gewoonten
50+

T’Sjoen: ‘Je kunt je huidige gewoonten vervangen door nieuwe’

02.08.2023
door Fokus Online
gewoonten

Guy T’Sjoen, endocrinoloog UZ Gent, fitte papa en auteur van Fit op 50

Hoe kun je fit worden of zijn rond je 50ste? Het metabolisme wordt wat trager, oude en nieuwe pijntjes stapelen zich op, kleine verantwoordelijkheden zijn groter geworden, en de ongezonde omgeving helpt niet echt. Maar je kunt de controle terug opeisen. 

Bij ons bereikt de gemiddelde man vandaag de leeftijd van 79,6 jaar. De gemiddelde vrouw wordt vandaag 84,0 jaar. Dat is nog steeds een verschil van 4,4 jaar. Dat 50 procent van de Belgen overgewicht en 16 procent obesitas heeft, weten we ondertussen ook en zou op grote schaal al voldoende motivatie zijn om actie te ondernemen. Maar wat is jouw persoonlijke motivatie? Wat is het voordeel dat je zult ervaren als je, op jouw leeftijd, gezonder gaat leven? Wat zal er verbeteren, wat zal je beter kunnen, wat wordt er leuker in je leven?

Omgekeerd, wat is het nadeel als je niet aan de slag gaat? Hoe beïnvloeden jouw huidige gezondheidskeuzes (eten, bewegen, slaap) je levenskwaliteit nu? Hoe beïnvloedt dit je zelfbeeld, de relatie met je partner en (klein)kinderen? Deze vragen moet je jezelf stellen. Kies je voor controle loslaten, voor afwezigheid van motivatie, voor moe en gelaten zijn? Het leven kan mooi, interessant, spannend zijn op elke leeftijd. Er valt zoveel te beleven, te proeven en te ervaren. Misschien geniet je er zelfs nog meer van op iets oudere leeftijd, met al de ervaring en kennis die je al op zak hebt.

Een gezonder bord is altijd mogelijk als je daar voortaan je prioriteit van maakt.

Als je gespaard bent van niet te controleren gezondheidsproblemen, dan zal je lichaamsgewicht vooral in de keuken bepaald worden. Een gezonder bord is altijd mogelijk als je daar voortaan je prioriteit van maakt. Plezier bestaat uit gezonde voeding op tafel zetten, voor jezelf, voor je gezin en voor je vrienden. Met eenvoudige en haalbare aanpassingen heb je meer kans om op de lange termijn resultaten te boeken, zonder te vervallen in het jojo-effect. Dat 5 weken durende bizarre uitsluitings- of crashdieet dat je een sixpack belooft, doet je meer kwaad dan goed. Je huidige gewoonten kunnen vervangen worden door nieuwe. Een nieuwe routine van jezelf, een gezondheidsplan waar je van elke positieve stap blij wordt. 

Maak de keuze om slimmer te winkelen, die smartphone weg te leggen, die e-mails even te laten wachten, op tijd te gaan slapen en om tijd te maken voor je wandeling, je beweging en voor je gezin en je vrienden.  Iemand met overgewicht, overlopend van de stress, is niet het ideale rolmodel voor de eigen familie of voor anderen. De controle terugnemen en dit voor jezelf doen hebben een belangrijke invloed op je omgeving. Als je gezonder bent, meer energie hebt, plezier hebt aan je gezondheidsplan, dan is dat inspirerend voor de mensen rondom jou. Jouw gedrag heeft ook invloed op jongere mensen, en dan ben je inspirerend voor een volgende generatie. 

Vorig artikel
Volgend artikel