baby's
Lichaam

Oorcorrectie zonder operatie mogelijk bij pasgeboren baby’s

22.06.2022
door Fokus Online

Er is een oplossing om veelvoorkomende oorafwijkingen, zoals flapoortjes, te verhelpen bij baby’s. Een preventieve behandeling die de oren van de baby al kort na de geboorte corrigeert, voorkomt een operatie en mogelijke sociale problemen op latere leeftijd.

Ongeveer één baby op drie wordt geboren met een, in meer of minder ernstige mate, vormafwijking van de oren. Naast een gevouwen oortje of een misvorming van de buitenste rand van het oor, zijn afstaande oren de meest voorkomende afwijking: zo’n 5% van de baby’s wordt met ‘flapoortjes’ geboren.

Psychologische impact

In de meeste gevallen gaat het niet om een functionele afwijking, legt plastisch chirurg dr. Michelle Feijen uit. Psychologisch en emotioneel kan een vormafwijking van de oren wel een belangrijke impact hebben. “Uit grootschalige studie blijkt dat kinderen met afwijkende oren vaker pestgedrag en sociale problemen ervaren. Een esthetische correctie leidt tot een betere levenskwaliteit en een grotere zelfzekerheid, ook op latere leeftijd.”

De medische standaard om oorafwijkingen te corrigeren is nog altijd een operatie, bevestigt dr. Feijen. Zoals elke heelkundige ingreep brengt die risico’s met zich mee. “Tot voor kort werd er geen preventieve behandeling aangeboden. In 2018 zag ik tijdens een vervolgstage in de VS hoe dr. Steve Byrd baby’s met een oorafwijking niet-operatief behandelde. De resultaten waren bijzonder mooi, met een succesgarantie van meer dan 95%. Waarom doen wij dit nog niet, vroeg ik me af?”

Eenvoudig en niet-invasief

Vandaag maakt de Nederlandse arts er haar missie van om de EarWell-behandeling ook naar onze ziekenhuizen en esthetische klinieken te halen. Dr. Margot Den Hondt van Ziekenhuis Oost-Limburg is een van de artsen-specialisten in België, Nederland en Luxemburg die de methode sinds kort toepast in haar eigen praktijk. “Het gaat om een eenvoudige en pijnloze techniek, waarbij we een kapje op de hoofdhuid kleven dat de oortjes modelleert. Dat doen we zo snel mogelijk na de geboorte, in het korte tijdsinterval dat het kraakbeen van een kindje nog heel plooibaar is.” 

De volledige behandeling duurt meestal zes weken. Vervelend voor de eerste babyfoto’s, erkent dr. Den Hondt. “Maar uiteindelijk is dat bijzaak als je ziet hoeveel ouders we gelukkig maken en hoeveel kinderen we een latere operatie besparen.”

Het gaat om een eenvoudige en pijnloze techniek, waarbij we een kapje op de hoofdhuid kleven dat de oortjes modelleert.

Een mama getuigt

“Ik ben Evy, mama van twee zoontjes van 3 en 1,5 jaar oud. Mijn man en ik hebben allebei nogal flinke oren. Toen mijn oudste zoontje geboren werd, was ik eerlijk gezegd een beetje opgelucht dat zijn oortjes er op het eerste zicht prima uitzagen. Pas na een paar maanden zag je dat ze best ver van zijn hoofd begonnen af te groeien. Bij de geboorte van mijn tweede zoontje zag ik een gelijkaardige kromming in de oorschelp en heb ik contact opgenomen met dr. Feijen. Samen hebben we beslist om de behandeling op te starten. Daarover heb ik toch even moeten nadenken. Tenslotte wijzig je iets aan het uiterlijk van je kind. Maar als ik mijn zoon op die manier het leven makkelijker kon maken, dan was de keuze vrij helder. De behandeling op zich is vlot verlopen, zonder ongemakken voor de baby. Na twee weken zagen we ook al een eerste resultaat: het gekrulde schelpje was naar een plat oortje gegaan.”

Oor-tot-oor-reclame

Bij haar oudste zoontje overweegt mama Evy geen operatie – hij ziet er nu óók erg leuk uit. Toch had ze voor hem wellicht dezelfde beslissing genomen, mocht ze eerder van de behandeling hebben gehoord. Daar zit voor dr. Michelle Feijen nog een bezorgdheid. “Ouders komen er vaak te laat achter. Jammer genoeg heeft de behandeling bij een baby van enkele maanden oud geen enkel nut meer.” 

Wat de EarWell-ambassadrice aanstaande ouders, maar ook verloskundigen en kinderartsen aanraadt: kijk nadat je de tien vingertjes en teentjes heb geteld, ook eens even heel aandachtig naar de vorm van de oren. “En vraag de opinie van een specialist bij twijfel. Een oorafwijking bij baby’s herken je best al heel vroeg om op latere leeftijd een operatie en persoonlijke onzekerheid te voorkomen.”

Vorig artikel
Volgend artikel