt, maar wees je ervan bewust dat niet al het moois ook eetbaar is. Het bos zit vol giftige planten. Om zelfzeker je ingrediënten uit te kiezen is een bushcraftcursus geen overbodige luxe. Tijdens deze lessen staat het respect voor de natuur centraal. Je moet niet meer nemen dan nodig”, haalt De Roover aan.

koken

Grillen

Is dit net een stapje te ver, maar wil je wel proeven van de voordelen van buiten koken? Haal dan de kolen en aanmaakblokjes maar boven. Toch vereist barbecueën wat meer inzicht dan gewoon wat worstjes op de grill gooien. “Buiten hebben we niet dezelfde middelen als binnen, kleine fouten kunnen daarbij grotere gevolgen hebben”, zegt Benjamin Laborie. “Als eerste tip kan ik meegeven dat je je vlees best ruimschoots op voorhand uit de ijskast haalt voor je begint te grillen, anders zou het kunnen dat de buitenkanten al zijn dichtgeschroeid terwijl de binnenkant nog koud is. Vervolgens verdeel je de stukken vlees, vis of groenten over de uiteinden van de grill. Het midden van de barbecue is voor de meeste producten veel te heet waardoor ze snel kunnen verbranden, en dat wil je een lekkere côte à l’os niet aandoen.” Een barbecue heb je tijdens een trektocht waarschijnlijk niet mee, al zijn de tips van de sterrenchef evengoed toepasbaar op een zelfgemaakt kampvuur.

Pure smaken

“Een lekker stuk vlees sla ik ook niet af, maar als favoriete buitengerecht kies ik zelfgevangen rivierkreeftjes met daslook. Een intense smaak die ik niet snel zal vergeten”, zegt De Roover. Dat is wat buiten koken juist zo speciaal maakt. Het gevoel van vrijheid en zelfstandigheid wanneer je kampvuur begint te branden. De overwinning tijdens het perfect garen van enkele (niet-giftige) bospaddenstoelen. Al deze aparte facetten zorgen ervoor dat elke smaak veel krachtiger binnenkomt. “In de huidige maatschappij zijn we allemaal veel te verhangen aan suiker en zout. Het limiteert onze smaakpapillen omdat we de natuurlijke smaken niet meer herkennen. Gelukkig kunnen we deze terugvinden wanneer we het bos in duiken”, besluit De Roover. 

Vorig artikel
Volgend artikel