jezelf
Jongeren

Gezocht: jezelf

22.08.2018
door Fokus-online.be

Vrijwel onmogelijk: iemand die perfect weet wat hij wilt en het zomaar eventjes allemaal gedaan krijgt. Weten waar je nu precies naartoe wilt in het leven blijft een voortdurende zoektocht. Gelukkig wel eentje die je niet per se alleen hoeft te maken.  

Er komt veel op je af

Faalangst, stress, een gebrek aan zelfvertrouwen, je draai niet vinden in je studierichting of gefrustreerd geraken door je eigen uitstelgedrag. Het zijn geen gevoelens die overlopen van het positivisme, maar de kans is groot is dat je ze ooit al eens hebt ervaren. Jongeren hebben dan ook veel op zich afkomen, zeker als ze ervoor kiezen om de studiepoel te betreden. 

Eenzaam

“Veel studenten geven aan dat ze zich wat eenzaam voelen in alle keuzes en impulsen die op hen afkomen”, zegt studentenbegeleider aan de Universiteit Antwerpen Ruth De Pau. “Steun zoeken, en vinden, bij elkaar kan daarbij helpen.” Het aanbod is dan ook héél uiteenlopend en bij sommigen kan de eeuwige twijfel toeslaan of ze wel de juiste keuze hebben gemaakt. Niet enkel qua studie, maar ook verder in de leefomgeving. Maar ga je op kot? Hoe stel je je financieel veilig? Met wie kruip je de blok in en met wie feest je de blok uit? “Dat is een zoektocht die ieder voor zichzelf te maken heeft. Het is goed om jezelf hierin te leren kennen en te kijken wat werkt.” 

Hulp bij iedere stap

Er zijn dan verschillende initiatieven die je kunnen helpen bij iedere stap van je persoonlijke proces. Dat hoeft niet enkel op het vlak van je studiekeuze te zijn, want soms is het knagende gevoel waarmee je zit nu eenmaal net iets complexer. “Sociaal contact is heel belangrijk bij jongeren die worstelen met eender wat”, zegt ook Annelies Peeters, projectverantwoordelijke bij het OverKophuis Tienen. De OverKophuizen zijn ontstaan uit het initiatief van Rode Neuzendag. “Er zijn nog te veel jongeren die ergens mee zitten, die niet worden bereikt.” 

Veel studenten geven aan dat ze zich wat eenzaam voelen in alle keuzes en impulsen die op hen afkomen Ruth De Pau

Overkop gaan

In een OverKophuis wandel je binnen wanneer je daar nood aan hebt, met welke vraag dan ook. Het is een van de vele organisaties die het klassieke beeld van de hulpverlening doorbreekt, om zo het zoeken naar hulp laagdrempeliger te maken voor jongeren. 

Vertrouwen

“Het is belangrijk om een plek te creëren van vertrouwen. Waar je niet enkel gemakkelijk terechtkunt. Maar ook veel hebt aan elkaar”, beweert Peeters. Ook hier komt het belang van sociaal contact dus weer terug. “Jongeren zijn hier zelf vragende partij naar alles in het kader van zelfontplooiing. Ze stellen elkaar vragen en willen zelfkritisch zijn.” 

Interactie is alles

Jezelf openstellen voor het verruimen van je inzichten, door interactie met anderen, is met andere woorden al een stevige hulplijn voor iedereen die met iets zit. De Pau: “Een omgeving hebben waar je gemakkelijk terechtkunt voor een praatje of een koffietje is erg belangrijk. Het kan helpen om heel bewust voor jezelf te bedenken bij wie je voor wat terechtkunt.” Daarvoor moet je natuurlijk wel durven aftasten, en dat is een groeiproces. “Wij merken dat jongeren goed bestand zijn tegen feedback van anderen, en zich echt wel willen ontwikkelen”, aldus Peeters. En die feedback hoeft niet altijd in de vorm van een gesprek te zijn. “Veel jongeren gebruiken hun hobby om gedachten te vertalen naar iets dat ze kunnen delen met anderen.” 

En-enverhaal

De focus hoeft dan ook niet altijd op de ‘zwaarte’ van het thema te liggen. “Het is een kunst om net de ontwikkeling in het spel of de ontspanning te zien”, gaat Peeters verder. “Het mag gerust een en-enverhaal zijn.” Studeren is natuurlijk ook een manier om te kijken waar je interesses liggen. Zo kan je er later mee aan de slag. “‘Wat kan mij helpen om gelukkig te worden?’, blijft wel een vaak gestelde vraag,” zegt De Pau. “We gaan dan samen met de student op zoek naar hoe je kunt stilstaan bij jezelf en wat je kan helpen om vooruit te komen.” 

Begeleidende hand

Als jongere weet je ondertussen dat er steeds meer verantwoordelijkheden bijkomen, dus ga gerust op zoek naar die begeleidende hand. Er zijn er veel, en je kunt ze gerust af en toe eens loslaten als je de nood voelt om jezelf even af te zonderen. Maak van ‘ken jezelf’ je mantra en dan komt alles uiteindelijk wel goed. Dat ene examen, die opgekropte gevoelens of het vinden van het perfecte ‘zootje ongeregeld’ op kot.  

Vorig artikel
Volgend artikel