dieet
Gezondheid

Het belang van digitale tools in de strijd tegen obesitas

27.04.2021
door Fokus-online.be

Gewicht verliezen blijft voor velen een moeilijke strijd. Uit onderzoek is gebleken dat professionele opvolging en informatieverlening in combinatie met digitale tools mensen kunnen helpen bij het volhouden van hun dieet, en het bereiken en behouden van hun streefgewicht.

“De combinatie van digitale ondersteuning en persoonlijke begeleiding is noodzakelijk in de behandeling van overgewicht”, vertelt Kelly De Wever, General Manager van PronoKal Group Benelux, pionier in onderzoek en ontwikkeling van medische behandelingen tegen overgewicht en obesitas.

Digitalisering van de gezondheidszorg

Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook binnen de gezondheidszorg wordt e-health meer en meer geïntegreerd. Eerder dit jaar voerde het UZ Leuven een onderzoek uit naar de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom. Wat bleek: een laag FODMAP-dieet dat werd gevolgd met behulp van een applicatie, werkte efficiënter dan klassieke medicatie.

Ook apps op de smartphone in de strijd tegen overgewicht winnen aan populariteit: wereldwijd zijn er zo’n 80.000 apps beschikbaar. Onderzoek van Carter et al. toonde aan dat de therapietrouw beduidend hoger was bij patiënten met de mobiele app, in vergelijking met patiënten die het dieet volgden met behulp van informatieverlening op papier of via een website.

Blended care

Een digitale app is echter niet de heilige graal van het diëten. Het merendeel van de gebruikers breekt zijn of haar dieet vroegtijdig af, omdat de apps geen rekening houden met psychologische factoren en het belang van gepersonaliseerde feedback. “E-health kan een echte motivator zijn in het volgen van een dieet. Losstaand beschikken deze apps echter niet over de nodige efficiëntie. We merken dan ook een hoge drop-out bij mensen die enkele gebruik maken van een dieet-applicatie”, aldus Kelly De Wever. “Het wordt pas echt interessant in combinatie met persoonlijke begeleiding en advies. We spreken dan over blended care. Digitalisering in de behandeling van overgewicht en obesitas onder begeleiding van een professioneel team van begeleiders is niet alleen een meerwaarde, maar een noodzaak.”

E-health kan een echte motivator zijn in het volgen van een dieet. Losstaand beschikken deze apps echter niet over de nodige efficiëntie.

Kelly De Wever, General Manager PronoKal

Ross et al. voerden onderzoek uit waarbij patiënten die een dieet volgden, werden verdeeld op basis van drie methodes. Een eerste groep patiënten ontving hun instructies op papier. Een tweede groep kreeg dezelfde instructies door via een applicatie op de smartphone, met ondersteuning van een slimme weegschaal. De derde groep volgende net dezelfde methode als groep twee, aangevuld met telefonische consultaties. Het resultaat: de laatste testgroep behaalde het grootste succes qua gewichtsverlies.

Dieet op maat

“Het mag duidelijk zijn: een dieet werkt het allerbeste bij patiënten die persoonlijke medische begeleiding krijgen, mét digitale tools ter ondersteuning”, gaat De Wever verder. “Persoonlijke ondersteuning en advies maakt dat mensen een op maat gemaakt dieet aangereikt krijgen, wat voor de beste resultaten zorgt. Psychologische ondersteuning en gepaste lichaamsoefeningen vormen onmisbare schakels hierin.”

Het gebruik van digitale tools zoals PronoKal Connect, bestaande uit een app voor de smartphone die in verbinding staat met een intelligente weegschaal die de lichaamssamenstelling kan meten, vormen de perfecte aanvulling hierop. Hierdoor voelen mensen zich 24/7 verbonden met hun dieet. Ze worden zowel gevoelsmatig als fysiek ondersteund, dag en nacht. De app reikt hen informatie over hun dieet, voedingsrichtlijnen, lichaamsoefeningen en recepten aan. “Patiënten hebben alle informatie over de dieetmethode inzake voeding en beweging bij de hand. Ze krijgen tips en tricks mee voor een gezonde levensstijl op lange termijn. Die constante verbondenheid werkt enorm motiverend. Het helpt hen bovendien nog beter hun dieet te voltooien en een gezond gewicht te bereiken en te behouden”, besluit Kelly De Wever.

Vorig artikel
Volgend artikel