reizigers
50+

Avontuurlijke droomreizen: De wereld aan je voeten

22.03.2023
door Lieven Desmet

Overwinteren in Benidorm? Dit cliché is al langer achterhaald. De hedendaagse 50-plusser verlegt z’n grenzen. Van Azië tot Zanzibar, al blijft Europa ook een fijne bestemming. Het is niet enkel de reis die telt, maar de beleving. Het mag allemaal een beetje buiten de lijntjes, zolang het ook kwalitatief blijft. 

Overnachten in een glamping in de Stone Desert, wandelen bij zonsopgang door de woestijn, of een ritje op kamelen? Staan dergelijke zaken op jouw bucketlist? Geef toe, het klinkt toch net iets spannender dan de obligate sangria of cerveza op een terras in Benidorm. Ook al worden reizende 50-plussers nog vaak geassocieerd met de Spaanse Costa’s, de realiteit is lichtjes anders geworden. Wist je dat zowat een derde van de reizigers naar de tropen vandaag overigens ouder is dan 50 jaar? Naar schatting is zelfs meer dan 10 procent ouder dan 65 jaar. “Wat vroeger een verre en avontuurlijke reis was, is nu vaak een vrij gewone vakantie geworden”, erkent Inge Bracke, zaakvoerster van Jempi Reizen.

In hun onderzoek ‘Typology of Senior Travellers as Users of Tourism Information Technology’ maakten Finse onderzoekers in 2015 dan ook gretig brandhout van dé oudere reiziger. Er is niet zoiets als een monolitisch segment van generaties. De onderzoekers legden een link tussen de digitale skills en de reis- en vakantiegewoonten van de senioren. Net zoals er verschillende typologieën jongeren bestaan, zijn er verschillende senioren. Terwijl de een liever op zijn of haar vrijheid staat, is een ander meer gediend van een pakketreis waarbij een dosis zekerheid is ingebouwd. 

50-plussers hebben al wat reiservaring. Ze durven daardoor buiten de gekende paden te treden, de beleving staat centraal.

- Inge Bracke, Jempi Reizen

Singles

“Toen mijn vader overleden was, vertrok mijn moeder op een klassieke groepsreis. Ze vond het vervelend om steeds met andere koppels geconfronteerd te worden”, zegt Inge Bracke. Die anekdotische ervaring betekende voor het reiskantoor de geboorte van ‘Groepsreizen 50 plus’ en ‘Alleenreizenden 50 plus’. “Er bleek een grote vraag naar een kwalitatief aanbod van reisbestemmingen, specifiek voor de doelgroep van 50-plussers”, weet Inge Bracke.

“Het is absoluut geen datingverhaal, het gaat om mensen die single zijn en graag in een groep van gelijkgestemden reizen”, glimlacht de zaakvoerster die in de voetsporen van haar ouders trad. Ook de praktische kant van het verhaal speelt mee, zo blijkt. “Het is niet altijd eenvoudig om singlekamers te krijgen in hotels. Of er worden hoge singletoeslagen gevraagd. Met onze groepsreizen, altijd tussen de 15 tot 20 personen, worden bepaalde bestemmingen wel mogelijk.” Wat Inge Bracke opvalt is dat dit segment alleen maar groeit. Iets wat ook andere touroperators merken en bijgevolg aanbieden. 

Joker Reizen, van oudsher gepercipieerd als reisbureau voor de avontuurlijke jongere, heeft met Joker Comfort Editions een specifiek aanbod voor de actieve 50-plusser. “Dat zijn bestemmingen waarbij we een avontuurlijke reisstijl combineren met rust in iets comfortabelere logies”, zegt de reisagente van het kantoor in Kortrijk. “We bouwen ook een rustiger tempo in, zodat de mensen niet elke dag op een andere bestemming overnachten.” Het gros van de reizigers bij dat segment van Joker bestaat uit individuele reizigers. Populaire bestemmingen dit jaar zijn Costa Rica, Jordanië en Namibië. In Europa gooien de Scandinavische landen momenteel hoge ogen. 

Beleving 

Ook Inge Bracke ziet een aantal bestemmingen die vandaag goed in de markt liggen, zoals Oezbekistan, Israël, Ethiopië en Japan. “De verre reizen zijn een heuse topper, al scoort Europa ook goed met Kroatië en Turkije. We moeten wel zorgen dat ons aanbod iets anders is, want we merken dat dit vaak mensen zijn die al wat reiservaring hebben. Ze durven daardoor buiten de gekende paden te treden, de beleving staat centraal.” En dus overnachten ze al eens in een tentenkamp in Marrakesh, of varen ze de Rode Zee af, tot in Djedda en Egypte. 

Wie in goede gezondheid verkeert en fit is, kan ongeacht de leeftijd zonder problemen op reis. Al blijft het wel zo dat de omstandigheden op de plaats van bestemming extra belangrijk zijn. Denk aan het klimaat, hoogteverschillen, (medische) voorzieningen of hygiëne. “Vandaar dat we iets meer rekening houden met het accommodatietype”, klinkt het bij Joker Reizen. “Tegelijk merken we ook dat die doelgroep extra wil genieten, zowel culinair als qua verblijf”, aldus Inge Bracke.  

Vorig artikel
Volgend artikel