lichaam
50+

Koester je lichaam: Sporten en smeren als heilige graal

11.10.2023
door Rosalie Van Hoof

Met waardevolle spullen springen we bedachtzaam om, zo gaan ze langer mee. Hetzelfde geldt voor ons lichaam. Een lijf gaat niet roesten, maar onvermijdelijk verrimpelen. Gezondheidsexperts reiken tips aan voor het duurzaam ‘conserveren’ van je lichaam. 

Geen mens blijft eeuwig fit. De medische literatuur is daar stellig in: vanaf de leeftijd van 23 jaar begint het gelaat te verouderen, vanaf 35 neemt de spiermassa af. Maar ‘40 is het nieuwe 50’, en de fontein van de jeugd sproeit, mits wat inspanningen, verder dan verwacht. “Ik ben vandaag véél fitter dan toen ik 20 of 30 was”, vertelt Guy T’Sjoen (53), androloog-endocrinoloog (UZ Gent) en auteur van het boek Fit op 50. “Op die leeftijd had ik geen tijd om te sporten. Het leven bestond uit studeren en werken. Vandaag is er meer vrijgekomen tijd en heb ik ook meer motivatie om aan mezelf te werken. De inspanningen die ik nu lever, daar pluk ik binnen pakweg 20 jaar, wanneer de kans op ziek worden groter is, de vruchten van.” 

Weerstandstraining

T’Sjoen vindt een gezonde levensstijl – waarvan sporten een groot deel uitmaakt – belangrijk om inactiviteit op latere leeftijd te vermijden. “Wanneer je inactief wordt op latere leeftijd, kan dat sneller een vicieuze cirkel worden.” Overtollige kilo’s gaan er ook niet zomaar meer af. T’Sjoen sport twee keer per week een uur en gaat prat op weerstandstraining. “In één sessie probeer ik telkens alle spiergroepen aan te spreken. Dat betekent alternerend zowel duwen als trekken, bovenlichaam en benen trainen. Weerstandstraining zorgt voor meer spierkracht, en meer spierkracht betekent meestal sterke botten. Daarnaast zorgt dit voor een betere cardiovasculaire gezondheid en insulinegevoeligheid, wat belangrijk is voor de suikerspiegel in het bloed.” Iedere dag sporten is op latere leeftijd niet aangeraden. “Het lichaam herstelt trager, je last best telkens één dag rust in tussen sportsessies, en voldoende slaap.” Ook sporten met een hoog valrisico raadt hij eerder af.  

Wie zijn lichaam als een Porsche in de watten wil leggen, kijkt ook best naar de potjes in de badkamer. Dagmar Ostijn (53) ziet als dermatoloog namelijk hoe de jaren zich aftekenen in het gezicht. “De huid veroudert zoals een matras dat doet: de elasticiteit verdwijnt, er is minder veerkracht en er ontstaan meer deuken – rimpels. Ook het bot krimpt met het ouder worden, waardoor de huid meer gaat hangen. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen, alleen zijn vrouwen ook hormonaal extra belast”, vertelt ze. “Mijn generatie is bijvoorbeeld niet opgegroeid met het belang van zonnecrème. Veel schade is daarom onherroepelijk, maar ik zie wel bij mezelf en in mijn naaste omgeving het verschil tussen wie de afgelopen tien jaar is gaan smeren en wie niet.” 

Zonnecrème is de beste antiverouderingscrème voor het gelaat.

– Dagmar Ostijn, dermatoloog

Rimpels en haarverlies

Een huid, jong of oud, moet worden beschermd. “Zonnecrème is de beste antiverouderingscrème voor het gelaat. Idealiter smeer je om de twee uur. En met ‘smeren’ bedoel ik drie lagen per ronde. Zeker wanneer je lange tijd buiten bent, zoals tijdens het golfen of skiën.” Ook dag- en nachtcrèmes maken een verschil. “Een crème bevat vaak bestanddelen die vocht toevoegen en bestanddelen die vet toevoegen. Maar bij het ouder worden verliezen we vetweefsel onderhuids, dicht tegen het bot aan. Een vetrijke crème heeft enkel een effect op de bovenste, oppervlakkigste laag. Een crème met vetcomponenten zal dus weinig zin hebben om het onderhuidse vetverlies te compenseren. Antioxidanten, zoals vitamine C, gaan het vertragen van processen tegen.” 

Ostijn merkt dat ook mannen vaker de weg naar haar praktijk vinden. “Vrouwen vallen vooral over rimpels, terwijl mannen zuchten om haarverlies. Ook daar boekt de wetenschap de laatste jaren vooruitgang. Zo is PRP, plaatjesrijk plasma, een beloftevolle techniek om slapende haarfollikels weer wakker te schudden.” 

Sporten en smeren zijn zoals schoenpoets aanbrengen op leer: het is absoluut belangrijk om het product te koesteren, bevestigen de experts. “Maar een gezond voedingspatroon is evenzeer noodzakelijk. Wie leeft op fastfood zal maar weinig voordelen aan zijn inspanningen merken”, besluiten ze beiden. 

Vorig artikel
Volgend artikel