water
Lichaam

6 redenen waarom water goed voor je is

25.06.2022
door Annick Joossen

‘Je moet veel water drinken, dat is gezond’, het is een uitspraak die je vaak hoort. Maar wist je dat water je ook kan helpen om fitter, slimmer én mooier te worden? We zetten zes heilzame effecten van water op lichaam en geest voor je op een rijtje.

Een gezond lichaam

Ons lichaam bestaat voor ruim de helft uit water. Om de vochtbalans op peil te houden, moet je volgens de KULeuven minstens 1,5 liter water per dag drinken. Het maakt daarbij niet uit of je plat of bruisend water drinkt. Voldoende drinken is nodig om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, maar ook om je organen optimaal te laten werken. Als je te weinig drinkt, kun je last krijgen van onder meer hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en futloosheid. Een eenvoudige manier om te controleren of je genoeg drinkt, is kijken naar de kleur van je urine. Is die licht of doorschijnend, dan drink je voldoende.

Een mooiere huid

Genoeg drinken heeft nog andere voordelen. Het zorgt volgens het Leuvens UZ voor een frissere huid en een betere doorbloeding. Al moet daar meteen aan worden toegevoegd dat het geen wondermiddeltje is. Een uitgedroogde huid zal trekkerig aanvoelen en er doffer uitzien, waardoor rimpels en kraaienpootjes eens zo hard opvallen, maar het is niet zo dat je rimpels eenvoudigweg kunt wegdrinken. Als je last hebt van een droge huid, is het ook belangrijk om niet te lang onder een te warme douche te staan. Te heet water beschadigt immers het beschermende vetlaagje op je huid. Daarom raden dermatologen aan om korte, lauwe douches te nemen, en zeker ook niet elke dag te douchen.

Water maakt slimmer

Hersenen hebben hydratatie nodig om goed te functioneren. Als je te weinig drinkt, krijgen de hersenen het volgens de KULeuven moeilijker om informatie te verwerken en op te slaan. Je wordt minder alert en geconcentreerd, wat het lastiger maakt om verbanden te leggen en conclusies te trekken. De universiteit raadt daarom aan om de dag te beginnen én te eindigen met een groot glas water. Water drinken voor het slapengaan, zorgt tijdens de slaap immers voor extra bloeddoorstroming en meer zuurstof en hydratatie van de hersenen. Dat komt onder meer goed van pas voor studenten, want veel leerstof wordt verwerkt tijdens de slaap. 

water

Ontspannen in water

De oude Romeinen wisten al hoe weldadig baden kunnen zijn. Een groot deel van hun sociale leven speelde zich dan ook af in en rond de thermen. De huidige wellnesscultuur is nog steeds geïnspireerd op die thermale baden. Dat merk je bijvoorbeeld ook bij floating. Dat fenomeen bestaat erin dat je ronddobbert in een volledig afgesloten bad (ook wel ‘pod’ of ‘tank’ genoemd) met zout water op lichaamstemperatuur. Omdat je zintuigen daarbij volledig worden afgesloten van de buitenwereld, zorgt dat niet alleen voor een volledige ontspanning van je lichaam, maar ook van je geest. Bovendien werkt warm water niet alleen ontspannend, maar ook pijnstillend. Heel wat zwangere vrouwen kiezen om die reden voor een onderwaterbevalling.

Hydrotherapie

Water is een dankbaar hulpmiddel bij revalidatie-oefeningen. Verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben een hydrotherapiebad. “Hydrotherapie is altijd een onderdeel van een groter behandelplan, maar iemand die bijvoorbeeld niet mag steunen na een gecompliceerde breuk, kan in het bad sneller beginnen oefenen, sneller spierkracht opbouwen en zo sneller revalideren”, zegt paramedisch diensthoofd Suzy Schorrewegen van het AZ Turnhout. Bovendien heeft hydrotherapie een groot toepassingsgebied, gaande van oncologie, chronische pijn en reuma tot orthopedische en neurologische problemen. Maar ook buiten een ziekenhuis kun je terecht. In heel wat openbare zwembaden worden bewegingssessies georganiseerd die heilzaam kunnen zijn bij bepaalde aandoeningen.

Watersport

Zwemmen is dé watersport bij uitstek. Sporten in het water heeft het voordeel dat je intensief beweegt zonder dat je bang moet zijn voor blessures. Door de opwaartse kracht van het drijven is de druk op de gewrichten minder groot, met minder spierpijn tot gevolg. Bovendien train je verschillende spiergroepen terwijl het risico op blessures beperkt blijft. De stuwende kracht van het water zorgt er ook voor dat je bloeddruk en hartslag dalen terwijl de horizontale ligging ideaal is voor een vlotte bloedcirculatie. Bijkomend voordeel: omdat je sport met een lagere hartslag, zal je meer calorieën en meer vetten verbranden. Ook mentaal kan zwemmen een boost geven: uit Brits onderzoek blijkt dat zwemmers gemiddeld 4,3 procent gelukkiger zijn dan niet-zwemmers.

Vorig artikel
Volgend artikel